ABD İle YPG Gerilimi BİST'i Düşürüyor!

16.01.2018 09:43
  •  A 

Hafta sonu ABD'nin sınır hattında YPG ile bir ordu kuracağı kararı sonrasında sertleşen açıklamalar BİST'in düşmesine neden oluyor. ABD'nin bölgeye 4 Bin tır üzerinde silah ve mühimmat yollamasının bir neticesi olacak diye uzun süredir çekindiğimi biliyorsunuz. Maalesef son gelişmeler bu riski tetiklemiş oldu.

BİST için esas olan hisselerin bilanço ve olası stratejik ederleridir. Ama arada şu an yaşadığımız borsa dışı gelişmeler nedeniyle beklenmeyen sert düşüşler görülebiliyor. Bu durum hisselerin ederlerini ya da olası yüksek beklenti değerlerini değiştirmez. Sadece geçici bir dönem çok daha düşük fiyatları görmesine neden olur. Nakitte bulunanlar için çok önemli yeni alım fırsatları çıkar. Ama elinde hisse olan yatırımcıların da stres yaşadıkları bir dönem olur. 

Türkiye ABD ile çatışmadıktan sonra, bu durum geçici olur. Benim korkum Türkiye Afrin'e müdahale eder ve karşısına ABD çıkar mı diye! Bunu bilemiyorum. Ama en büyük müttefikimiz ve NATO ortağımız bu sıralar bize karşı niyetlerini iyice ayyuka çıkartmış durumda. Umarım tüm NATO ve batı-doğu dengelerini bozacak bir hesaplaşma içine girilmez. Eğer bu yaşanacak olursa, dünya dengeleri bile sarsılacak gelişmeler yaşayabiliriz. 

İşte böyle zamanlarda diğer batı ülkeleri ile iyi ilişkiler çok önemli olurdu. Ama biz aynı anda hem AB ile, hem AB'nin en önemli ülkeleri ile, hem de arapların bir kısmı ile gergin ilişkiler yürütüyoruz. On yıldır yürütülen hatalı dış politikalar döndü dolaştı bizi bu günlere getirdi. Bakalım dananın kuyruğu ne zaman ve ne şekilde kopacak? Umarım aklı selim galip gelir ve bu gidiş normale döner. Ama şu an sınırlarımızda ve bizi de hedefleyen bu gelişmelere en yüksek perdeden tepki vermekte çok haklıyız. Hatta bu haklılığımızı uluslar arası platformlarda da savunmalıyız.

BİST gelişmelerden tedirgin. Bu çok doğal bir durum. Teknik olarak olabilecek endeks yansımalarını Destek-Direnç Tablosunda sabah paylaştım. Tablodan görebilirsiniz. 

Panik Yapmayın!
              Eğer Afrin'e girersek, BİST daha da düşebilir. Olası müdahalemizde ABD'nin tutumu çok önemli olacaktır. Gelişmelerin şekline göre ekstra düşüşler ya da yükseliş tepkileri görülecektir. 

Panik yapmayın hisseler eninde sonunda ederlerine yine yükselirler ama, arada maalesef daha düşük fiyatlara da hazırlıklı olmalıyız. Gelişmelerin gidişine göre yeni alım öngörüleri yollayabilirim. Ama öncesinde Afrin'e müdahale sonrasındaki gelişmeleri ve ABD'nin tutumunu görmek istiyorum.  


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.01.2018
    09:33

    Normalde BİST'in hisse bazlı ve kısmen de endeks olarak yükseliş yaşayacağı bir hafta olmasını bekliyordum. Ama hafta sonu Suriye İdlib ve Afrin'deki YPG/PYD yapılanmasına karşı heran müdahale edeceğimizi cumhurbaşkanımızın ifadelerinden duyduk. Diğer taraftan da ABD, Suriye-Irak s... Devamı »

  • 12.01.2018
    09:52

    BİST ve piyasalarımız için iyi ya da kötü yaşanan bir çok gelişme var. Büyüme yüksek gelirken, ABD ile ilişkilerde gerilimler sürüyor. Kur düşerken, enflasyon ve faiz baskısı sürüyor. ABD borsalarında rekorlar varken, FED faiz riski s&u... Devamı »

  • 11.01.2018
    09:25

    Ocak Başından beri yazılarımda olası bir kâr realizasyonu uyarılarımı yapıyordum. Son 3-4 yazımda olası kar satışının önemli alt desteği olarak 112.500 seviyesini verdiğimi de biliyorsunuz. BİST dün 112.884 seviyesinde alımlar gelince bu destek çalışmış oldu. Endeks kısmen top... Devamı »

  • 10.01.2018
    09:17

    Öncelikle, kar satışlarından korkmamak lazım. Kar satışları teknik düzeltmelerdir. Sağlıklı fiyat oluşumuna katkı yaparlar. Bir anda daha büyük bir çöküş yaşanmasını önlerler. Teknik dirençlerde satıp, düzeltmelerde geri alarak elde edilen k&acir... Devamı »

  • 09.01.2018
    09:20

    Yeni yıla yükseliş isteği ile başladık. Endeks yeni yıl ile birlikte yeni rekorlar kırdı. Dünya için de bezer bir görüntü yaşandı. ABD endeksleri rekorlarını kırmaya devam ediyor. AB endekslerinde de benzer yükselişleri görüyoruz. Ancak, bence BİST... Devamı »