Teşvik Erteleme BİST'de Satış Getirdi!

28.03.2018 09:02
  •  A 

Bir süre önce Mart sonu yeni teşvik paketinin açıklanacağı ve bu pakete girecek olan sektörler açıklanmıştı. Bu kapsamda yer alması beklenen şirketlerin hisseleri bir süredir yükseliş yaşıyorlardı. Dün Teşvik paketinin ertelendiği açıklaması BİST'e bir anda satışların gelmesine neden oldu ki, asıl ilgili kapsamda yer alacağı söylenen şirketlerdeki kar satışları çok daha derin yaşandı. Açıkçası ben bu karardan vaz geçilmesini beklemiyorum. Ya yeni sektörler dahil edilecek, ya da teşvik kapsamında piyasanın istediği farklı bazı düzenlemeleri de eklemek için bu açıklamanın ertelenmiş olabileceği görüşündeyim. Yoksa toptan bu karardan vaz geçildi demek, çok ciddi bir manipülasyon yaratmış olur. 

Kısacası, teşvik beklentim sürdüğü için, erteleme nedeni ile düşen fiyatlar yeni alım fırsatları yaratacaktır görüşündeyim. Ama doğru seviye neresi olur, o önemli!

ABD Borsaları Teknoloji Hisseleri İle Sert Düştü!
              Dün tam gün içi yükseliş yaşarlarken, yine teknoloji hisselerine gelen satışlar nedeniyle ABD borsalarında düşüş yaşandı. Özellikle Facebook'ta yaşanan skandal nedeniyle, çok ciddi tazminat cezalarının söz konusu olabileceği söylentileri bu düşüşlere temel yaratıyor. Ama hemen belirteyim ki, BİST'deki teknoloji hisselerinden ABD'deki sektörel korkuyu yaşamaya gerek yok. Çünkü bizdeki durum farklı. Bilançolar gayet iyi ve daha iyi olması bekleniyor. Kısacası öngörülerimizde bulunan teknoloji hisselerindeki fiyatlarda şişkinlik yok.

Biz bir süredir yaptığımız gibi, endeks bazında değil de, hisse bazlı teknik odaklanmaya devam etmeliyiz. Aslında o kadar hızlı piyasa dönüşleri yaşanıyor ki, normal öngörüsü gerçekleşecek iken, daha yüksek beklentilere revize ettiğimiz için bazı gerçekleşmeleri kaçırmış olduk. Kim bilir, belki de bugünlerde ilk beklentileri yeterli görüp, daha yüksek revizeler yapmamak gerekebilir. Gerçi bir çok öngörüde de yukarı yönlü revizeler sayesinde çok daha yüksek gerçekleşmeler yakalandığını görüyoruz. Dün bazı hisselerde yaşanan şanssızlıklar tamamen teşvik paketinin açıklaması ertelendiği için yaşandı. Umarım en kısa zamanda bu paketin detayları açıklanmış olur.

Hepinize kazançlı bir borsa dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.03.2018
    09:17

    Trump'ın Çin'e karşı 50 Milyar Dolar'lık ek vergi ve gümrük açıklamaları ile gerilen ilişkilerde özellikle Çin tarafından yapılan pozitif açıklamalar ve ABD'nin Çin'e karşı mevcut cari açığını kapatmaya yönelik karşı t... Devamı »

  • 26.03.2018
    09:12

    Bugün dönem başkanı Bulgaristan'ın ev sahipliğinde Varna'da AB-Türkiye zirvesi yapılacak. Bizim için haftanın en önemli gelişmesi bu zirve olarak görüyorum. Kopma noktasına gelmiş ilişkilerin yeniden normalleşmesi için kritik bir zirve. Zirvede kar... Devamı »

  • 23.03.2018
    09:20

    Trump dünya ticaret savaşlarını tam manası ile ateşlemeye başladı. Bu yöndeki salvoları arka arkaya geliyor. Demirçelik ve alimünyum için getirilen ek vergilerden hemen sonra, dün de Çin'e karşı ilk etapta 50 Milyar Dolar civarında ek gümrük ver... Devamı »

  • 22.03.2018
    08:40

    FED faiz kararı açıklandı. Politika faizi 25 baz puan artışla, % 1,25 - % 1,50 aralığından %1,50 - % 1,75 aralığına çıkartıldı. 2018 için 2 tane daha faiz artışı yaparız. 2019 için ise 4 faiz artışı yapma görüşündeyiz dediler. Yıl başından beri 2018 i&... Devamı »

  • 21.03.2018
    09:21

    FED, bugün yeni başkanı Jerome Powell ile ilk toplantısını yapıyor. 21:00'de FOMC açıklamalarını ve 21:30'da yeni başkanın ağzından basın açıklamalarını duyacağız. Muhtemelen 25 baz puanlık bir artış yapıp, sene içinde üç tane daha faiz artışı yapma ... Devamı »