Jeopolitik Riskler Artıyor!

18.09.2017 09:02
  •  A 

Suriye sınırlarında PYD-YPG kamuflajlı PKK gerilimi artıyor. Maalesef ülkemizin sınırlarında bu riskin Türkiye aleyhine artmasına neden olan ülke de ABD. Yani bizim NATO başta bir çok alanda müttefikimiz olan bir ülke. 1990 Körfez savaşının başlaması sonrası adım adım bir amaca doğru giderlerken, nihayet bu amacı sagır sultan sonrası biz de duyduk. Körler bile gördükten sonra biz de gördük. Şimdi eğer gerçek ise, ülkemizin başına geçirilmek istenen bu çorabı giymemek ve oynanan oyunları bozmak için uğraşıyoruz. Eğer bunda gerçekten kararlı isek, Türkiye büyük ülke, istemediği bir şeyi sınırlarında gerçekleştirmez. Ama tabii gerçekten istemiyorsak!

Aynı şekilde Kuzey Irak özerk bölgesi de, bağımsızlık referandumu için 25 Eylül'de sandığa gidiyor. Merkezi Irak sert uyarılar yapıyor. Nihayet biz de sert uyarılar yaptık. 22 Eylül'de bu konudaki kararlarımızı açıklayacağız. İran da askeri seçenekler de dahil bu duruma tepki göstereceğini söyledi. Referanduma katılacağını söyleyen Kerkük valisi Merkezi Irak hükümeti tarafından görevden alındı. Ama vali bu kararı tanımıyor. 

Ben referandumun erteleneceği görüşündeyim. Ancak, yapılacak olursa ve evet çıkarsa, bölgede ortam bir anda ısınabilir. Olası silah kullanımının boyutu bölgesel bir savaşa dönüşebilir. Suriye'de İdlib'e mi gireceğiz derken, Kuzey Irak için de askeri bir seçenek gündeme gelirse, ortam çok gerilir. Zaten yeterince gerginliklere sahip iken, bir de bu risklerin artıyor olması BİST için sıkıntılı bir durum yaratabilir. Özellikle Kuzey Irak referandumu konusu netleşene dek, rahat bir borsamız olmaz gibi geliyor. Yani eğer alıcılı başlayacak olursak, bu stresler nedeniyle yükseliş sınırlı kalabilir. Olası teknik sınırları paylaştım. Tablolardan takip edebilirsiniz. 

Ama referandumun ertelendiği yönünde bir açıklama gelirse, o zaman bu gelişme BİST için pozitif etki yaratır. Lakin sadece Irak yok, Suriye'ye müdahale riskini de göz önünde tutmamız lazım.

Merkez Bankaları da Ön Planda Olacak!
           Dışarıda FED odaklı merkez bankalarının açıklamalarını duyacağız. Euro bölgesi ve Japonya da dahil, merkez bankalarından bir çok açıklama gelecek. FOMC toplantısından sonraki aylar için faiz kararı çıkar mı göreceğiz. Belki hemen değil de, Aralık ayı için gelecek açıklama önemli olacak. Beklentiler olumsuz değil, borsalarda alımlar yaşanıyor. Ama bizim için durum farklı. Biz kendi özel gerilim nedenlerimiz yüzünden biraz riskli bir haftaya giriyoruz. Umarım sonu iyi biter. 

Bu arada BM de toplanıyor. Cumhurbaşkanımız da bir konuşma yapacak. Cumhurbaşkanımız bu toplantıya katılmak için ABD'ye gitti. Ortadoğu'nun kaderi için önemli bir ziyaret olacak.

Hepinize bol kazançlı bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.09.2017
    08:45

    Bugün yeni bir eğitim öğretim yılımız daha başlıyor. Hatta bazı okullar ve birinci sınıfa yeni başlayanlar daha önceden yeni döneme başladılar. Tüm öğrenci-öğretmenlerimiz için başarılı bir yıl diliyorum. Bir toplumun geleceği için eğitim-öğretim en önemli temel aşamadır. Ama maalesef ülkemizde e... Devamı »

  • 15.09.2017
    09:41

    Bugün 10:00'da Haziran çeyrek işsizlik ortalaması verisi ile 11:00'de Temmuz cari hesap rakamları gelecek. Cari hesap verilerinde artış bekleniyor. 2009 sonrasında dünya çok ucuz ve bol bir finansman imkanı yarattı. Bu durum halen de sürüyor. Bizim için en önemli ithalat ödemesi yaratan brent pet... Devamı »

  • 14.09.2017
    09:06

    Dün ''Yükselemeyen Borsa...'' başlıklı kısa yazımda BİST için beliren riske dikkat çekmiştim. Maalesef BİST yükselip bu riski yok edeceğine, düşerek uyarıyı haklı çıkarttı. Negatif Ayrışma Neden? BİST'in düştüğü ortamda ABD borsaları yeni rekorlar kırdılar. Gelişmekte olan ülke endeksi... Devamı »

  • 13.09.2017
    08:49

    BİST'in gelen büyüme verilerine rağmen 110.530 direncini kıramıyor olması sıkıntılı bir durum. Dünya borsalarında yükselişler varken, hisse senedi iştahı sürerken, DOW yine rekor kırarken BİST'in izlemede kalması riskli bir durum. Eğer birkaç gün içinde yeni bir yukarı atak yaşanmaz ise, ''Yükseleme... Devamı »

  • 12.09.2017
    09:22

    BİST için sorun sadece ekonomik olsaydı, açıklanan ikinci çeyrek ve beklenen 3'ncü çeyrek verisi sonrasında, ihracatın ithalattan çok daha fazla artmış olması sonrasında, tahvillere gelen yabancı talebinin yüksek olması sonrasında BİST, yeni rekorları rahatlıkla kırar demek doğru olur. Görüşüm BİS... Devamı »