Realizasyonlar İlle de Endeks Düşüşleri ile Mi Olur?

01.06.2017 09:12
  •  A 

Evet ben dahil hepimizde dönemsel bir kâr satışı korkusu var. BİST'de kar satışlarının gelmesinden korkuyoruz. Bulunduğumuz seviyeler nedeniyle bu korkular çok normal. BİST'in yabancılar ağırlıklı bir borsa olması nedeniyle, kar satışlarının artacağı olası Dolar bazlı teknikleri detaylı bir şekilde ''Trump Satışları Alım Fırsatı Olabilir Mi?'' başlıklı yazımda detaylı şekilde yazmıştım. Lütfen o yazımı ve ''Bankaların Gideceği Yer Kalmadı Mı Gerçekten?'' başlıklı yazımı dikkatlice okuyunuz. İçinde bulunduğumuz dönem ve şartlar nedeniyle teknik düzeltmeler yaşanması çok normal ve hatta sağlıklı bir gelişme de olur.

Ancak, her zaman realizasyonlar BÄ°ST'in ille de düşmesine neden olmaz. Aslında kar satışları çok ciddi boyutlarda yaÅŸanıyordur. Ama bu satışları karşılayacak yeni alıcıların gelmesi nedeniyle, realizasyon el deÄŸiÅŸtirme ÅŸeklinde olur. Seans içi düşer, çıkar, sonra yine düşer. Ama teknik seviyelere baktığınız zaman tüm bu hareketler bir kaç yüz puan içinde sınırlı kalarak da atlatılıp, BÄ°ST yükseliÅŸine devam edebilir. 2009 dünya mortgage sürecinde aynı bu ÅŸekilde olmuÅŸtu. Dolar 22.000'ler civarına düşmüş olan endeks 35.000 olunca kar satışlarından korkmaya baÅŸlandı. 1-2 aylık bir süre seans içi ya da seans kapanışına da denk gelen kısmi bir düşüşler görüldü. Ama derin bir düzeltme yaÅŸanmadan endeks 58.000 seviyelerine çıktı. Bu sefer de bu seviyelerde kar satışlarının gelmesinden korkmaya baÅŸladık. 52.000 seviyelerine kadar % 10'un üzerinde bir kar düzeltme yaÅŸandı. Ama endeks oradan yine yükseliÅŸe geçip, 69.500 civarlarına çıktı. Hem de bu yükseliÅŸi Haziran ayının başından itibaren Ekim ayına kadar olan sürede yaÅŸadı. Fakat öncesinde Mayıs ayında 58.000-52.000 düzeltmesi yaÅŸanmıştı. 

Åžimdi sorun Mayıs'ta olur mu diye beklenen satışların olmamasında yatıyor. Ama bilelim ki, hiç bir zaman böyle bir kesinlik, dönemsellik yoktur. Her geliÅŸme ve fiyatlama kendi dönemine göre yaÅŸanır. EÄŸer biz kendimizi ille de düşündüğümüz olsun diye inandırmaya zorlarsak, piyasaları kaçırabiliriz. Sonra da her yükseliÅŸte stresimiz daha da artar. Bu nedenle, her dönemi kendi ÅŸartları içinde deÄŸerlendirmek objektif bakış açısından çok önemlidir.  

Ä°ÅŸte objektif olmak bazen o kadar da kolay olmaz. Her zaman geliÅŸmeleri önceden göremeyebilirsiniz. Böyle dönemlerde tekniklerden referans alabilirsiniz. Ben de bu nedenlerle son dönem yazılarımı teknik destek-dirençleri referans vererek yazmaya özen gösteriyorum. 

Başlıktaki soruya geri dönecek olursak, Realizasyonlar ille de kalıcı düşüşler ile olmayabilir. Seans içi el değiştirmeleri şeklinde de yaşanabilir. Böyle zamanlarda hisseleri taşıyanlar el değiştirir. Ama endeks ya da hisseler fazla düşmez. İçinde bulunduğumuz bu dönemde de Nisan başından gelen bir yükseliş trendi içindeyiz. Önce 96.150, sonra da 94.500 civarı destek seviyeleri aşağı yönlü kırılmalı. Bu teknik destekler aşağıya kırılmadığı takdirde yükseliş aynı şimdi olduğu gibi seans içlerinde ya da bir iki seans arasında kar realizasyonları yaşanıp yukarı yönlü sürmeye devam eder.

Yükseliş trendi kırıldığı zaman ise, o zaman da fazla ısrarcı olmak doğru olmaz. Satışları yapıp, izlemede kalarak gelişmeleri görmek doğru bir davranış şekli olur.

Tüm Hisseler Aynı Yönde Mi Hareket Yapar?
           Hayır. EÄŸer tüm endeksi etkileyecek çok önemli bir siyasi ya da ekonomik geliÅŸme yaÅŸanmıyorsa, genelin tersinde hisse bazlı hareketler her zaman olabilir. Bu nedenle bazen endeks için düzeltme uyarıları yaparken, yeni hisse öngörüleri paylaÅŸabiliriz. Bu hisse bazlı hareketlerin olabileceÄŸini beklediÄŸimizi gösterir. BÄ°ST bir haftadır rekor tazelemiyorken, % 20 - % 30 yükselen hisseler bile olduÄŸunu görüyorsunuzdur. Aynı ÅŸekilde BÄ°ST yükselirken düşenleri de görebilirsiniz. Bu nedenle tüm piyasayı coÅŸturacak, ya da bozacak bir geliÅŸme yoksa, hisse bazlı farklı harketlerin her zaman olacağını biliniz. 

BÄ°ST Ne Olacak?
           Ben yükseliÅŸ trendini aÅŸağı yönlü kırmadan yeni yükseliÅŸlere doÄŸru yoluna devam edebileceÄŸini düşünüyorum. Ama teknik destekler kırılırsa bu görüşüm deÄŸiÅŸir. Dün seans içinde yükselirken, yine kar satışları ile gün sonuna doÄŸru gün içinde gördüğümüz seviyenin 900 puan altında kapanış yaptık. Dolar kuruna bakınca genel bir korkunun olmadığını görüyorum. BÄ°ST'in ve Türkiye'nin lehine bir ortam var. 

Bu yüzden BİST'in alımlara sahne olmasını bekliyorum. Ama olur da, dün seans sonuna doğru gelen düşüşler sürse bile, 96.150'de bulunan ilk yükseliş desteği kırılmadığı takdirde bir sorun görmüyorum. Bu dediğim desteğe doğru her yerden yukarı dönebilir.

            Algılar ÅŸartlar aynı iken bile deÄŸiÅŸebilir. Sanki bu dönem pozitif algıların ön plana çıkartılacağı bir dönem içindeyiz diye düşünüyorum. Ama yine de böyle riskli zamanlarda ters yakalanmamak için % 50 nakit, % 50 hisse pozisyonu tutmak tedbirli bir davranış olabilir.

Åžehitlerimiz Var!
           Dün düşen askeri helikopterde 13 ve teröristlerle çatışmada da 3 olmak üzere yeni ÅŸehitler verdik. Tüm ÅŸehitlerimize Allah'tan rahmet ve yaralılarımıza da acil ÅŸifalar diliyorum. Ãœlkemizin ve ailelerinin başı saÄŸolsun.
 

    Saygılarımla

    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 31.05.2017
    09:35

    Evet bu mümkün. Çünkü hem AB, hem de ABD verileri gelişmekte olan ülkelerin lehine gelmeye devam ediyorlar. Yıl başı civarı ekstra kopma yaşanacak mı diye korkulan ve o sıralar 101,82 seviyesine çıkmış olan Dolar Endeksi(DXY) şu an 97,50 seviyelerinde bulunuyor. Yeni seçilen ABD başkanı D.Trump, ... Devamı »

  • 29.05.2017
    09:16

    Genel gündemleri bildiğiniz için kısa bir yazı ile haftaya başlamak istiyorum. Bizim için yeni kabine revizyonu önemli olacaktır. Özellikle ekonomi kadrolarındaki olası değişiklikleri takip ediyor olacağız. Dış ticaret verilerimizi çok önemli görmüyorum. Perşembe günü ABD tarım dışı istihdam ve... Devamı »

  • 26.05.2017
    09:30

    OPEC Kısıntıyı 9 Ay Uzattı! Opec üretimi kısma anlaşmasının süresini 9 ay daha uzattı. 2018 İlk çeyrek sonuna kadar kısıntının sürmesi konusunda anlaştılar. Ancak günde 1.8 Milyon varil kısıntı miktarını arttırmadılar. Karar sonrasında, beklentiden daha az uzatıldığı ve özellikle de kısı... Devamı »

  • 25.05.2017
    09:37

    FED Tutanakları! Dün açıklanan FED tutanaklarında, ekonomideki yavaşlamanın geçici olduğu net bir şekilde anlaşılana kadar faiz artışından kaçınılması konusunda görüş birliği olması nedeniyle Dolar düştü, parite ve hisse piyasalarında yükselişler görüldü. Ancak, yine de haziran ayında fa... Devamı »

  • 24.05.2017
    09:48

    BİST için Dolar bazlı endekste dikkat çektiğim direnç olan 27.226 $ direncini dün kapanış olarak kırmış bulunuyoruz. Belki 27.396 $ düzeyinde ara bir bollinger direncinde de endeksin takılma riski var. Ancak, eğer bollinger direnci de geçilecek olursa, BİST hızlı bir şekilde arka arkaya yeni zirve r... Devamı »