BIST DOW'a Uyacak Mı?

05.04.2018 08:24
  •  A 

ABD endeksleri dün destek seviyelerinden çok ciddi bir toparlanma yaşadılar. Bir kaç gündür benzer şekilde desteklerini test eden BİST de aynı tepkiyi verir mi dersiniz? Bence ABD borsalarını gördükten sonra bugün en azından açılışta yüksek açarız görüşündeyim. Umarım öyle olur, yoksa teknik destekler kırılacak olursa, yeni bir satış baskısı daha yaşarız. 

Açıkçası sanayi hisselerimizde çok büyük sorun yok. Kısmen durumu idare ediyorlar. Ama banka sektörünün oldukça iskontolu olduğu bir gerçek. Bankalar önemli bir yükseliş yapamadığı için, BİST de istediğimiz yükselişi yaşayamıyor. Bunun en büyük nedeni devamlı uyardığımız ABD'deki Halkbank Davasının bu ay beklenen kararı diye düşünüyorum. Olumsuz bir karardan korkanlar mümkün olduğunda bankalardan uzak duruyorlar. Açıkçası benim de bankaları görmezden gelmemin nedeni bu. Yoksa geneli ciddi iskonto içerdiği için, önemli yükseliş potansiyellerine sahipler. 

Ancak yine de, ABD borsaları ile BİST'in tepkilerinin bire bir olmasını beklemek doğru olmaz. Çünkü dün ABD borsalarındaki yükseliş tepkisinin nedeni, ABD ve Çin tarafından karşılıklı ticari müzakerelerin sürdüğü, belki de uygulanacağı söylenen vergi düzenlemelerinin hiç devreye alınmayabileceği sözleri oldu. Ama BİST'in gündemi ise bu konulardan çok daha değişik. Pozitif etkisi olacaktır ama, dediğim gibi bizim için en önemli yakın risk; ABD'de görülen Halkbank Davasının gidişatı olacaktır. 

Teknik Sıkışmalar Sert Hareketlere Neden Oluyor!
              Dikkat ederseniz bir süredir açık duran, hatta teknik olarak açık birden fazla öngörüsü olan bazı hisselerde bir anda bu öngörüler kapanabiliyor. Bir günde bile uzun süredir bekleyen öngörülerin arka arkaya kapandığını görebiliyoruz. Bu durum hisselerin aslında bilanço olarak beklentilerinin aynen sürdüğünü, sadece teknik ve spekülatif olarak sıkıştıklarını gösteriyor. BİST malum sorunlarımız nedeniyle topyekün kopup gidemediği için, bu şekilde hisseleri sıkıştırıp, dar aralıktaki iniş çıkışlarla para kazanmaya çalışan spekülatörler, arada da hissenin önünden çekiliyorlar. Böyle olunca da, hisse bir anda sert bir yükseliş yaşıyor. Sonra ise, ulaştıkları yeni yüksek seviyelerden yine benzer sıkıştırmalar yaşanıyor.

Umarım bu yükseliş tepkileri tüm açık duran öngörülerimizde gerçekleşir ve ilgili teknikleri dirençlerine ulaştığı için gerçekleşme ile kapatabiliriz. 

Hepinize iyi ve kazançlı bir gün dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.04.2018
    09:07

    Dün açıklanan enflasyon verileri kısmen de olsa yine beklentilerin üstünde geldi. Kur ve faiz artışı sürdüğü müddetçe bu durumdan kurtulmak mümkün değil. Kısacası devamında gelecek verilerde yılın içinde tek haneye insek bile, bunu ba... Devamı »

  • 03.04.2018
    09:40

    Bugün enflasyon verileri gelecek. Beklentiler döviz kurlarına yansımış durumda. Kurlar ve faiz bu denli yükselmiş iken, enflasyonu düşük beklemek doğru bir beklenti olmaz. Aslında enflasyon için gerçek neden bunların hiç birisi değil. Ben sizlere bi... Devamı »

  • 02.04.2018
    09:24

    ABD Başkanı Trump, ''Kısa süre içinde Suriye'den çıkacağız. Biraz da bölge ülkeleri oradaki sorunlarla uğraşsın!'' diye açıklama yapıyor. Ama ABD Dış İşleri, Pentagon ve CIA farklı telden konuşuyor. Uygulamaya bakınca ise, ABD Afrin sınırlarına... Devamı »

  • 30.03.2018
    09:56

    Türkiye OECD ülkeleri içinde 2'nci, G20'lerde ise en yüksek büyüme oranı yakalayarak, 2017 son çeyreğinde % 7.3, 2017'nin tamanında ise % 7.4 büyüdü. Bu oran geçen yıl Türkiye ile ilgili tahminlerde bulunan tüm kuruml... Devamı »

  • 29.03.2018
    09:41

    10:00'da büyüme verilerimiz açıklanacak. Beklenti % 7.3 seviyesinde bir büyüme oranı ile 2017'nin kapanması yönünde. Bu rakamın kısmi üstü-altı çok sorun yaratmaz. Ancak, şu an için büyüme oranı zaten yeterince satın alın... Devamı »