Büyüme Artıyor!

13.06.2017 09:20
  •  A 

Büyüme oranımızda beklentileri aşan bir gelişme ile % 5'lik bir büyüme oranına ulaştık. Büyümenin detaylarına bakınca, tam da istediğimiz gibi bir büyüme dağılımı var diyebilirim. Israrla üzerinde duruyorum! Türkiye'nin büyüme sorunu sadece güvensizlik kaynaklı bir sorun. Yaşadığımız seçimler, hain bir darbe girişimi, şehir terörlerinin yarattığı etkiler, khk ile yönetilmeye devam etmemiz gibi gelişmeler nedeniyle, özel sektör yatırımlarında çok ciddi azalma yaşanıyor. Gidişattan tedirgin olan özel sektör neredeyse 2013'ten beri yatırımlarını iyice azaltmış durumda. 

Hatta diyebilirim ki, ülkeden son yıllarda yeniden bir beyin göçü başlıyor diye görüyorum. Hem yetişmiş kişilerde, hem de gençlerde çok ciddi yurt dışına yönelme yaşandığını görüyorum. Bu bizim için yetişmiş insan kaynaklarımızı dışarıya kaptırmamız demek. Aynı şekilde yurt dışında çok ciddi bir konut alımı yaşanıyor. Bir çok medya aracında, hangi ülkede ne kadarlık bir yatırım yapılırsa, oturma ya da vatandaşlık izni alındığı bilgileri boş yere haber yapılmıyor. Bu konudaki talep artışı bu haberlerin artmasına neden oluyor. Şimdi bu duruma tepki, göstermek yerine, neden böyle bir durumun yaşandığını tespit edip, her konuda insanlarımız üzerindeki gelecek belirsizliği korkularını giderecek hamleleri yapmalıyız. 

İddia ediyorum, Türkiye bu belirsizlik ve güven sorununu yendiği takdirde, büyüme oranlarında tarihi rekorlar bile yaşanabilir.

BİST Beklentilerimi Koruyorum!
           ''BİST Rahat Bir Yaz Geçirebilir Mi?'' başıklı yazımda dikkat çektiğim üst dirençlere oldukça yakınız. Ben daha rahat bir yaz geçireceğimiz görüşümü koruyorum. Ama yeni rekorlar teknik düzeltmeleri de getirebilir. Lütfen yazılarımda dikkat çektiğim bu seviyeleri de gözden kaçırmayınız.

 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.06.2017
    09:35

    Bugün bizim için önemli iki verimiz açıklanacak. -3.6 Milyar Dolar beklenen cari açık ve % 3.5 beklenen 1'nci çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Şahsen özellikle büyümenin beklentinin üstünde gelmesini bekliyorum. % 5'ler civarı bir rakam beni şaşırtmaz. Yeni seri büyüme hesaplamalarına henüz bir çok... Devamı »

  • 09.06.2017
    09:35

    Piyasalar bir kaç gündür dün beklenen önemli gelişmelere odaklanmıştı. İngiltere Seçimleri; Yapıldı ve iktidarı elinde tutan muhafazakar parti çoğunluğu kaybetti. Muhalif işçi parti sandalye sayısını ciddi şekilde arttırmış oldu. İngiltere için belirsizlik daha da arttı. Ba... Devamı »

  • 08.06.2017
    09:30

    Katar gündemi piyasaları germeye devam ediyor. Katar'a ambargo uygulayan ülkelerin sayısı 10'a ulaştı. Dün hükümetimizden Katar'ın yanında olacağımızı gösteren bir hamle geldi. Katar'a Türk askeri konuşlandırılmasını öngören kanun teskeresi Mecliste kabul edildi. İşte bu gelişme dün borsanın düşm... Devamı »

  • 07.06.2017
    09:21

    Yarın İngiltere'de seçim var. Avrupa Merkez Bankası ECB'nin faiz kararlarını duyacağız. ABD'de Trump'ın görevden aldığı eski FBI başkanının ifadesi duyulacak. Bu gelişmelerin piyasaları çok bozacak sonuçları olmasını beklemiyorum. ECB'nin bir değişiklik yapmasını beklemiyorum. Süper perşembe önces... Devamı »

  • 06.06.2017
    08:54

    Katar'ın tek kara bağlantısı olan Suudi Arabistan öncülüğündeki 7 Körfez ülkesinin, Katar ile dün tüm diplomatik ilişkilerini kesmesi ve tam bir ambargo başlatması üzerine, Katar'ın yatırımları olan bizim gibi ülkelerin durumu sorgulanır oldu. Almanya ile İncirlik Üssü nedeniyle tırmanan kriz, baş... Devamı »