Jeopolitik Riskler Sürüyor!

12.04.2018 09:45
  •  A 

Dün ABD Başkanı Trump'ın, Suriye'yi vuracaklarını ve bunu yapmaya kalktıklarında ABD füzelerini engelleyeceklerini söyleyen Rusya'nın hazır olmasını, çünkü ABD füzelerinin Suriye'ye geleceğini söylediği bir twitt mesajı ile tüm dünya karıştı. Tabii özellikle de bölgede olan Rusya ve bizim gibi ülkelerde piyasalar çok daha fazla etkilendi.

BİST'de bir ara 4.000 puan civarı düşüş yaşandı. Sonra kısmi bir toparlanma olsa da, henüz bu risk bitmiş değil. ABD, İngiltere, Fransa'ya ait deniz altı ve savaş gemilerinin bölgeye doğru yönlenmeleri, Esad güçlerinin askeri üs ve tesisleri terkediyor diye açıklamalar bu riskin ciddiyetini koruduğunu gösteriyor. 

Medyada cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın her iki lider arasında da Suriye konusunda arabuluculuk yaptığı haberleri var. Bu gelişmeler nasıl tamamlanacak göreceğiz. Umarım iki büyük askeri güç aralarındaki gerilimi Suriye sınırında kalmak kaydı ile fazla derinleştirmeden sonlandırırlar. Bu gerilimin ne şekilde gelişeceği hakkındaki görüşlerimi dün paylaştığım yazılarımda görebilirsiniz.

Borsalar gerilimleri dikkate alarak fiyatlanırlar ama gerçek bir savaş riskini hep daha düşük ihtimal olarak gördükleri için, bu riski daha düşük oranla fiyatlarlar. O nedenle bir anda ciddi bir risk oluşursa, o zaman çok sert tepkiler görülür. Çünkü alıcılar hemen ortalıktan kaybolur. Alıcıların kaybolduğu ortamlarda, daha düşük adetli panik satışları bile hisselerin çok sert düşmesine neden olurlar. Gördünüz ki, dün aynen de böyle oldu. 

Bu gelişmeler esnasında teknik analiz çalışmaz. Tamamen kişisel davranışlar piyasaya hakim olurlar. O yüzden yapılacak bir açıklama ya da hareket ile düşüşler çok daha sertleşebilecekleri gibi, pozitif bir gelişme ya da açıklama halinde ise, aynı sertlikle yükseliş tepkileri yaşanabilir. Hatta, panikle hisselerini satmış olanların aynı panikle geri almaya kalkışması ya da, hisseyi toplamak için fırsat kollayan fon ya da ortakların bu gelişmeleri fırsat olarak görmesi ve risk kalkıyor diye gördüğü anda alıma yönelmesi halinde, hisselerde tavanlamalar da görülebilir. 

Tekrar ediyorum; özellikle savaş halinde hiç bir mantık çalışmaz. Bizler hep iki büyük ülkenin savaşmayacağı tezi ile bu yorumları yapıyoruz. Yoksa dünya savaşına dönüşecek iki ülkenin bir çatışma haline girmesi halinde, zaten borsadan bahsetmenin anlamı kalmaz. Panik çok derin olur. Dolayısı ile düşüşler de.

Ben ABD'nin Suriye'yi vurma riskini yüksek gördüğüm için izleme kalmayı, ama eğer böyle bir davranış sergilerse, yani Suriye'yi vuracak olursa, bu gelişmeden panikleyip sert düşebilecek olan BİST'in düne ait ikinci beklenti yazımda belirttiğim alt desteklerinde yeni alım öngörüleri yapmayı planlıyorum.

Böyle iki yönlü de çok sert hareketlerin olabileceği bir ortamda yatırımcıların hisselerine güvenmeleri çok önemlidir. Eğer hisselerinin ederlerinin yüksek olduklarına inanıyorlar ve düşüşün başında alttan almak niyetiyle satmadıysalar, olası düşük fiyatları görmeyi de göze alarak izlemede kalmaları, bir süre borsayla ilgilenmemeleri doğru olur. Çünkü panikleyerek zararına satacakları hisseler, ortamın riski kalktı diye bir açıklama halinde bile çok hızlı yükselebilirler. Bu durumda sizler piyasanın hareketleri kadar hızlı hareket edemeyeceğiniz için zarar yaparak hisselerinizi kaçırmış olursunuz. Dün bir çok hissenin seans içinde gördükleri düşük fiyatlar sonrası yaptıkları kapanışlara bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.

İki büyük ülke savaşmayacaksa ki bunu beklemiyorum, bu gerilim bir süre sonra düşecektir. Muhtemelen Suriye'de bir kaç hedefin vurulması esnasında ekstra bir gerilim daha yaşayıp, durulma sürecine gireriz. Böyle ortamların düşüşlerinde dipleri tahmin etmek çok zor olur. İş sizlerin hislerine kalıyor. Nakit olanlar yeterli düşüş oldu diye hissettikleri seviyelerde, olası ters gelişmeler halinde biraz daha uzun beklemeyi göze alarak yeni alımlarını yapabilirler. Hissede olanların ise, zaten beklemekten ve fiyatların satıma uygun seviyelere gelmesini beklemekten başka yapacakları bir şey olmayacağı için, hissede olanlar bir süre başka işlerle ilgilensinler derim.

Döviz, Ons, Gr.altın, Brent!
              Ekstra gerilim halinde, Destek-Direnç Tablosunda teknik olarak belirttiğim ikinci dirençler hepsi için güçlü direnç seviyelerini yani aşırı alım noktalarını ifade ediyorlar. Eğer bu seviyeler görülecek olursa, emtialar ve dövizlerde satış yapılmasını kişisel olarak doğru buluyorum.

Hepinize ve tüm dünyaya, barışın ve huzurun hakim olması dilekleri ile bol kazançlar diliyorum...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.04.2018
    15:41

    Yaşanan sert düşüşün nedeni, Trump'ın attığı ;''Rusya hazır olsun, o füzeler Suriye'ye gelecek!'' twitinden kaynaklandı. İki ülkenin Suriye konusunda karşı karşıya gelme riski tüm piyasaları panikletti. Maalesef böyle zamanlarda alıcılar yok olunca borsadaki düşüşler çok yüks... Devamı »

  • 11.04.2018
    09:38

    Dünyanın en büyük ekonomisi ve askeri gücü ABD'ye ait. Dolayısı ile ülkenin başkanı da, en güçlü siyasi kişilik. Lakin FED kararlarında ABD başkanından özerk bir şekilde istediği gibi davranabiliyor. Bizde de TCMB 2001'de özerk bir kurum haline getirilmişti. Peki gerçekten de öyle davranabil... Devamı »

  • 10.04.2018
    09:11

    ABD Hazine Bakanlığı, Rus oligarklar ve kontrollerinde bulunan şirketler ile bazı Rus hükümet yetkilileri, bir Rus silah şirketi ve bankayı yaptırım listesine aldığını açıkladı. Ki, Gazprom yönetim kurulu başkanı ve S-400 üreten şirket ve yöneticileri de bu listede açıklanan yaptırımlar kapsamında g... Devamı »

  • 09.04.2018
    08:56

    Haftaya yeni teşvik paketinin detaylarının açıklanması ile başlanmasını bekliyoruz. Adı geçen şirketler, teşvik büyüklüklükleri, kamu alım garantisi gibi alım garantileri açıklanması BİST'de bir çok şirketin fiyat dalgalanmalarına neden olabilir. Bazılarının da adı geçmezse olumsuz baskı görebil... Devamı »

  • 06.04.2018
    09:34

    Faizlere yüksek dedikçe Dolar ekstra yükseliyor. Yükselen Dolar eskiden olsa TCMB faiz artışı kararı ile karşılaşırdı. Şimdi ise TCMB çok ciddi bir siyasi baskı altında olduğu için özerk olduğunu bilse de, kendi kararlarını alamadığı görüşündeyim. Son olarak cumhurbaşkanımız TCMB için ''Ben ... Devamı »