BİST Negatif Ayrışmayı Südürüyor!

20.09.2017 09:32
  •  A 

Dışarıda rekorlar, içeride ise sert satışlar görülüyor. DOW endekslerinde yeni rekorlar kırılırken, BİST ise gelişmekte olan ülke borsalarından negatif ayrışma yaşıyor. Bunun nedeni ne diye sormayacağınızı düşünüyorum! Çünkü neden arayınca zaten bol miktarda özel nedene sahibiz.

Şu an en sıcak ve önemli negatif ayrışma nedenimiz, jeopolitik risklerin kapımıza dayanmış olması. Barzani'nin referandum kararı ortamı ekstra germiş durumda. Kerkük valisi Irak merkezi hükümeti tarafından görevden alındı. Ama Kerkük bu kararı tanımıyor. PKK ve peşmerge Kerkük içinde ve çevresinde konuşlanmaya başladı. Kerkükte silahlar her an patlayabilir. Kerkük bizim için bir çok riske açık bir bölgedir.

Suriye sınırlarımızda zaten ABD destekli PKK-PYD-YPG silahlarla güçlendirilmiş olarak karşımıza yollanırken, şimdi kuzey Irak'tan da benzer bir riskin iyice ısınması doğal olarak borsamızda tedirginlik ve satış getirmiş durumda.

Aynı şekilde internet haberlerinde ABD'deki Zarrab davasında başka Türk bankalarının ve politikacılarının da adının davaya ekleneceği söylentileri geçiyor. Sınırlarımızdaki gelişmeleri bu dava ile birlikte harmanladığımız zaman, BİST'in daha fazla dayanamayıp düşmesi gayet normal. Aslında çok daha önceden bu riskler belirince düzeltme yapmamız gerekirdi. Ama birileri BİST'i bırakmayıp, ısrarlar alarak yukarı çekiyordu. O yüzden bu risklerin baskısını bugüne dek yeterince hissetmemiştik. Ama bu gizemli yatırımcı bir süredir ortalarda görülmeyince, BİST de risklerin etkisi ile düzeltmesini yapmaya başladı.

BİST Ne Yapar?
           Teknik olarak 104.939 seviyesinin altındaki ikili tepe riskine dikkat çektiğimi biliyorsunuz. Maalesef dün bu seviye aşağıya kırıldı ve bu risk ciddileşti. Bugün eğer açılışla birlikte bu seviyenin üstüne atamazsak, ara kademeleri görerek, 101.000 seviyelerine doğru düzeltmeye devam edebiliriz.   

Ancak kuzey Irak referandumu iptal olursa, bu gelişme BİST'i de bir anda yukarı çekebilecek bir gelişme olur. Açıkçası, referandumun yapılması ve evet çıkması halinde, bölgede çok ciddi çatışma-savaş riski gördüğüm için, ben son anda da olsa bu referandumun erteleneceğini ya da iptal edileceğini düşünüyorum. 

Eğer bu görüşümde haklı çıkarsam, şu an indiğimiz ve ineceğimiz seviyelerden yapılacak alımların kısa bir süre içinde ciddi karlar yaratmasını bekliyorum. Ama yanılıyorsam, o zaman da dediğim şekilde bir düşüş çok hızlı olacaktır. 

Orta-uzun vadeyi göze alarak, bu ve altındaki seviyelerde alımları uygun görüyorum. Ben riski almak istiyorum. Ama sizler sahip olduğumuz çok ciddi risklerimizi de göz önünde tutunuz. Ayrıca, iç siyaset de dahil daha bir çok riskimiz olduğu için, belki de yıl sonuna kadar, her türlü alım kararlarınızda muhakkak kenarda % 50 civarı nakit tutmak yararlı bir tedbir olabilir.

FED Günü!
           Dünya için bugünün önemli gelişmesi FED kararı olacaktır. FED'in faiz artış kararı almasını beklemiyorum ama varlık alım takvimi ile ilgili birşeyler duyabiliriz. Bir takvim dahilinde varlık alımlarında azaltma programı açıklayabilir. 

Hisseleriniz iyi ise, düşüşler sizleri panikletmesin. Borsalarda her zaman yükseliş olmaz. Bazen de bu şekilde düşüşler olur. Eğer destekler kırıldığında satmadı iseniz, geri çekilip izlemek, panikleyip o an görülen en düşük fiyatlara vermekten daha az riskli olabilir.
      
           Yaşayıp, göreceğiz. Hepinize bol kazançlar... 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.09.2017
    09:33

    Yeni bir şey yazmaya gerek yok. 14 Eylül ''Negatif Ayrışma Neden?'' 18 Eylül ''Jeopolitik Riskler Artıyor!'' başlıklı yazılarda BİST'in potansiyel düşüş nedenleri bulunuyor. Şu sıra Irak referandumu ve yansımaları ile riskler ön planda... Böyle Zamanlarda İyi Hisseler Alı... Devamı »

  • 18.09.2017
    09:02

    Suriye sınırlarında PYD-YPG kamuflajlı PKK gerilimi artıyor. Maalesef ülkemizin sınırlarında bu riskin Türkiye aleyhine artmasına neden olan ülke de ABD. Yani bizim NATO başta bir çok alanda müttefikimiz olan bir ülke. 1990 Körfez savaşının başlaması sonrası adım adım bir amaca doğru giderlerken, ni... Devamı »

  • 18.09.2017
    08:45

    Bugün yeni bir eğitim öğretim yılımız daha başlıyor. Hatta bazı okullar ve birinci sınıfa yeni başlayanlar daha önceden yeni döneme başladılar. Tüm öğrenci-öğretmenlerimiz için başarılı bir yıl diliyorum. Bir toplumun geleceği için eğitim-öğretim en önemli temel aşamadır. Ama maalesef ülkemizde e... Devamı »

  • 15.09.2017
    09:41

    Bugün 10:00'da Haziran çeyrek işsizlik ortalaması verisi ile 11:00'de Temmuz cari hesap rakamları gelecek. Cari hesap verilerinde artış bekleniyor. 2009 sonrasında dünya çok ucuz ve bol bir finansman imkanı yarattı. Bu durum halen de sürüyor. Bizim için en önemli ithalat ödemesi yaratan brent pet... Devamı »

  • 14.09.2017
    09:06

    Dün ''Yükselemeyen Borsa...'' başlıklı kısa yazımda BİST için beliren riske dikkat çekmiştim. Maalesef BİST yükselip bu riski yok edeceğine, düşerek uyarıyı haklı çıkarttı. Negatif Ayrışma Neden? BİST'in düştüğü ortamda ABD borsaları yeni rekorlar kırdılar. Gelişmekte olan ülke endeksi... Devamı »