PPK Faiz İndirecek Mi?

24.05.2016 08:55
  •  A 

Bugün 14:00'de faiz kararını açıklayacak olan TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) faiz indirir mi, indirirse kaç puan indirir son günlerin merak konusu. Hemen söyleyeyim ki, haftalık politika faizi % 7,50 ve faiz koridoru da % 7,25 ile % 10,00 aralığında bulunuyor. İnecek olursa, politika faizinin inmesi değil de, üst koridor faizinin inmesi bekleniyor. Böylece politika faizine yaklaşıp, daha sonra da tek faize geçerek sadeleşme beklentisi hakim.

Şu an kur hareketlerine bakılırsa, piyasanın 25 baz puanlık bir faiz indirimini fazlası ile satın aldığını görüyorum. Yani 0-25 baz puanlık bir faiz indirimi gelirse, bunun kurlar üzerinde ekstra bir artış etkisi yaratmasını beklemiyorum. Belki ilk anda kısmi bir tepki görülse de, sonra gevşeme yaşanır diye düşünüyorum. 

Ama 50 baz puan ve üstünde bir faiz indirimi yaşanacak olursa, o zaman kurlar geçici bir süre yukarı tepki verebilirler. Sonrasında kurların yönü için FED'in Haziran ya da Temmuz'da faiz arttırıp-arttırmayacağına bakılacaktır. 

Açıkçası ben Türkiye'nin fasonculuktan üretim modeline geçmesi ve yatırımları ülkeye çekmesi için, gerçek fiyatlı bir kur düzeyi ve düşük faiz politikasını destekliyorum. Bu nedenle faizlerdeki muammanın bir an önce çözümlenmesini istiyorum. Yani inecekse insin de de olacak görelim. Yoksa bu şekilde daha da sıkıntılı bir piyasa yaşatıyoruz. 

Sorun ise şu; aylardır FED ve ECB gayet uygun iken indirmediğimiz faizleri, şimdi yeniden FED faiz artışı gündeme gelmişken ve iç siyaset riskli bir hal almışken indirmeyi konuşuyor olmamız nedeniyle kurların yükselmesine, borsanın düşmesine neden oluyor. Keşke aylar önce bu indirimleri yapmış olsaydık.

Neyse, ben en az 25 baz puanlık bir indirim yapılmasını bekliyorum. 25 puuan ile sınırlı kalınırsa, karar sonrası kurlarda gevşeme ve borsada yükseliş tepkisi bekliyorum. Ama daha üstünde bir indirim olursa, o zaman kurlar ilk anda biraz yukarı çıkar ve sonra yukarıda dediklerim yine olur. Faizlere hiç dokunulmazsa, o zaman ise kurlarda hızlı bir gevşeme görülebilir. 

Hükümet Onaya Sunulacak!
           Saat 10:30'da yeni kabine başbakan Yıldırım tarafından cumhurbaşkanına sunulacak. Böylece yeni hükümeti ve kabine üyelerini öğreneceğiz. Tabii ki merak edilen yeni ekonomi kadrolarında kimlerin olacağını da öğrenmiş olacağız. Dün de yazdım, kim olursa olsun artık önemi kalmadı. Çünkü kimin fikirlerini uygulayacakları konusunda sanırım kimsenin şüphesi yoktur.

Neyse, belirsizlikler azalmaya başladı. Bugün belli olacaklar da bitince, benim için en önemli belirsizlik MHP kurultay konusu geriye kalacaktır. Ben en önemli bu konuyu görüyorum. Çünkü MHP'nin olası bir genel başkan değiştirip-değiştirmemesine göre ülke belki bir erken seçime gidecek ve başkanlık rejimine geçişi yaşayacağız. Ya da başkanlık rejimi şimdilik rafa kalkacak ve partili cumhurbaşkanı yani kısmen yarı başkanlık sistemi uygulama bulacaktır.

Bu süreç esnasında BIST'in bu ve altındaki seviyelerde alıma uygun olacağını düşünüyorum. Ama olası erken seçim riski halinde alt seviye biraz daha düşük endeks seviyelerinde olabilir. Tabii yükselişe geçmek için de biraz daha beklemek zorunda kalırız. 

Ne diyelim, çok değerli zamanları ülkeye boş yere kaybettirdik. Umarım en kısa zamanda bu sarmaldan kurtuluruz. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 23.05.2016
    08:53

    Ak Parti'nin yeni genel başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni başbakanı Sayın Binali Yıdırım oldu. Yıldırım'ın en kısa zamanda cumhurbaşkanının onayına sunması beklenen yeni kabine listesi merakla bekleniyor. Ama en çok merak edilen sanırım ekonomi kadrolarında kimlerin olacağıdır diye düşünüyorum... Devamı »

  • 20.05.2016
    09:56

    Ak Parti genel başkan adayı ve dolayısı ile yeni başbakanımız belli oldu sayılır. Sayın Binali Yıldırım yeni başbakanımız olacak. Hayırlı olsun diyorum. Böylece bir belirsizlik bitmiş oldu. Şimdi yeni kabine ve FED'in olası faiz kararı önümüzdeki belirsizlik olarak duruyor. Bu nedenle endeks olara... Devamı »

  • 18.05.2016
    09:09

    Dün katıldıkları bir ekonomi panelinde konuşan bölgesel FED başkanlarından Williams ve Lockhart yıl içerisinde 2 ya da 3 defa daha faiz artışı yapılabileceği, gelen ABD verilerinin bu beklentiyi karşılayacağı yönünde görüş açıklamalarında bulundular. Japonya'da açıklanan ilk çeyrek büyüme veriler... Devamı »

  • 17.05.2016
    09:12

    İç siyasi riskler zaten piyasaları germişken, petrolde yaşanan yükseliş sonrası bir de FED yeniden faiz artışını konuşmaya başlarsa, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için satış baskıları daha da artabilir. İşte bugün FED'in olası kararlarını etkileyecek bir çok ABD verisini göreceğiz. ABD'den15:30... Devamı »

  • 15.05.2016
    15:47

    Pazar günü yapılması beklenen MHP kongresi karşılıklı mahkeme kararlarının arka arkaya gelmesi sonrası yapılamadı. Böyle bir ortamda Yargıtay'ın da kararı gecikince ülke olarak yeni bir hukuk kaosu yaşadık. Karşılıklı mahkeme kararlarını görünce, benim neden asıl önemli belirsizlik MHP kongresinin a... Devamı »