Enflasyon Günü!

03.04.2018 09:40
  •  A 

Bugün enflasyon verileri gelecek. Beklentiler döviz kurlarına yansımış durumda. Kurlar ve faiz bu denli yükselmiş iken, enflasyonu düşük beklemek doğru bir beklenti olmaz. 

Aslında enflasyon için gerçek neden bunların hiç birisi değil. Ben sizlere bizdeki enflasyonun asıl nedeni söyleyeyim! Yıllardır gerçek bir vergi adaleti düzenini kuramayan, buna karşılık bir türlü yapısal üretim reformunu da gerçekleştiremeyen ülkelerde, hükümetler günü kurtarmak için kdv ve ötv.ye sığınırlar. Böylece üretmedikleri petrol ve doğal gazdan, her yıl milyarlarca Dolar ödenen akıllı telefon ithalatından ve kendi markamızla üretmediğimiz otomotivden sanki gerçek üretici bizlermişiz gibi çok yüksek bütçe kaynakları elde ederler. Bu vergilerin üzerindeki devlet yükü azaltılmalıdır ki, enflasyon düşsün. Yoksa bu kısır döngü sürer gider.

Ne demek istediğimi, petrol, doğalgaz, otomotiv, ithal cep telefonlarının fiyatları üzerinden alınan ötv ve kdv toplamının yarattığı yüke bakarsanız hemen anlarsınız.

BİST için ne olur denecek değil de, yeni bir teşvik paketi döneminde olduğumuz için hisse bazında ne olur diye düşünülecek bir dönemdeyiz. O yüzden hisse bazlı takibe devam etmeli, endeks hareketlerine çok takılmamalıyız. 

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.04.2018
    09:24

    ABD Başkanı Trump, ''Kısa süre içinde Suriye'den çıkacağız. Biraz da bölge ülkeleri oradaki sorunlarla uğraşsın!'' diye açıklama yapıyor. Ama ABD Dış İşleri, Pentagon ve CIA farklı telden konuşuyor. Uygulamaya bakınca ise, ABD Afrin sınırlarına... Devamı »

  • 30.03.2018
    09:56

    Türkiye OECD ülkeleri içinde 2'nci, G20'lerde ise en yüksek büyüme oranı yakalayarak, 2017 son çeyreğinde % 7.3, 2017'nin tamanında ise % 7.4 büyüdü. Bu oran geçen yıl Türkiye ile ilgili tahminlerde bulunan tüm kuruml... Devamı »

  • 29.03.2018
    09:41

    10:00'da büyüme verilerimiz açıklanacak. Beklenti % 7.3 seviyesinde bir büyüme oranı ile 2017'nin kapanması yönünde. Bu rakamın kısmi üstü-altı çok sorun yaratmaz. Ancak, şu an için büyüme oranı zaten yeterince satın alın... Devamı »

  • 28.03.2018
    09:02

    Bir süre önce Mart sonu yeni teşvik paketinin açıklanacağı ve bu pakete girecek olan sektörler açıklanmıştı. Bu kapsamda yer alması beklenen şirketlerin hisseleri bir süredir yükseliş yaşıyorlardı. Dün Teşvik paketinin ertelendiği açıklaması BİST... Devamı »

  • 27.03.2018
    09:17

    Trump'ın Çin'e karşı 50 Milyar Dolar'lık ek vergi ve gümrük açıklamaları ile gerilen ilişkilerde özellikle Çin tarafından yapılan pozitif açıklamalar ve ABD'nin Çin'e karşı mevcut cari açığını kapatmaya yönelik karşı t... Devamı »