Katar Krizi Bize Sıçrar Mı?

16.06.2017 09:19
  •  A 

İşte benim için yakın vadeli risklerin başında bu konu geliyor. Mısır'ın darbe ile başa gelen diktatör başkanı Sisi, ''Türkiye'ye de ambargo uygulansın'' demiş. Aynı şekilde  ABD Savunma Bakanlığı eski yetkilisi Michael Rubin attığı bir tweette ''Bugün Katar, yarın Türkiye'' mesajını kullanmış. En önemli açıklama da, ABD Dış İşleri Bakanı Rex Tillerson'dan gelmiş bulunuyor! Tillerson, ''Müslüman Kardeşleri tümden terörist ilan etmek bölgesel istikrar ve güven açısından bazı komlikasyonlara neden olabilir'' diyerek, Türkiye ve Bahreyn hükümetlerindeki bazı üyelerin Müslüman Kardeşler ile bağı olduğuna dikkat çeken bir konuşma yapmış. 

Tabii bizim için ABD hükümetinin resmi görüşünü temsil ettiği için, Dış İşleri Bakanı Tillerson'un Temsiciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonunda Körfez krizi ile ilgili yaptığı konuşmada kullandığı bu ifadeler oldukça önemli. Ancak, Tillerson'un sözlerine bakınca, ''Müslüman Kardeşler için tümden terörist demek doğru olmaz. İçindeki terörist grubu ayrıştırmak lazım. Yoksa tümden terörist dersek, müttefikimiz olan bazı ülkeler ile ilişkilerde sıkıntılar çıkar'' ifadesinden Türkiye ile ilişkileri korumak yönünde bir ifade görüyoruz. Ama diğer taraftan hükümet üyelerinin içinde Müslüman Kardeşler ile bağlantılı üyeler olduğun ithamının da altı çizildiğini görüyoruz! 

Gördüğünüz gibi, son dönem ortaya çıkan Katar krizi bizim için de bir risk teşkil ediyor. Ancak ben Türkiye'ye bu nedenle bir ambargo uygulanmasının söz konusu olamayacağı görüşündeyim. Belki ABD tarafından bu konuların dile getirilmesi, bazı AB ülkeleri tarafından da destek bulabilir ama, çok zengin ve küçük bir ülke olan Katar'ın, diğer bir çok AB ülkesi tarafından da zaten ambargoya alınmayacağı için, Türkiye hele hiç aynı kefeye konmayacaktır. Ama yine de bu konudaki gelişmelerin bizim için de sıkıntılı bir süreç olduğu görülüyor. Körfez'de görüşmeler yapan Dış İşleri Bakanımız Çavuşoğlu, Suudi Arabistan'a da uğramak istemesine rağmen, bu ziyareti yapmadan Türkiye'ye dönüyor. Anlaşılan o ki, gayet iyi görüntüler verdiğimiz Suudi kralı ile de aramız limoni olmuş durumda. 

Yani, dün CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun başlattığı adalet yürüyüşü belki ekstra bir gerginlik nedeni olmayacaktır ama Katar krizinin Türkiye'ye de taşınması çabalarının önemli ve iyi kontrol edilmesi gereken bir risk olduğunu bilmemiz lazım diyorum.

BİST'de hem teknik zirve dirençlerine yakın olduğumuz için, hem de iç-dış riskli gelişmelerden etkilendiği için bir kısmi düzeltme yaşıyoruz. İki günlük düşüş % 1'in biraz üzerinde. Yani aslında bu seviyelere gelmiş bir endeks için, oldukça düşük bir düşüş diyebiliriz. Kaldı ki, bu düşüş sadece bizim borsamızda yaşanmıyor. Gelişmiş ülkeler dahil, bir çok dünya borsasında da fazlası ile yaşanıyor. Yani dünya genelindeki düşüşlerden bile etkilenerek düşmüş olabiliriz.

Bugün bakınca, dünya genelinde biraz sakinleşme görüyoruz. Açılış bu nedenle alımlarla başlayabilir. Olası realizasyonun sürmesi halinde ise, 97.884 civarındaki bollinger desteğinin önemli bir teknik destek olacağı görüşündeyim.

Yine de, yaz aylarına girdiğimizi unutmayın. Borsalar ile ilgili kötümser olmamak ile birlikte, yaz aylarının durgunluğunda, top yekün bir endeks hareketi gönlümüzdeki gibi olmayabilir. Bu dönemi hisse bazlı düşünerek geçirmek belki daha doğru olur.

Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum.

NOT: 12 yıldır okuyarak bu güne gelmiş olan genç arkadaşlarımızın hafta sonu son iki sınavları var. Gönüllerindeki yerleri kazanmaları dileğiyle, tüm sınava girecek gençlerimize LYS sınavlarında başarılar diliyorum. Allah zihin açıklığı versin. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.06.2017
    09:34

    FED genel beklenti doğrultusunda 0,25 baz puanlık faiz artışı yaptı. Yıl içinde bir tane daha faiz artışı yapma planları olduğunu söyledi. 2018'de faiz artışları sürecek dedi. Enflasyonda % 2 hedefini kovaladıklarını ileriki yıllarda ulaşmayı beklediklerini, enflasyondaki düşüşün ise bir kerelik fiy... Devamı »

  • 14.06.2017
    09:28

    Bugün yazı yazmak gelmiyor içimden. O nedenle kısa tutup, tekniklere bakmak istiyorum. BİST nihayet dün 100.000 seviyesini kısa süreli de olsa gördü. Ne diyelim hayırlı olsun. Şimdi bakıyorum da, ''Yeni 100 Bin'lere!'' diyenler başladı:) Sizlere söylemiştim; bu bir algı konusudur, günü gelince ayn... Devamı »

  • 13.06.2017
    09:20

    Büyüme oranımızda beklentileri aşan bir gelişme ile % 5'lik bir büyüme oranına ulaştık. Büyümenin detaylarına bakınca, tam da istediğimiz gibi bir büyüme dağılımı var diyebilirim. Israrla üzerinde duruyorum! Türkiye'nin büyüme sorunu sadece güvensizlik kaynaklı bir sorun. Yaşadığımız seçimler, hain ... Devamı »

  • 12.06.2017
    09:35

    Bugün bizim için önemli iki verimiz açıklanacak. -3.6 Milyar Dolar beklenen cari açık ve % 3.5 beklenen 1'nci çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Şahsen özellikle büyümenin beklentinin üstünde gelmesini bekliyorum. % 5'ler civarı bir rakam beni şaşırtmaz. Yeni seri büyüme hesaplamalarına henüz bir çok... Devamı »

  • 09.06.2017
    09:35

    Piyasalar bir kaç gündür dün beklenen önemli gelişmelere odaklanmıştı. İngiltere Seçimleri; Yapıldı ve iktidarı elinde tutan muhafazakar parti çoğunluğu kaybetti. Muhalif işçi parti sandalye sayısını ciddi şekilde arttırmış oldu. İngiltere için belirsizlik daha da arttı. Ba... Devamı »