Yeni Teşvik Paketinin Detayları Açıklanacak!

09.04.2018 08:56
  •  A 

Haftaya yeni teşvik paketinin detaylarının açıklanması ile başlanmasını bekliyoruz. Adı geçen şirketler, teşvik büyüklüklükleri, kamu alım garantisi gibi alım garantileri açıklanması BİST'de bir çok şirketin fiyat dalgalanmalarına neden olabilir. Bazılarının da adı geçmezse olumsuz baskı görebiliriz. 

ABD ve Çin arasındaki karşılıklı ticari savaş hamleleri ABD borsalarını cuma günü yine sallamıştı. Bugün kısmen iyi bir başlangıç yaptıklarını görüyoruz ama sonrasında işler yeniden değişebilir.

Halkbank İle İlgili Karar Çıkacak!
              BİST ve tüm piyasalarımız için belki de teşvik paketinden çok daha önemli gelişme ise, ABD'de görülen ve 11 Nisan'da kararı açıklanması beklenen Halkbank- Atilla davası olacaktır. Savcının genel müdür yrd. için istediği ceza korkulandan daha düşük görüldüğü için geçen hafta halkbank hissesinde ilk anda sert yükseliş yaşanmıştı. Ama henüz banka için ne gibi bir karar çıkacak belli değil. 

Bu konuyu bir kaç kez yazdım. Ne olursa nasıl yansıyacağını belirttim. Tekrar ediyorum! Sonuçta davanın hakimi biz olmadığımız için ve aynı zamanda da bu davanın siyasi bir dava olduğunu düşündüğümüzden dolayı, davanın arkasında siyasi baskının boyutunu ve nereye kadar gidebileceğini bilemeyeceğimiz baskı nedeniyle, kararın ne olacağını bilmemiz mümkün olamaz. Bunu da kimse yorumculardan beklemesin. Bu işler o kadar da basit değil. 

  Hatta belki de, bu karardaki belirsizliğin riski nedeniyle yeni teşvik paketinin detaylarının açıklanması bu haftaya ertelenmiş olabilir. Teşvik paketinin pozitif etkisi, eğer karardan olumsuz bir sonuç çıkacak olursa, onun negatif etkisini dengelesin istenmiş olabilir. 

Artık kim her ne düşünerek ne yaptıysa yaptı. Eğer davanın kararında sadece kişisel bir ceza çıkacak olur ve bankaya ekstra cezalar kesilmez ise, ya da banka için de bir maddi ceza çıkar ama tutarı bir kaç yüz milyon Dolar ile sınırlı kalırsa(ilk andaki rakam yüksek olabilir. Ama indirime uğrayacak nihai rakam için söylüyorum), bu sonuç piyasalarda özellikle bankalara ciddi bir alım  getirir. Halkbank başta diğer tüm bankalar sert yükselişler yaşayabilirler görüşündeyim. Çünkü özellikle halkbank ve vakıfbank başta bilançolarının gayet iyi karları içerdiği görüşündeyim. Bankalarımızın 3.5 ile 5.5 arasındaki F/K'ları bile var ki, yüksek gibi duran F/K'lar bile 7 ile sınırlı. Kısacası bankalarımızın fiyatlarında % 40'lar civarında iskontolar olduğu düşüncesindeyim.

Eğer davadan çıkacak karar ile bankaların üzerindeki baskı kalkacak olursa, o zaman teşvik paketinin de desteği ile BİST bankaların öncülüğünde yeni zirve denemesi yapacaktır beklentisindeyim. Bu esnada döviz ve faizde de düşüş yaşanacaktır diye tahmin ediyorum.

Ama davadan piyasaları bozacak karar çıkacak olursa, kararın sadece halkbank ile mi sınırlı kalacağı çok önemli. Yoksa tüm bankacılık sistemini etkileyebilecek bir boyuta  ulaşacak olursa, o zaman BİST hak etmediği bir düşüş yaşar. Aynı zamanda kur ve faizde de yeni ataklar görülür ki, bu ataklar TCMB'nın siyasi baskının tam tersine faiz kararları almasına neden olabilir. 

Ben daha önce de söylediğim için, aynı görüşümün sürdüğünü söyleyebilirim. Türkiye bir hamlede gözden çıkartılabilecek bir ülke değil. Türkiye'nin tüm piyasalarını sarsacak boyutta bir karar çıkartılacak olursa, Türkiye'nin Rusya-İran-Çin birlikteliği çok daha ciddi boyutlara taşınır. NATO varlığı konuşulmaya başlanır. Türkiye'nin batı bloklarından ayrılmasına neden olacak bir süreç, tüm batı ülkelerinin Ortadoğu'daki varlıklarını zora sokar. 

Umarım böyle bir süreci başlatacak kararlar ve gelişmeler görmeyiz. Çünkü öyle olursa, bu işin piyasalar üzerindeki etkisi arka arkaya gelecek olumsuz yansımalarla bir süre için oldukça önemli negatif yansımalara neden olur. Bu risk nedeniyle son günlerdeki kur hareketliliğinin yaşandığı ve faizlerin de yüksek seyrettiğini düşünüyorum. Yani bu risk halen oldukça ciddi boyutta karşımızda duruyor. Karar açıklanıncaya kadar sonuç belirsizliğini koruyacaktır. 

Böyle bir ortamda olduğumuz için ve açıklanacak yeni ve proje bazında çıkacak teşvik paketi nedeniyle hisse bazlı ayrışmaların olacağı bir haftaya başlıyoruz diye düşünüyorum. Olası döviz ve faiz hareketleri hakkındaki görüşlerimi cuma günü paylaştığım beklenti yazımda ve destek-direnç paylaşımlarımda bulabilirsiniz.

Hepinize iyi ve kazançlı bir hafta dilerim. Umarım belirsizlikle başladığımız haftanın sonu çok daha pozitif bir şekilde tamamlanır.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.04.2018
    09:34

    Faizlere yüksek dedikçe Dolar ekstra yükseliyor. Yükselen Dolar eskiden olsa TCMB faiz artışı kararı ile karşılaşırdı. Şimdi ise TCMB çok ciddi bir siyasi baskı altında olduğu için özerk olduğunu bilse de, kendi kararlarını alamadığı görüşündey... Devamı »

  • 05.04.2018
    08:24

    ABD endeksleri dün destek seviyelerinden çok ciddi bir toparlanma yaşadılar. Bir kaç gündür benzer şekilde desteklerini test eden BİST de aynı tepkiyi verir mi dersiniz? Bence ABD borsalarını gördükten sonra bugün en azından açılışta yüksek a&c... Devamı »

  • 04.04.2018
    09:07

    Dün açıklanan enflasyon verileri kısmen de olsa yine beklentilerin üstünde geldi. Kur ve faiz artışı sürdüğü müddetçe bu durumdan kurtulmak mümkün değil. Kısacası devamında gelecek verilerde yılın içinde tek haneye insek bile, bunu ba... Devamı »

  • 03.04.2018
    09:40

    Bugün enflasyon verileri gelecek. Beklentiler döviz kurlarına yansımış durumda. Kurlar ve faiz bu denli yükselmiş iken, enflasyonu düşük beklemek doğru bir beklenti olmaz. Aslında enflasyon için gerçek neden bunların hiç birisi değil. Ben sizlere bi... Devamı »

  • 02.04.2018
    09:24

    ABD Başkanı Trump, ''Kısa süre içinde Suriye'den çıkacağız. Biraz da bölge ülkeleri oradaki sorunlarla uğraşsın!'' diye açıklama yapıyor. Ama ABD Dış İşleri, Pentagon ve CIA farklı telden konuşuyor. Uygulamaya bakınca ise, ABD Afrin sınırlarına... Devamı »