Yeni Rekorlar Başlıyor Mu?

24.05.2017 09:48
  •  A 

BİST için Dolar bazlı endekste dikkat çektiğim direnç olan 27.226 $ direncini dün kapanış olarak kırmış bulunuyoruz. Belki 27.396 $ düzeyinde ara bir bollinger direncinde de endeksin takılma riski var. Ancak, eğer bollinger direnci de geçilecek olursa, BİST hızlı bir şekilde arka arkaya yeni zirve rekorları kırmaya başlayabilir. Açıkçası teknik görüntüde bu ihtimalin iyice arttığını düşünüyorum. 

FED BİST İçin Engel Mi?
           Bu akşam FED FOMC tutanaklarında, ABD merkez bankası FED'in olası Haziran faiz artışı ihtimali takip edilecek. Son gelen beklenti anketine göre bu ihtimalin % 100 civarında olduğu görülüyor. Açıkçası ben de FED'in Haziran ayında kısmi bir faiz artışında bulunacağı görüşündeyim.

Ancak dediğim gibi kısmi olacak bu faiz artışı, siyaseten referandumdan çıkmış, yeni kabine revizyonunu yapacak ve ekonomideki yapısal reformları ön plana çıkartacak ülkemizin borsası için çok önemli bir engel teşkil etmez, olursa sadece geçici bir kur dalgalanmasına neden olur görüşündeyim.

Kısacası gördüğünüz gibi tüm bu konular birer algı sorunudur. Tüm şartlar aynı olmasına rağmen, yaratılan pozitif algılar ile korkularımızın unutulduğunu ve ciddi bir dış sermaye girişlerinin başladığını görebiliriz.

Ben yaz dönemine giriyoruz diye olası kar satışlarından çekindiğimi bir çok kez yazmıştım. Ama teknik olarak özellikle Dolar bazlı endekste ortaya çıkan teknik görüntü nedeniyle de, yabancının sanki benim sahip olduğum çekincelere takılmadığını gördüğüm için, Dolar bazlı endeks tekniğini kriter yaparak BİST'in yeni rekorlar kırabileceği uyarılarımı yaptım.

Eğer teknik bakıyorsak, o zaman söylem ve gelişmelere göre değil, teknik grafiklere göre davranmak doğrudur. Çünkü genelde teknikler öncü olur, sonra bunun nedenlerini izah edecek açıklamalar ve gelişmeler gelir. Sanki yine öyle olacak, BİST ve Türkiye için pozitif olacak bir sürece gireceğiz gibi duruyoruz.

27.396 $ Kırılırsa Bu İş Biter!
           Dediğim gibi belki, yine de ara direnç sayılan 27.396 $ bollinger direncine takılabiliriz. Tam da buradan alıcı getirmek isteyen bir boğa tuzağı yaşamıyorsak, bu ara bollinger direnci de kırılır ve 101.500 endeks seviyelerini gayet hızlı görebiliriz.

Eğer Dolar bazlı fincan-kulp uyarım (''Trump Satışları Alım Fırsatı Olabilir Mİ?'') gerçekleşmeye başlarsa, bu hareket dün de yaşandığı gibi banka hisseleri öncülüğünde olur. İyi ama bankalar artık çok yükseldi, buradan alınır mı gibi sorular boş sorular olur. Dikkat çektiğim yükselişler yaşanacak olursa, bankaların bu fiyatların da üstüne gitmesi gerekir. Yoksa zaten endeks ile ilgili yazımdaki seviyelere gitmek hayal olur. O yüzden bankaların olası gidebilecekleri teknik seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda paylaştım. İlgili tablodan bu seviyeleri incelemenizi tavsiye ederim. 

Gördüğünüz gibi, teknik görüntüler endeks için çekincelerimi yenmeme neden olmuş gibi duruyor. Umarım boğa tuzağı kurbanı olmuyorumdur. Bu arada teknik tabir olan ''Boğa Tuzağı-Ayı Tuzağı'' tabirleri için internette bu ifadeleri yazdığınız zaman benim yaptığım tarifleri okuyabilirsiniz. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 23.05.2017
    09:32

    Bu soru çok önemli. Benim 97.000 civarı seviyeleri güçlü direnç gördüğüm için, bu seviyelerde kâr realizasyonu uyarılarımı biliyorsunuz. Ancak ''Trump Satışları Alım Fırsatı Olabilir Mi?'' başlıklı beklenti yazımın içeriğinde dikkat çektiğim dolar bazlı endekste görülen 27.226 $ direnci çok önemli. ... Devamı »

  • 22.05.2017
    09:58

    Bence haftanın en önemli olayı Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı'nın Avrupa Şampiyon Kulupler Kupasını almasdır. Bir Fenerli olarak, akşam konvoy da dahil, her türlü kutlamayı İzmir'de yaptık. Takımımı ve tüm Fenerbahçe'lileri kutluyorum. Diğer önemli bir gelişme ise, Ak Parti Kongresi oldu. Ama z... Devamı »

  • 18.05.2017
    09:47

    Açıkçası ben böyle olmasını bekliyorum. Yani 97.000 endeks civarı kar realizasyonları gelebileceğine dikkat çekiyordum tamam ama, borsa gördüğünüz gibi her kar realizasyonu sonrasında yeni bir rekor kırıyordu. Dün de öyle oldu, 96.629 ile yeni bir rekor daha tazelemiştik. Ama Trump'ın azil söylentil... Devamı »

  • 17.05.2017
    17:32

    ABD başkanı Trump'ın azli söylentileri nedeniyle dünya genelindeki borsalarda ciddi bir satış görüyoruz. İlginç bir durum. Eğer söylenti gerçekleşecek olursa, şahsen ben ilk kez yeni seçilmiş bir ABD başkanının ki, belki de tarihin en büyük delege sayısı ile seçilmesine rağmen azline şahit olacağım.... Devamı »

  • 17.05.2017
    09:38

    Trump-Erdoğan zirvesi dün gerçekleşti. Cumhurbaşkanımız FETÖ ve PYD-YPG konusunda, bu örgütlere açıkça her türlü desteğe karşı olduğumuzu ve taleplerimizi iletti. Trump da Türkiye'ye verdiği değeri, terör ve PKK konusunda her türlü desteği vereceklerini dile getirdi. Ama Suriye'de YPG'ye ağır silah ... Devamı »