Evet ben dahil hepimizde dönemsel bir kâr satışı korkusu var. BİST'de kar satışlarının gelmesinden korkuyoruz. Bulunduğumuz seviyeler nedeniyle bu korkular çok normal. BİST'in yabancılar ağırlıklı bir borsa olması nedeniyle, kar satışlarının artacağı olası Dolar bazlı teknikleri detaylı bir şekilde ''Trump Satışları Alım Fırsatı Olabilir Mi?'' başlıklı yazımda detaylı şekilde yazmıştım. Lütfen o yazımı ve ''Bankaların Gideceği Yer Kalmadı Mı Gerçekten?'' başlıklı yazımı dikkatlice okuyunuz. İçinde bulunduğumuz dönem ve şartlar nedeniyle teknik düzeltmeler yaşanması çok normal ve hatta sağlıklı bir gelişme de olur.
Ancak, her zaman realizasyonlar BİST'in ille de düşmesine neden olmaz. Aslında kar satışları çok ciddi boyutlarda yaşanıyordur. Ama bu satışları karşılayacak yeni alıcıların gelmesi nedeniyle, realizasyon el değiştirme şeklinde olur. Seans içi düşer, çıkar, sonra yine düşer. Ama teknik seviyelere baktığınız zaman tüm bu hareketler bir kaç yüz puan içinde sınırlı kalarak da atlatılıp, BİST yükselişine devam edebilir. 2009 dünya mortgage sürecinde aynı bu şekilde olmuştu. Dolar 22.000'ler civarına düşmüş olan endeks 35.000 olunca kar satışlarından korkmaya başlandı. 1-2 aylık bir süre seans içi ya da seans kapanışına da denk gelen kısmi bir düşüşler görüldü. Ama derin bir düzeltme yaşanmadan endeks 58.000 seviyelerine çıktı. Bu sefer de bu seviyelerde kar satışlarının gelmesinden korkmaya başladık. 52.000 seviyelerine kadar % 10'un üzerinde bir kar düzeltme yaşandı. Ama endeks oradan yine yükselişe geçip, 69.500 civarlarına çıktı. Hem de bu yükselişi Haziran ayının başından itibaren Ekim ayına kadar olan sürede yaşadı. Fakat öncesinde Mayıs ayında 58.000-52.000 düzeltmesi yaşanmıştı.
Şimdi sorun Mayıs'ta olur mu diye beklenen satışların olmamasında yatıyor. Ama bilelim ki, hiç bir zaman böyle bir kesinlik, dönemsellik yoktur. Her gelişme ve fiyatlama kendi dönemine göre yaşanır. Eğer biz kendimizi ille de düşündüğümüz olsun diye inandırmaya zorlarsak, piyasaları kaçırabiliriz. Sonra da her yükselişte stresimiz daha da artar. Bu nedenle, her dönemi kendi şartları içinde değerlendirmek objektif bakış açısından çok önemlidir.
İşte objektif olmak bazen o kadar da kolay olmaz. Her zaman gelişmeleri önceden göremeyebilirsiniz. Böyle dönemlerde tekniklerden referans alabilirsiniz. Ben de bu nedenlerle son dönem yazılarımı teknik destek-dirençleri referans vererek yazmaya özen gösteriyorum.
Başlıktaki soruya geri dönecek olursak, Realizasyonlar ille de kalıcı düşüşler ile olmayabilir. Seans içi el değiştirmeleri şeklinde de yaşanabilir. Böyle zamanlarda hisseleri taşıyanlar el değiştirir. Ama endeks ya da hisseler fazla düşmez. İçinde bulunduğumuz bu dönemde de Nisan başından gelen bir yükseliş trendi içindeyiz. Önce 96.150, sonra da 94.500 civarı destek seviyeleri aşağı yönlü kırılmalı. Bu teknik destekler aşağıya kırılmadığı takdirde yükseliş aynı şimdi olduğu gibi seans içlerinde ya da bir iki seans arasında kar realizasyonları yaşanıp yukarı yönlü sürmeye devam eder.
Yükseliş trendi kırıldığı zaman ise, o zaman da fazla ısrarcı olmak doğru olmaz. Satışları yapıp, izlemede kalarak gelişmeleri görmek doğru bir davranış şekli olur.
Tüm Hisseler Aynı Yönde Mi Hareket Yapar?
Hayır. Eğer tüm endeksi etkileyecek çok önemli bir siyasi ya da ekonomik gelişme yaşanmıyorsa, genelin tersinde hisse bazlı hareketler her zaman olabilir. Bu nedenle bazen endeks için düzeltme uyarıları yaparken, yeni hisse öngörüleri paylaşabiliriz. Bu hisse bazlı hareketlerin olabileceğini beklediğimizi gösterir. BİST bir haftadır rekor tazelemiyorken, % 20 - % 30 yükselen hisseler bile olduğunu görüyorsunuzdur. Aynı şekilde BİST yükselirken düşenleri de görebilirsiniz. Bu nedenle tüm piyasayı coşturacak, ya da bozacak bir gelişme yoksa, hisse bazlı farklı harketlerin her zaman olacağını biliniz.
BÄ°ST Ne Olacak?
Ben yükseliş trendini aşağı yönlü kırmadan yeni yükselişlere doğru yoluna devam edebileceğini düşünüyorum. Ama teknik destekler kırılırsa bu görüşüm değişir. Dün seans içinde yükselirken, yine kar satışları ile gün sonuna doğru gün içinde gördüğümüz seviyenin 900 puan altında kapanış yaptık. Dolar kuruna bakınca genel bir korkunun olmadığını görüyorum. BİST'in ve Türkiye'nin lehine bir ortam var.
Bu yüzden BİST'in alımlara sahne olmasını bekliyorum. Ama olur da, dün seans sonuna doğru gelen düşüşler sürse bile, 96.150'de bulunan ilk yükseliş desteği kırılmadığı takdirde bir sorun görmüyorum. Bu dediğim desteğe doğru her yerden yukarı dönebilir.
Algılar şartlar aynı iken bile değişebilir. Sanki bu dönem pozitif algıların ön plana çıkartılacağı bir dönem içindeyiz diye düşünüyorum. Ama yine de böyle riskli zamanlarda ters yakalanmamak için % 50 nakit, % 50 hisse pozisyonu tutmak tedbirli bir davranış olabilir.
Åžehitlerimiz Var!
Dün düşen askeri helikopterde 13 ve teröristlerle çatışmada da 3 olmak üzere yeni şehitler verdik. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet ve yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Ülkemizin ve ailelerinin başı sağolsun.
Â
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_