Korku Fırsat Kaçırtacak Mı?

13.04.2018 09:10
  •  A 

Trump bir twit attı, bizim bölgemiz ve piyasalarımız yangın yeri oldu. Kurlar rekor üstüne rekor kırdı. BİST de bir anda çok sert düşüş yaşayarak 106.624 seviyesini görmüştü. Maalesef açık öngörülerde savaş riskine yakalanınca kala kaldık. 

Yeni öngörüler için de hala beklemedeyim. Çünkü teknikte oluşan görüntülerde, BİST'in 105.000 ile 102.500 arası seviyeye de en ufak bir çatışma halinde inme riskini görüyorum. Hatta daha kuvvetli bir destek olan 101.490 seviyesini görme riskinden de çekiniyorum.

İşte bu nedenden ötürü de, 106.624'e indiğimiz gün bazı hisselerde oluşan neredeyse %15-20 düşüşleri değerlendiremedik. Ama borsa dışı risklerin tetiklediği düşüşler, riskler ortadan kalkınca aynı hızla kapanabiliyor diye de uyardım. Ben görüşlerimi yazıyor kararlarınızı sizlere bırakıyorum. Nihayetinde bir kaç liderin dudaklarından çıkacak kararları tahmin etmek o kadar da kolay değil. 

RİSK Sürüyor!
              Ama bana göre risk halen sürüyor. Çünkü misal Almanya, İtalya ben Suriye'ye müdahale konusunda yokum dedi. Buna karşılık İngiltere ve Fransa ABD ile sonuna kadar ortak hareket edeceğiz açıklaması yaptılar. Almanya'nın batılı liderlerin görüşmeleri sonrası neye yokum demiş olacağını, diğer üçlünün de neyde sona kadar birlikte hareket edeceklerini düşününce, bu arada Rus savaş gemilerinin tedbir için Kıbrıs Rum kesimindeki limandan çekilirlerken, İngilizlerin adaya asker indirdiklerini, ABD ve Fransa'nın da uçak gemisi, deniz altı, savaş gemilerinin bölgeye yönlendiğine bakınca, ben halâ Suriye'ye müdahale riskini yüksek buluyorum.

Umarım olmaz. Çünkü her ne kadar Suriye üzerinde karşılıklı savaş güçlerini test edecekler daha ileriye gidip de, iki blok arasında bir çatışma ya da savaşa dönüştürmeyeceklerdir desem de, kontrolden bir anlık bile kaçacak bir çatışma, bir anda dünyayı savaş ortamına sokabilir. Yine de bunun olmasını beklemediğimi tekrarlamak istiyorum.

Ama olası müdahale olursa o esnada BİST'in yeni bir düşüş daha yaşaması riskinden korktuğum için, tedbir olarak yeni öngörülerimi dün de belirttiğim seviyelere inerse yapmak için bekletiyorum. Belki de korku fırsat kaçırtmış olacak ama yapacak bir şey yok. Ben düşündüğüm gibi davranmaya devam etmek istiyorum. Cesur olanlarınız varsa bilemem.

En kısa zamanda değer kayıplarının telafisi dileklerimle, savaşsız bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.04.2018
    09:45

    Dün ABD Başkanı Trump'ın, Suriye'yi vuracaklarını ve bunu yapmaya kalktıklarında ABD füzelerini engelleyeceklerini söyleyen Rusya'nın hazır olmasını, çünkü ABD füzelerinin Suriye'ye geleceğini söylediği bir twitt mesajı ile tüm düny... Devamı »

  • 11.04.2018
    15:41

    Yaşanan sert düşüşün nedeni, Trump'ın attığı ;''Rusya hazır olsun, o füzeler Suriye'ye gelecek!'' twitinden kaynaklandı. İki ülkenin Suriye konusunda karşı karşıya gelme riski tüm piyasaları panikletti. Maalesef böyle zamanlarda alıcılar yok... Devamı »

  • 11.04.2018
    09:38

    Dünyanın en büyük ekonomisi ve askeri gücü ABD'ye ait. Dolayısı ile ülkenin başkanı da, en güçlü siyasi kişilik. Lakin FED kararlarında ABD başkanından özerk bir şekilde istediği gibi davranabiliyor. Bizde de TCMB 2001'de özerk bir kur... Devamı »

  • 10.04.2018
    09:11

    ABD Hazine Bakanlığı, Rus oligarklar ve kontrollerinde bulunan şirketler ile bazı Rus hükümet yetkilileri, bir Rus silah şirketi ve bankayı yaptırım listesine aldığını açıkladı. Ki, Gazprom yönetim kurulu başkanı ve S-400 üreten şirket ve yöneticileri de bu listede a&... Devamı »

  • 09.04.2018
    08:56

    Haftaya yeni teşvik paketinin detaylarının açıklanması ile başlanmasını bekliyoruz. Adı geçen şirketler, teşvik büyüklüklükleri, kamu alım garantisi gibi alım garantileri açıklanması BİST'de bir çok şirketin fiyat dalgalanmalarına neden olabilir. B... Devamı »