Yeni Kabine ve TCMB Faiz Kararı Bekleniyor!

23.05.2016 08:53
  •  A 

Ak Parti'nin yeni genel başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni başbakanı Sayın Binali Yıdırım oldu. Yıldırım'ın en kısa zamanda cumhurbaşkanının onayına sunması beklenen yeni kabine listesi merakla bekleniyor. Ama en çok merak edilen sanırım ekonomi kadrolarında kimlerin olacağıdır diye düşünüyorum.

TCMB Faiz İndirecek Mi?
            Hükümetin ekonomi kadroları kadar merak edilen diğer bir konu da, TCMB faiz kararı olacaktır. Yarın 14:00'de PPK faiz kararını öğrenmiş olacağız. Cumhurbaşkanımızın faiz görüşü belli. Yeni başbakan değişimi sonrasında, ekonominin başına gelecek yeni bakanın da faiz indirimini destekleyecek biri olacağı görüşündeyim. Bu bilgileri birleştirirsek ve TCMB başkanının da yeni seçildiğine bakacak olursak, yarın 14:00'de açıklanacak TCMB PPK faiz kararında haftalık politika faizi % 7,50 olarak aynı kalacaktır ama % 10 olan faiz koridorunun üst bandı 25-50 baz puan arasında düşürülecektir diye düşünüyorum.

 Yeni Hükümet Önemli Mi?
            Açıkçası artık kimin geleceği değil de, kim gelirse gelsin kimin görüşlerini uygulayacağı konusunda bir bilinmezlik olmadığı görüşündeyim. Yeni hükümet üyelerinin en büyük önceliği başkanlık rejimine geçmek olacaktır. Bunu sağlamanın yollarını arayacaklardır.

Benim bu konuda görüşüm belli. Ben MHP kurultay yapamazsa ya da olur da bir kurultay yapar ama başkan değişimi olmazsa, genel başkanlığa aday olacağını açıklayan adaylardan Koray Aydın hariç diğer üç adayın partiden ihraç edilmesini bekliyorum. Özellikle de En güçlü aday olan Akşener partiden ihraç edilir ve bunun üzerine küskünler farklı bir parti çatısı altında seçimlere gideceklerini açıklayacak olurlarsa, Ak Parti'nin erken seçim kararı almasını bekliyorum. Böyle bir ortamda MHP ve HDP'nin baraja takılıp, Ak Parti ve CHP'den oluşacak yeni bir mecliste anayasayı değiştirebilecek çoğunluğa ulaşmayı hedefleyeceklerdir görüşündeyim.

Yok eğer MHP kurultay kararı alır ve genel başkan değişimi olacak olursa, o zaman mevcut durum sürecektir. Belki partili cumhurbaşkanına izin veren yeni bir anayasa değişimi amaçlanabilir. Ama bu gerçekleşebilir mi bilemiyorum. 

Açıkçası ülkemizde demokrasinin yaralandığı görüşündeyim. Çünkü son seçimde halkın % 49.5 oyunu almış bir partinin lideri ve ülkenin başbakanı, rızası dışında halka sorulmadan değiştirilmiştir! Bunu ben iddia etmiyorum, dünkü kongrede bunu dile getiren eski başbakan sayın Davutoğlu söylüyor. Milyonlarca seçmenin seçtiği başbakanın, önce MKYK ile yetkileri budanıyor, sonra da kurultay kararı ile değişimi oluyor. 

İktidar partisinde demokrasi yok da, muhalefet partilerinde var mı derseniz, onlarda da olduğunu söyleyemem. Böyle bir ortamda FED faiz artışı yeniden gündeme gelmeye başlarken, yarın açıklanacak TCMB faiz kararı ve yeni hükümetin ekonomi kadroları büyük önem taşıyor. Ben uluslar arası piyasaların Türkiye tedirginliğinin artmaya devam edeceğini düşünüyorum. 

Şu an anayasaya uygun olmayan fiili bir durum yaşıyoruz. Umarım bu durum en kısa zamanda düzelir.Yoksa bu şekilde yolumuza kriz yaşamadan devam etmemiz kolay olmaz. Uzun süredir yaptığım uyarımı tekrarlıyorum; kredi kullanımından uzak durunuz. Her durumda, kenarda muhakkak nakit bırakınız. Tamemen hissede olmayınız. Umarım yine de yaşanmasını beklediğim hisse bazlı hareketleri doğru tahmin ederek, bu zor ortamdan çıkmasını başarabiliriz.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.05.2016
    09:56

    Ak Parti genel başkan adayı ve dolayısı ile yeni başbakanımız belli oldu sayılır. Sayın Binali Yıldırım yeni başbakanımız olacak. Hayırlı olsun diyorum. Böylece bir belirsizlik bitmiş oldu. Şimdi yeni kabine ve FED'in olası faiz kararı önümüzdeki belirsizlik olarak duruyor. Bu nedenle endeks olara... Devamı »

  • 18.05.2016
    09:09

    Dün katıldıkları bir ekonomi panelinde konuşan bölgesel FED başkanlarından Williams ve Lockhart yıl içerisinde 2 ya da 3 defa daha faiz artışı yapılabileceği, gelen ABD verilerinin bu beklentiyi karşılayacağı yönünde görüş açıklamalarında bulundular. Japonya'da açıklanan ilk çeyrek büyüme veriler... Devamı »

  • 17.05.2016
    09:12

    İç siyasi riskler zaten piyasaları germişken, petrolde yaşanan yükseliş sonrası bir de FED yeniden faiz artışını konuşmaya başlarsa, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için satış baskıları daha da artabilir. İşte bugün FED'in olası kararlarını etkileyecek bir çok ABD verisini göreceğiz. ABD'den15:30... Devamı »

  • 15.05.2016
    15:47

    Pazar günü yapılması beklenen MHP kongresi karşılıklı mahkeme kararlarının arka arkaya gelmesi sonrası yapılamadı. Böyle bir ortamda Yargıtay'ın da kararı gecikince ülke olarak yeni bir hukuk kaosu yaşadık. Karşılıklı mahkeme kararlarını görünce, benim neden asıl önemli belirsizlik MHP kongresinin a... Devamı »

  • 12.05.2016
    08:59

    Piyasalar için 22 Mayıs Ak Parti kongresi ve en az hatta ondan da önemli MHP'nin genel başkan seçimli bir kongre yapıp yapamacağı belirsizlikleri olacaktır. MHP kongresi daha da önemli diyorum, çünkü netice itibarı ile Ak Parti kongresinin sonucu şimdiden belli. Kim gelirse gelsin kimin düşüncelerin... Devamı »