Büyüme ve Cari Denge Rakamları Gelecek!

12.06.2017 09:35
  •  A 

Bugün bizim için önemli iki verimiz açıklanacak. -3.6 Milyar Dolar beklenen cari açık ve % 3.5 beklenen 1'nci çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Şahsen özellikle büyümenin beklentinin üstünde gelmesini bekliyorum. % 5'ler civarı bir rakam beni şaşırtmaz. Yeni seri büyüme hesaplamalarına henüz bir çok analist alışabilmiş değil. Bu nedenle çok farklı yapılan tahminlerin % 1 altında kalanları da olduğu gibi, % 5 civarı diyenleri de var. Ortalama % 3.5 olan büyüme beklentilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi BİST'i ve piyasaları pozitif etkileyebilir diye düşünüyorum. Tabii beklentiler altında kalacak olursa, olumsuz etkileyeceğini söylememe gerek yoktur sanırım! 

FED Faiz Kararı Belli Olacak!
           Bu hafta piyasalar için çok önemli bir gelişme daha var! 14 Haziran Çarşamba günü, 21:00'de FED faiz kararını öğreneceğiz. Genel kanaat FED'in bu hafta bir faiz artışı yapması yönünde. Ben de 0,25 - 0,50 puan arası bir artış olmasını bekliyorum. Ancak, olası bu artışın özellikle BİST başta, gelişmekte olan ülke piyasalarını çok da fazla bozmasını beklemiyorum. Bir kaç defa bu konuya değindim. FED faizlerinin çok daha yüksek olduğu yıllarda gelişmekte olan ülkelerin çok ciddi endeks yükselişi yaşamış oldukları unutuluyor! Neyse, en azından FEd faiz artırsın ki, bir algının daha nasıl değişebileceği görülmüş olsun diyorum.

Altay Tankı İhalesi İptal Edildi!
           SSM(Savunma Sanayi Müsteşarlığı)'nın milli imkanlarla yapılması için açtığı Altay isimli milli tank ihalesine en iyi teklifi Otkar yapmıştı. Ancak, başta fiyat olmak üzere teklif uygun bulunmadı ve Otkar'ın teklifi ret edildi. İhtiyaçların ihale şeklinde sağlanması yoluna gidilecekmiş. Otkar için olumsuz etki yaratır ki, zaten muhtemelen bu haberi öğrenmiş olanlar nedeniyle, cuma günü Otkar'da ciddi bir düşüş yaşanmıştı. Bu gelişmede, ihalenin yenilenmesi halinde çok hevesli görülen Tmsn(Tümosan) başta, bu alandaki diğer şirketlerin hisselerinde hareketlenmeler görebiliriz. Ancak, yeni ihale ve temin süreci zaman alabilir. Bu nedenle bu pozitif etki ilgili hisselerde hemen mi başlar bilemiyorum.

Katmerciler de aklıma gelen diğer şirketlerden birisi. Asels ile ortak hibrit zırhlı taşıyıcı yapmışlardı. Savunma sanayine bir çok araç ve silah yapmaya çalışıyorlar. Altay tankı haberi sonrası tmsn'dan çok daha fazla yükseliş yaşamış durumda. Benzer şekilde başka şirketler de borsada var mı şu an aklıma gelmiyor. Olası ihale süreci ve açıklamalarda diğer şirketler hakkında daha fazla bilgi sahibi oluruz.

BİST İçin Beklentilerim Sürüyor!
           BİST için 101.500 ve üzerinde bir endeks seviyesini göreceğimiz görüşümü koruyorum. Yurt dışı borsalarda kısmi düşüşler nedeniyle, BİST'in düşük açılma beklentisi var. Ama ben düşük açılacak olsa bile, sonrasında yeni bir zirve rekoru görecek şekilde yükselişleri görmeyi beklediğimi belirtmek istiyorum. Geçen haftaki yazılarımda da belirttiğim gibi, yeni rekorlar banka hisseleri ile birlikte olacaktır. Ama hisse bazlı, bankaları da geçen bir çok hisse olabilir.

Hepinize iyi bir hafta dilerim. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.06.2017
    09:35

    Piyasalar bir kaç gündür dün beklenen önemli gelişmelere odaklanmıştı. İngiltere Seçimleri; Yapıldı ve iktidarı elinde tutan muhafazakar parti çoğunluğu kaybetti. Muhalif işçi parti sandalye sayısını ciddi şekilde arttırmış oldu. İngiltere için belirsizlik daha da arttı. Ba... Devamı »

  • 08.06.2017
    09:30

    Katar gündemi piyasaları germeye devam ediyor. Katar'a ambargo uygulayan ülkelerin sayısı 10'a ulaştı. Dün hükümetimizden Katar'ın yanında olacağımızı gösteren bir hamle geldi. Katar'a Türk askeri konuşlandırılmasını öngören kanun teskeresi Mecliste kabul edildi. İşte bu gelişme dün borsanın düşm... Devamı »

  • 07.06.2017
    09:21

    Yarın İngiltere'de seçim var. Avrupa Merkez Bankası ECB'nin faiz kararlarını duyacağız. ABD'de Trump'ın görevden aldığı eski FBI başkanının ifadesi duyulacak. Bu gelişmelerin piyasaları çok bozacak sonuçları olmasını beklemiyorum. ECB'nin bir değişiklik yapmasını beklemiyorum. Süper perşembe önces... Devamı »

  • 06.06.2017
    08:54

    Katar'ın tek kara bağlantısı olan Suudi Arabistan öncülüğündeki 7 Körfez ülkesinin, Katar ile dün tüm diplomatik ilişkilerini kesmesi ve tam bir ambargo başlatması üzerine, Katar'ın yatırımları olan bizim gibi ülkelerin durumu sorgulanır oldu. Almanya ile İncirlik Üssü nedeniyle tırmanan kriz, baş... Devamı »

  • 05.06.2017
    09:22

    Bugün gözler Mayıs aylık ve yıllık TÜFE - ÜFE verilerimizde olacak. Enflasyonda düşüş görülecek olursa, özellikle Dolar kuru dahil, kurlarda düşüş artabilir. Ama enflasyon yine yüksek gelecek olursa, o zaman moraller biraz bozulur ve kısmen kur artışı yaşanır. Fakat olası kur artışlarının sınırlı bi... Devamı »