BİST Dolar Direncini Kıracak Mı?

23.05.2017 09:32
  •  A 

Bu soru çok önemli. Benim 97.000 civarı seviyeleri güçlü direnç gördüğüm için, bu seviyelerde kâr realizasyonu uyarılarımı biliyorsunuz. Ancak ''Trump Satışları Alım Fırsatı Olabilir Mi?'' başlıklı beklenti yazımın içeriğinde dikkat çektiğim dolar bazlı endekste görülen 27.226 $ direnci çok önemli. Lütfen yazının ilgili kısmını yeniden okuyunuz. Eğer Dolar bazlı bu direnç kırılacak olursa, o zaman yeni rekorlar hızlanarak kırılmaya başlanır. Bu direnç kırılacak olursa ulaşılacak yeni zirveleri yazımın içeriğinde görebilirsiniz.

Peki ben ne bekliyorum? Açıkçası yaz dönemine giriyor olmamız ve üç aylık bilançolar da bittiÄŸi için kar realizasyonlarının gelmesini halen güçlü bulduÄŸumdan yeni öngörülerde çok ürkek kaldığımı görüyorsunuz. Dolar bazlı 27.226$ direnci kırılana dek bu görüşümü koruyacağım. EÄŸer direnç kırılacak olursa, o zaman bu korkum nedeniyle bir çok hisseyi daha alttan öngörü listesine sokma ÅŸansını kaçırmış olacağım. Yapacak bir ÅŸey yok maalesef. Bu çekincem varken rahat öngörü yapamıyorum. Çünkü hepiniz benzer bir çok tecrübeyi yaÅŸamışsınızdır. Sanki hiç düşmeyecek gibi yükseliÅŸ yaÅŸanırken, yön dönünce satışlar bir anda artabiliyor. Sonra görülen yüksek fiyatlara göre ciddi düzeltmeler yaÅŸanabiliyor. Yine böyle bir tuzaÄŸa yakalanmak istemiyorum. 

Ulak Yayılıyor!
           Türkiye'nin Asels, netas ve argela ortaklığı ile ürettiÄŸi yerli baz istasyonu Ulak kullanımı yaygınlaÅŸmaya baÅŸlıyor! UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı, ilk kez Rize'de denenen Ulak baz istasyonlarının nüfus azlığı nedeniyle GSM operatörleri tarafından tercih edilmeyen 1.472 nokta'da kurulması kararı aldı. Bu amaçla GSM operatörlerinin Evrensel Hizmet Fonu kapsamında destekleneceklerini ve bu sayede nüfus yoÄŸunluÄŸu az olan bölgelerdeki vatandaÅŸlara da hizmet götürüleceÄŸi açıklandı. 

Fatih Projesi Yeniden Hızlanıyor!
           Okullara tablet verilmesi projesi güncellendi. Tablet yerine ikisi bir arada bilgisayarlara öncelik verileceÄŸi açıklandı. Yıllık 2 Milyon adet sipariÅŸ konu ediliyor. Bilgisayarların özellikleri nedeniyle, açılacak ihalede casper, vestel ve General Mobile ön plana çıkacak haberleri basında yer alıyor. 

İki gelişmede yer alan ilgili şirketlerde haberin pozitif etkisi görülebilir.

Ben yine de olası kâr realizasyonu riskine karşı en az % 50 nakit korunması stratejimi koruyorum. Olası yeni rekor ihtimali de güçlü, tam yeni rekorlara yelken açıyoruz derken kar satışlarına yakalanma riski de güçlü. Bu nedenle kenarda muhakkak düzeltme riskine karşı nakit bırakmak, belki BİST'in dirençlerini kırması halinde olası kar imkanlarınızı kısıtlayacaktır ama teknik bir düzeltme başlayacak olursa da, zarar riskinizi de azaltmış olur. Karar sizin.

Bu arada endeksten farklı davranış gösterecek, endeksin çok üstünde getiri sağlayabilecek hisse bazlı hareketler yine de olabilir.
 

    Saygılarımla

    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.05.2017
    09:58

    Bence haftanın en önemli olayı Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı'nın Avrupa Şampiyon Kulupler Kupasını almasdır. Bir Fenerli olarak, akşam konvoy da dahil, her türlü kutlamayı İzmir'de yaptık. Takımımı ve tüm Fenerbahçe'lileri kutluyorum. Diğer önemli bir gelişme ise, Ak Parti Kongresi oldu. Ama z... Devamı »

  • 18.05.2017
    09:47

    Açıkçası ben böyle olmasını bekliyorum. Yani 97.000 endeks civarı kar realizasyonları gelebileceğine dikkat çekiyordum tamam ama, borsa gördüğünüz gibi her kar realizasyonu sonrasında yeni bir rekor kırıyordu. Dün de öyle oldu, 96.629 ile yeni bir rekor daha tazelemiştik. Ama Trump'ın azil söylentil... Devamı »

  • 17.05.2017
    17:32

    ABD başkanı Trump'ın azli söylentileri nedeniyle dünya genelindeki borsalarda ciddi bir satış görüyoruz. İlginç bir durum. Eğer söylenti gerçekleşecek olursa, şahsen ben ilk kez yeni seçilmiş bir ABD başkanının ki, belki de tarihin en büyük delege sayısı ile seçilmesine rağmen azline şahit olacağım.... Devamı »

  • 17.05.2017
    09:38

    Trump-Erdoğan zirvesi dün gerçekleşti. Cumhurbaşkanımız FETÖ ve PYD-YPG konusunda, bu örgütlere açıkça her türlü desteğe karşı olduğumuzu ve taleplerimizi iletti. Trump da Türkiye'ye verdiği değeri, terör ve PKK konusunda her türlü desteği vereceklerini dile getirdi. Ama Suriye'de YPG'ye ağır silah ... Devamı »

  • 16.05.2017
    09:46

    Türkiye saati ile 19:40 olarak açıklanan Trump-Erdoğan görüşmesi bizim için çok önemli. Zamanında doğru başlayıp da, yanlış yürüttüğümüz Suriye politikası nedeniyle maddi manevi önemli bir fatura ile karşı karşıya bulunuyoruz. Cumhurbaşkanımızın kendi ifadesi ile yaklaşık 3 Milyon civarı Suriye'li m... Devamı »