Kar Satışları Sürer Mi?

10.01.2018 09:17
  •  A 

Öncelikle, kar satışlarından korkmamak lazım. Kar satışları teknik düzeltmelerdir. Sağlıklı fiyat oluşumuna katkı yaparlar. Bir anda daha büyük bir çöküş yaşanmasını önlerler. Teknik dirençlerde satıp, düzeltmelerde geri alarak elde edilen kârın artmasına imkan verirler.

Tabii kar satışlarını bekliyorsanız buna göre tedbir aldıysanız, korkudan ziyade yeni alım fırsatlarını yakalamanın heyecanını yaşarsanız. Ama yükselişlere kendinizi kaptırdı iseniz, kar satış uyarılarına duyarsız kaldıysanız, o zaman yaşanan bu satışlar moral bozar. Panik yaratır. Desteklerde alım fırsatlarını kullanmak yerine, yükselişte satmadığınız ellerinizdeki hisseleri daha da düşmesin diye satıp çıkmaya kalkarsınız. Tabii sonra borsa şöyle kötü, böyle kötü yorumlarını, küçük yatırımcıyı kimse korumuyor hikayelerini anlatırsınız. Ben tecrübelerime dayanarak, sizleri gördüğüm teknikler konusunda öncesinde uyarmaya çalışıyorum. Son üç yazımı yeniden okursanız, kar satışı uyarılarımı, direnç ve olası satışlar sonrasında endeksin inebileceği destekler hakkındaki uyarılarımı görebilirsiniz. 

Lütfen borsada yatırım yapma işini ciddiye alınız. Burası her nekadar algoritma emir sistemleri sonrası bozuldu ise de, kumar alanı değildir. Sakin ama kanaatkar yatırımcı olmalısınız. Borsaların sürekli yükselmeyeceğini, en iyi hisselerin çok daha yüksek fiyatlara giderken bile, zaman zaman teknik düşüşler yapabileceğini bilmeniz ve bu nedenle zaman zaman satıp paraya çıkmanızın doğru ve tedbirli bir davranış olacağını bilmeniz lazım. Sattınız da kaçtı mı? Sattınız da, hisse ya da endeks uçtu gitti mi? Olsun kaçsın. Gitsin. Hiç aldırmayın. Nasılsa borsada benzer fırsatlar bitmez. Sakin durursanız karşınıza yine bir çok alım imkanı çıkacaktır.

Peki Kâr Satışları Sürecek Mi?
              Kahinlik yapmadığımız için, bu soruya evet ya da hayır demek doğru değil. Teknik referans almak doğru olur. Bu nedenle düne ait beklenti yazımı yeniden okursanız, oradaki kritik destekleri göreceksiniz. Bugünkü Destek-Direnç Tablosunda da olası teknik destekleri paylaştım. Kısacası endeks 115.093 desteğinin altında kaldığı sürece, alt desteklere doğru gevşemeye devam edebilir. 

Ben yeni rekorlardan önce, teknik düzeltmenin sürmesini bekliyorum. Olası alım hamleleri kısa soluklu kalacaktır görüşündeyim. Aslında burada önemli soru, BİST teknik yakın desteklerinden güç alıp yeniden yükselişe döner mi, yoksa yakın desteklerinin de altına sarkar mı olmalı! Bu sorunun cevabını şimdilik öngöremiyorum. Ama böyle bir risk de var diyebilirim. Sadece gelecek olan yıl sonu bilançolarının bazı hisselerde daha yüksek fiyat karşılıklarına denk gelmesini beklediğim için, 115.093 altındaki sıralı yakın desteklerin de altını şimdilik beklemediğimi söylemek istiyorum. 

Bu nedenle bugünden itibaren olası gevşemelerde kademeli yeni alım öngörülerimi paylaştığımı görebilirsiniz. Kademeli diyorum. Çünkü ilk anda 112.514, sonrasında 110.705 civarı teknik riskler söz konusu olduğu için, aynı hissede düşen fiyatlarda tekrarlanan alım öngörüleri verebilirim. Yani alım imkanlarınızın hepsini bir kerede kullanmayıp, parça parça alım yapmak doğru olabilir.

Lütfen olan biteni daha iyi ve öncesinde anlamak için bol bol okuyunuz. Sizlere oldukça detaylı izahatları öncesinden yazmaya çalışıyorum. Yazılarımın içeriklerini ben zaten biliyorum. Sizler okuyun diye yazıyorum. Lütfen kendi kararlarınızı uygulasanız da, öncesinde bu yazıları okumaya zaman ayırınız. Belki sizlere yardımcı olurlar. Ama bakıyorum da, siteyi kullananlardan ankete cevap vermiş olan 293 kişi ana sayfadaki son kapananlar listesini bile görmemiş. Ki, bu liste yeni site yayına başladığından beri var. Aynı şekilde son üç yazımda düşüş uyarısı veren yazılarıma rağmen, dün bana bu düşüş neden soruları geldiğini görüyorum! İşte bu nedenle okumak konusunda eksiklik olduğu görüşündeyim. Lütfen sitedeki tüm paylaşımları okuyunuz. HUP özelliğini açık tutarsanız, yapılan tüm paylaşımların uyarılarını HUP'ta görürsünüz.

Hepinize bol kazançlar dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.01.2018
    09:20

    Yeni yıla yükseliş isteği ile başladık. Endeks yeni yıl ile birlikte yeni rekorlar kırdı. Dünya için de bezer bir görüntü yaşandı. ABD endeksleri rekorlarını kırmaya devam ediyor. AB endekslerinde de benzer yükselişleri görüyoruz. Ancak, bence BİST... Devamı »

  • 08.01.2018
    09:25

    Bunda hiç kuşku yok. Ama önemli olan zamanı! Misal bu hafta yeni rekorlar görecek miyiz sorusu hepimiz için önemli bir cevap içeriyor. Geçen haftaki işlemlere bakınca, BİST'in fazla düşmeden, yükselişini en azından 120.000 endeks seviyesi... Devamı »

  • 05.01.2018
    09:33

    ABD'deki davadan çıkan karar sonuçta bir çok olumsuz belirsizlikle çıkmışken, BİST'in bunu takmıyor havası ile bir ara bin küsur puan artı olması açıkçası çok da beklemediğim bir durumdu. Eğer BİST 108.000 - 110.000 civarında iken bu kara... Devamı »

  • 04.01.2018
    09:25

    ABD Atilla Davası bitti. Jüri altı suçlamanın beşinde Hakan Atilla'yı suçlu buldu. İran'a yönelik ambargoyu delmek, ABD bankalarını dolandırmak, ABD'yi aldatma suçuna iştirak etmek, ABD bankalarını dolandırmaya iştirak etmekten suçlu, kara para aklam... Devamı »

  • 03.01.2018
    09:23

    Yıla güzel bir başlangıç yaptık ve TL bazında en yüksek endeks seviyesi ve en yüksek TL bazında kapanış rekorlarını kırmış olduk. Sadece tekniklere bakacak olursak, hedefin 120.000 ve hatta biraz daha üstü olabileceğini söyleyebiliriz. Ama benim neden &ccedi... Devamı »