PPK'daTemkinli Duruş Sürüyor!

21.04.2016 09:08
  •  A 

TCMB yeni başkanı sonrasında dün yapılan PPK toplantısından temkinli bir faiz indirimi kararı çıktı. Kurul, gecelik marjinal faiz oranını yani faiz üst bandını 50 baz puan düşürerek, % 10.50'den % 10,00 seviyesine indirdi. Aynı şekilde gecelik geç likidite borç verme oranını da % 12,00'den % 11.50 seviyesine indirdi. Ama % 7.50 olan haftalık politika faizine dokunmadı. 

Öncesinde ihtimalleri ve olası yansımaları hakkındaki görüşlerimi farklı yazılarımda yazmıştım. Dün de faiz kararı sonrası 14:02'de Duyuru Panelinde ''PPK 50 Baz Puan Üst Band İndirimi Yapmakla Yetindi!'' başlıklı yazımla tekrarladım. Kısacası, yapılan indirim politika faizinde olmadı. Gerçek bir faiz indirimi değil. Sadece faiz koridorunun üst bandının aşağıya çeken bir karar olduğu için, öncesinde borsa tarafından satın alındığından, ekstra bir heyecan yaratmadı. Borsa da, kurlar da kısmen düştü. 

Açıkçası ben 75 ve üstü bir üst band indirimi, 25-50 baz puan arasında da politika faizlerinde indirim bekliyordum. Bu beklentim olmadı. Ama yansımaları hakkındaki görüşlerim gerçekleşti. Hatta duyuru panelinde belirttiğim görüşüm sonrası borsa çok küçük bir düşüş sonrası yükselmeye, hem de bunu banka hisseleriyle yapmaya başlayınca çok şaşırdım. Benim olası yansıma hakkındaki görüşümün tam tersi bir gelişme olması, ''Acaba bir yerde yanıldım  mı?'' sorusunu düşünmeme bile neden oldu. Ama sonra tam da düşündüğüm gibi, banka hisselerinde yaşanan realizasyonların da baskısı ile BIST de gevşedi. Buna karşılık tam düşündüğüm gibi kurlar da gevşedi. 

Şimdi Ne Olacak?
           
Tamam, dünkü faiz indirimi beklenilen boyutta olmadı ama devamının da geleceği mesajını vermiş oldu. Aslında ilk anda temkinli bir duruş hiç de fena olmadı bile diyebiliriz. Çünkü bu sayede üst koridorda indirim olmasına rağmen kur artışı yaşanmamış oldu. Hatta üst faiz koridorunun inmesine rağmen kurlar da indi. Zaten radikal faiz indirimi yapılsa bile, ilk anda yükseliş tepkisi verebilecek kurların sonra yeniden düşeceği görüşümü biliyorsunuz. Yapılan faiz indirimi temkinli olunca kur baskısı bir anda azaldı. Türkiye'ye para girişleri sürdüğü ve süreceği için kurlardan ekstra bir çekincem yok.  

Dediğim gibi, dünkü faiz indirimi kredi faizlerinde hızlı bir düşüş sürecini başlatacak heyecanı yaratmasa da, sonraki toplantılarda yeni faiz indirimleri yapılabilir beklentisi nedeniyle banka hisselerindeki kar satışları sınırlı kalacaktır. Dolayısı ile BIST'in gevşemesi de sınırlı kalabilir. BIST 84.354 - 83.872 seviyelerinin altına inmediği takdirde toparlanması kolay olur. Ama bu iki seviye aşağıya kırılacak olursa, o zaman önceki yazılarımda beklediğimi söylediğim teknik bir düzeltme görebiliriz. Bu iki destek aşağıya kırılmadan şimdiden düzeltme olur diyemiyorum. BIST bu seviyeleri destek alıp, hatta görmeden bile yeniden de toparlanabilir. Benim gönlüm, sağlıklı bir trend olması için kısmen de olsa gevşeme olması yönünde. Ama mevcut teknik görüntüye göre dikkat çektiğim iki destek oldukça güçlü gözüküyor. Yani bu seviyeleri geçmeyecek, ya da 83.310 civarında bulunan bollinger desteği ile sınırlı kalacak kısmi bir düzeltmenin ötesine gitmeyebiliriz. Ancak VIOP açılışına bakılırsa, BIST güne yükselişle başlayacak gibi görünüyor. Yani yukarıda kısmi gevşeme riskini bile en azından bugün yaşamayabiliriz.

Olası faiz indirim süreci başlarsa, bundan öncelikli olarak beyaz eşya, otomotiv ve konut sektörü pozitif etkilenmeye başlar. Kurlardaki yükseliş kontrol altında kalarak faizlerin inmesi halinde de bankacılık sektörü de kar artışı sağlayacağından cazibe kazanır. Bu nedenle endeks olarak değil de, hisse bazlı takip etmek doğru olacaktır. Ama aradaki oynamalarda dün viop30 öngörümdeki gibi fırsatlar da olacaktır! 

Brent petrol de yükseliş yaşanması gelişmiş borsalarda düzeltmeleri sınırlayıp, yükselişlerin sürmesine neden oluyor. Brent yine yükseldiği için avrupa borsalarının yükselişi sürebilir. Bu durum da BIST'in düzeltme riskini sınırlayacaktır. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.04.2016
    09:15

    TCMB Erdem Başçı görevini tamamladı ve görevi devir alan yeni başkan Murat Çetinkaya bugün ilk Para Piyasası Kurulu toplantısını yapacak.Böylece piyasalar da yeni başkanın faizler konusundaki görüşlerini net bir şekilde görmüş olacaktır. PPK Ne Yapabilir? Piyasada ben dahil, faizler ha... Devamı »

  • 19.04.2016
    09:06

    TCMB yeni başkanının belli olmasından sonra, BIST ve piyasalar faiz indirimini satın almaya başladılar. Yeni başkan ile birlikte ben de hızlı bir faiz indirimi sürecine girilmesini bekliyorum. Zaten bu görüşümü çok önceden beri, yeni başkan seçildikten sonra faiz indirimleri başlayacaktır şeklindeki... Devamı »

  • 18.04.2016
    09:04

    Başkan yadımcısı olarak görev yaptığı TCMB yönetiminde, başkan Erdem Başçı'nın görev süresi dolunca başkan olarak atanan Murat Çetinkaya bu hafta başkan olarak ilk PPK toplantısını yapıyor. Faiz indirimlerine ayak direyen Başçı'nın yardımcısı olduğu için, piyasada eski para politikasını sürdürebilec... Devamı »

  • 15.04.2016
    09:13

    BIST için 84.354 seviyesindeki güçlü direnç kırıldıktan sonra endeksin teknik olarak üst hedeflerine yönelmesi teknik analiz gereği normal bir beklenti olur. Eğer yeniden 84.354 ve devamındaki 83.872 seviyesinin altına inilmezse yükseliş gücünü koruyacak ve son bir aydır yaşandığı gibi, derin bir dü... Devamı »

  • 14.04.2016
    08:57

    BIST yelkenleri şişirdi sırayla teknik dirençlerini kırmaya başladı. Benim beklentimi biliyorsunuz 83.523-83.872, hadi bilemediniz 84.354 seviyesindeki güçlü dirençler kırılmaz ve düzeltme yaşanır diye bekliyordum. Ancak gördüğünüz gibi bu beklentim gerçekleşmedi. Evet belki arada satışlar geldi, ba... Devamı »