Katar'a Asker Gönderme Kararı Gerdi!

08.06.2017 09:30
  •  A 

Katar gündemi piyasaları germeye devam ediyor. Katar'a ambargo uygulayan ülkelerin sayısı 10'a ulaştı. Dün hükümetimizden Katar'ın yanında olacağımızı gösteren bir hamle geldi. Katar'a Türk askeri konuşlandırılmasını öngören kanun teskeresi Mecliste kabul edildi. 

İşte bu gelişme dün borsanın düşmesine neden olan, bir anda satışların artmasına sebep olan asıl gelişme oldu görüşündeyim. Şimdilik bir tek biz ve İran Katar'ın yanında. ABD ve sayıları 10'a yükselmiş olan körfez ülkeleri ise Katar'a karşılar. Gerekçeleri de, Katar'ın radikal islami grupları finanse etmesi, Müslüman Kardeşler, DEAŞ ve El Kaide'ye destek veriyor iddiaları. 

Çok hassas bir konu. Çünkü eğer Katar gerçekten radikal İslami terörü destekliyor diyerek Körfez ülkeleri sonrasında özellikle AB ülkeleri tarafından da dışlanacak olursa, bizim Katar'ın hamiliğinde görülmemiz bizim için de farklı sıkıntıları yaratabilir. Ben aynı durumun bizim başımıza gelmesini beklemiyorum. Sadece ön plandaki görüntüye dikkat çektim.

Gündem Yeterince Yoğun Zaten!
           Piyasalar için zaten yoğun bir Perşembe gündemi vardı. İngiltere seçimleri, ECB'nin faiz kararı ve ABD'de eski FBI başkanının ifadesi piyasalar için yeterince stres kaynağı idi. Ama bu konular BİST ve bizim için fazlaca bir risk yaratmıyordu. Oysa Katar konusu daha ciddi bir stres sebebi olarak aniden önümüze gelmiş bulunuyor. 

Ben yine de bu sorunun aşılmasını bekliyorum. Son dönem Türkiye'ye ciddi finansal kaynak aktaran Katar'ın, bu sorunun çözülmesi sonrasında daha da fazla ekonomik ilişki geliştirmesini beklerim. Ama eğer Katar batılı ülkelerin de suçladığı bir ülke haline gelirse, o zaman Katar hamiliğimiz yarardan çok zarar da getirebilir. Yani çok iyi yönetilmesi gereken hassas bir konu diyebilirim.

Dün İran'a düzenlenen terör saldırısı sonrası İran'ın Suudileri hedef alan açıklamaları gerilimi iyice tırmandırmış durumda.

Sanayi Verisi Gelecek
           10:00'da Nisan ayı yıllık sanayi büyümesi verilerimiz açıklanacak. Kısmen olumlu bir veri açıklanabilir. Ama asıl büyüme etkisini sonraki aylarda daha net olarak görürüz diye düşünüyorum. Büyümenin beklentilerin üzerinde gelmesi pozitif etki yaratır. Ama öncelikli konumuz şu an için Katar gündemi olacaktır. 

BİST'in teknik olarak 96.900 seviyesinde bollinger desteği mevcut. 99.000 seviyesine dayanmış bir endeksin, bu tip dış etkenlerin de etkisi ile dün yaşadığı gibi düşüşler, kar satışları yaşaması çok normal bir durumdur. Hatta diyebilirim ki, BİST tüm bu gelişmelere rağmen çok da sağlam duruyor. Bu düşüşlere rağmen BİST'in yükseliş trendini koruduğunu görüyorum. Henüz yükseliş trendini bozmuş değil. Umarım bu destek kırılmaz ve BİST 101.500 ve üzerine gidiyor görüşüm gerçekleşir.

Eğer sözlerimizi toparlayacak olursak, böyle zamanlarda hisselerde yaşanan düşüşler çok doğaldır. Ama bu düşüşü yaratan etkenlerde düzelme olursa, aynı hızla toparlanma yaşanır. Dün Katar Emir'i ile görüşen Trump, istenirse arabulucu olarak bölge ülkeleri ve Katar'ı aynı masada toplayabileceğini açıkladı. Ben gerilimin çözüleceği görüşündeyim. Aksi durum halinde ise, BİST bir süre düzeltme yaşayabilir. Soğukkanlı olmakta yarar var diye düşünüyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.06.2017
    09:21

    Yarın İngiltere'de seçim var. Avrupa Merkez Bankası ECB'nin faiz kararlarını duyacağız. ABD'de Trump'ın görevden aldığı eski FBI başkanının ifadesi duyulacak. Bu gelişmelerin piyasaları çok bozacak sonuçları olmasını beklemiyorum. ECB'nin bir değişiklik yapmasını beklemiyorum. Süper perşembe önces... Devamı »

  • 06.06.2017
    08:54

    Katar'ın tek kara bağlantısı olan Suudi Arabistan öncülüğündeki 7 Körfez ülkesinin, Katar ile dün tüm diplomatik ilişkilerini kesmesi ve tam bir ambargo başlatması üzerine, Katar'ın yatırımları olan bizim gibi ülkelerin durumu sorgulanır oldu. Almanya ile İncirlik Üssü nedeniyle tırmanan kriz, baş... Devamı »

  • 05.06.2017
    09:22

    Bugün gözler Mayıs aylık ve yıllık TÜFE - ÜFE verilerimizde olacak. Enflasyonda düşüş görülecek olursa, özellikle Dolar kuru dahil, kurlarda düşüş artabilir. Ama enflasyon yine yüksek gelecek olursa, o zaman moraller biraz bozulur ve kısmen kur artışı yaşanır. Fakat olası kur artışlarının sınırlı bi... Devamı »

  • 02.06.2017
    09:01

    Arkadaşlar, Son yazılarımdaki görüşlerimde değişiklik yok. Dirençlere gelen borsanın normal seans içi kar realizasyonlarını yaşıyoruz. Önceki Destek - Direnç Tablosu paylaşımlarım geçerlidir. Bugün ABD tarım dışı istihdam verileri önemli olacaktır. İyi veri FED faiz artışı baskısı yaratı... Devamı »

  • 01.06.2017
    09:12

    Evet ben dahil hepimizde dönemsel bir kâr satışı korkusu var. BİST'de kar satışlarının gelmesinden korkuyoruz. Bulunduğumuz seviyeler nedeniyle bu korkular çok normal. BİST'in yabancılar ağırlıklı bir borsa olması nedeniyle, kar satışlarının artacağı olası Dolar bazlı teknikleri detaylı bir şekilde ... Devamı »