Hafta Alımlarla Başlayabilir. Ama Devamı Önemli!

19.06.2017 09:54
  •  A 

Yeni haftaya alımlarla başlanmasını bekliyorum. Ama teknik grafiklerin içerdiği görüntülerde realizasyon riskleri sürdüğü için, ben izlemede kalmayı ve gerçekleşen öngörüleri kapatmakla yetinmeyi yeğliyorum. Hele bir ilk günü görelim bakalım. Eğer güzel bir kapanış ile günü tamamlarsak, yarından itibaren yeni öngörü konusunda daha istekli olabilirim.

Lakin genel görüşümün, yaz aylarında gelişmiş borsalardan pozitif ayrışma yaşayacağımız yönünde. Katar riski çözülürse, bir rahatlama olacaktır. Eğer Katar riski sürecek olursa, devamında bizi de benzer eleştiriler ile rahatsız etmeye çalışabilirler. O nedenle Katar konusundaki krizin çözümü bizim için de önemli olacaktır.

ABD enflasyonu istedikleri gibi yükselemiyor, AB'de brexit görüşmeleri başlıyor. Petroldeki düşük fiyatlar sürüyor ve sürecek gibi de duruyor. Turizmde canlanma belirginleşti. Katar riskini de savuşturursak, BİST için pozitif ayrışma yaşanabilir. 

Tabii, cumhurbaşkanımızın faizlere müdahale edebiliriz sözünün içeriği de önemli olacaktır. Zorlama ile değil de, hazine ve kamu bankaları kaynaklı yatırım, sanayi kredilerinde düşük faiz ile devreye daha kapsamlı şekilde girilecek olursa, pazar telaşı özel sektör bankalarının da faizindirimlerine neden olacaktır. Zorlama ile TCMB faizleri düşürülecek olursa, piyasa geciçi olarak kur dalgalanması yaşayabilir. Ancak, bu yola başvurulmaz ise, önümüzdeki dönem TL'deki değerlenmenin de sürmesini ve kurlardaki geri çekilmenin devam etmesini bekliyorum.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.06.2017
    09:19

    İşte benim için yakın vadeli risklerin başında bu konu geliyor. Mısır'ın darbe ile başa gelen diktatör başkanı Sisi, ''Türkiye'ye de ambargo uygulansın'' demiş. Aynı şekilde ABD Savunma Bakanlığı eski yetkilisi Michael Rubin attığı bir tweette ''Bugün Katar, yarın Türkiye'' mesajını kullanmış. En ö... Devamı »

  • 15.06.2017
    09:34

    FED genel beklenti doğrultusunda 0,25 baz puanlık faiz artışı yaptı. Yıl içinde bir tane daha faiz artışı yapma planları olduğunu söyledi. 2018'de faiz artışları sürecek dedi. Enflasyonda % 2 hedefini kovaladıklarını ileriki yıllarda ulaşmayı beklediklerini, enflasyondaki düşüşün ise bir kerelik fiy... Devamı »

  • 14.06.2017
    09:28

    Bugün yazı yazmak gelmiyor içimden. O nedenle kısa tutup, tekniklere bakmak istiyorum. BİST nihayet dün 100.000 seviyesini kısa süreli de olsa gördü. Ne diyelim hayırlı olsun. Şimdi bakıyorum da, ''Yeni 100 Bin'lere!'' diyenler başladı:) Sizlere söylemiştim; bu bir algı konusudur, günü gelince ayn... Devamı »

  • 13.06.2017
    09:20

    Büyüme oranımızda beklentileri aşan bir gelişme ile % 5'lik bir büyüme oranına ulaştık. Büyümenin detaylarına bakınca, tam da istediğimiz gibi bir büyüme dağılımı var diyebilirim. Israrla üzerinde duruyorum! Türkiye'nin büyüme sorunu sadece güvensizlik kaynaklı bir sorun. Yaşadığımız seçimler, hain ... Devamı »

  • 12.06.2017
    09:35

    Bugün bizim için önemli iki verimiz açıklanacak. -3.6 Milyar Dolar beklenen cari açık ve % 3.5 beklenen 1'nci çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Şahsen özellikle büyümenin beklentinin üstünde gelmesini bekliyorum. % 5'ler civarı bir rakam beni şaşırtmaz. Yeni seri büyüme hesaplamalarına henüz bir çok... Devamı »