TCMB Piyasalara Yön Verecek!

23.07.2018 09:30
  •  A 

Yarın TCMB faiz kararını duyacağız. Bakan Albayrak, G-20 toplantısında piyasalarla uyumlu olacaklarını, kavga etmeyeceklerini, piyasanın önünden gideceklerini dile getirdi. Bu açıklamalar öncesinde zaten faizlerde yeni bir artış bekleniyordu. Bakanın açıklamaları sonrasında da bu beklentinin sürdüğünü düşünüyorum. Ben de yarın en az 100 baz puanlık bir faiz artışını duymayı bekliyorum.

Yarın bu yönde bir karar çıkarsa, BİST belki bankalar tarafından desteklenmeyebilir ama sanayi hisseleri ve genel hisselerde alımların desteğini görebiliriz. Çünkü faizlerin artması ilk anda bankalar için olumlu olmaz. Borcu yüksek şirketler için de olumlu olmaz. Konut kredi faizlerini yukarı çekeceği ve genel faiz düzeyini yükseltteceği için tüketici taleplerini de olumsuz etkileyeceğinden, gayrimenkul şirketleri için de bir baskı unsuru olur. Ama nakit fazlası olan, ihracatı iyi şirketlerin ise beklentileri yükselecektir. Bu nedenle faiz artışı kararı kurların düşmesine ve özellikle yabancı fonların yeniden BİST'e ilgi göstermesine neden olacaktır. 

Maalesef faiz artışı ekonomi için bir yüktür ama yapacak bir şey yok artık. Aylar evvel bunun bilinci ile davransaydık, şimdi ne bu kurlar ne de bu faiz seviyeleri olurdu. Mecburen bu maliyete ilk anda katlanmak durumundayız. Eğer faizler yukarı çekilmezse artacak kurların enflasyon baskısı çok daha yüksek olacaktır. Sonrasında kurları kontrol edeceğim diye daha da fazla faiz vermek durumunda kalırız. Şimdi ise, ilk anda piyasa güveni için faiz vereceğiz ama daha sonra faizlerin düşmeye başladığını göreceğimizi düşünüyorum. 

BİST'de hisse bazlı hareketleri ön plana çıkartacak bir hafta yaşanmasını bekliyorum. Düşen ortamda verdiğim son öngörüler gerçekleştikçe kapanışlarının yapıldığını göreceksiniz. 

Hepinize iyi ve kazançlı bir hafta dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.07.2018
    09:09

    Hepinize günaydın. Tatilimiz bitti ve yeniden aranızdayım. Faiz artışı konusu tam bir bıçak sırtı denge yaratıyor! Son gelen enflasyon verileri nedeniyle son yapılan toplamdaki 500 baz puanlık faiz artışına rağmen reel faizimiz düşmüş durumda. 24 Temmuz'da yapılacak TC... Devamı »

  • 13.07.2018
    09:24

    Cari açığın kurları, kurların faizi, her ikisinin enflasyonu, enflasyonun yeniden faizi arttırdığı tam bir negatif sarmal içine düşmüş durumdayız. Yanlış anlaşılma olmasın, bu durum neredeyse son üç yıldır içine düştüğümüz bir durum. 201... Devamı »

  • 12.07.2018
    09:17

    İki gündür BİST ve hisseler çok sert değer kayıpları yaşıyorlar. Bakınca, tamam hadi kabine beğenilmediği için bu satışların bir kısmının geldiğini söyleyebiliriz. Ama daha henüz kabinenin programı açıklanmamış iken, hatta kredi kurumları bile; ''kişi... Devamı »

  • 11.07.2018
    09:41

    Seçim sonuçlarını temkinli karşılayan yabancı fonlar, yeni kabinenin açıklanmasından sonra özellikle ellerinde en çok bulunan banka hisseleri başta olmak üzere çok sert satış yaptılar. Öyle ki, bazı banka hisselerinde seçim öncesindeki d&... Devamı »

  • 10.07.2018
    01:29

    Başkan Erdoğan'ın yemin töreni ile birlikte, Türkiye parlamenter sistemi bırakıp, cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine geçmiş oldu. Başkan tarafından açıklanan yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı, yani ekonomiden sorumlu bakan Berat Albayrak oldu. Ekonomide yaşa... Devamı »