Teknik Yukarı, Algılar İse Her Yöne Uygun!

15.04.2016 09:13
  •  A 

BIST için 84.354 seviyesindeki güçlü direnç kırıldıktan sonra endeksin teknik olarak üst hedeflerine yönelmesi teknik analiz gereği normal bir beklenti olur. Eğer yeniden 84.354 ve devamındaki 83.872 seviyesinin altına inilmezse yükseliş gücünü koruyacak ve son bir aydır yaşandığı gibi, derin bir düzeltme yaparak değil de, kısa kar realizasyonları ile üst BIST hedeflerine doğru gitmemiz doğal bir beklenti olacaktır.

Bir de gelişmelere yani algıların oluşmasını sağlayan teknik analiz dışındaki gelişmelere bakacak olursak, gelişmelerin BIST için her iki yöne de gitmesine neden olabilecek gündemler yaratabileceğini görüyoruz. En basiti, dün Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen Türkiye İlerleme Raporu bizim için çok sert ifadeler ve uyarılar taşıyor. Yargı bağımsızlığı, cumhurbaşkanının tarafsızlığı, güçler ayrılığı, basın özgürlüğü gibi sayabileceğimiz bir çok konuda AB kriterlerinden uzaklaşıldığı uyarıları yapılmış. Bunlara bir de geçen yıl Ermeni Soykırımı ile ilgili karara atıfta bulunan ekleme yapılmış. Ermeni konusunun da rapora eklenmesi nedeniyle, Türkiye raporu kabul etmeyip, iade edecek. Şimdi bu ortamda Haziran ayında vize muafiyeti verilir mi şu an çok olumlu düşünmüyorum.

Türkiye,''beni yine oyalıyorsunuz, Haziran'da vize muafiyeti kalkmazsa, geri kabul anlaşmasını fesh ederim buyurun göçmenlerle siz uğraşın'' diyebilir. Bu rest büyük bir kozdur. İlk anda ilişkiler gerilse bile, bir süre sonra göçmenler AB sınırlarında yığılmaya başladığında, AB bununla başedemez. Her neyse, ama AB İlerleme Raporu ilk anda bir gerginlik yaratabilir.

Sınırlarımızda ISİD ile sıcak bir çatışma riski artıyor. Bu risk arttıkça, ülke içinde bombalı eylemler görme riskimiz de artıyor.

Ama bunun yanında çok yüksek bir katılım ile toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantısı İstanbul'da yapıldı. Başarılı bir organizasyon. Türkiye'nin özellikle körfez üzerindeki etkinliği daha da artabilir. 

Çin tarafından son gelen tüm veriler gayet iyi gelmiş durumda. Bu verilere bakılacak olursa, Çin'de ekonomik toparlanma başlıyor gibi. Etkisi batının gelişmiş ülkelerine de yansıyabilir.

ABD verilerinde FED'in faiz artışını askıya almasına neden olacak sonuçlar görülüyor. Bugün de istihdam verisi var. Hafta sonu, cumartesi IMF, pazar günü petrol üreticilerinin toplantısı var. 

Bızde tahvil faizlerinde ciddi düşüş yaşanıyor. Önümüzdeki hafta TCMB faiz toplantısı var. Olası faiz indirimi beklentisi süreceği için, banka hisseleri toplantıya kadar dinamik kalmaya devam edecektir. 

Bugün bütçe dengesi ve işsizlik verilerimiz açıklanacak.

Kısacası teknik analiz dışında daha bir çok konuda endeksi her iki yöne de götürebilecek gelişmeler  var. Ama benim anladığım şu an için algıların borsanın yükselmesi beklentisine uygun kullanıldığı görüşündeyim. Ancak yine de açık öngörülerin hedefleri gerçekleştikçe kapatmayı ihmal etmemeliyiz. Şu an işler BIST'in lehine ama dönecek olursa, bir anda olumsuz etkenlerin de arka arkaya sıralandığını görebiliriz.

Ben  bu sefer teknik analiz gereğine uygun olarak yükselişin daha üst endeks hedeflerine doğru devam edeceği yönünde düşünüyorum. Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.04.2016
    08:57

    BIST yelkenleri şişirdi sırayla teknik dirençlerini kırmaya başladı. Benim beklentimi biliyorsunuz 83.523-83.872, hadi bilemediniz 84.354 seviyesindeki güçlü dirençler kırılmaz ve düzeltme yaşanır diye bekliyordum. Ancak gördüğünüz gibi bu beklentim gerçekleşmedi. Evet belki arada satışlar geldi, ba... Devamı »

  • 13.04.2016
    09:03

    BIST, güçlü diye gördüğüm için yakın zamanda kırılamayacaktır diye beklediğim dirençlerini zorlamaya devam ediyor. Kişisel düzeltme görüşümü halen değiştirmedim. Farklı yazılarımda dikkat çektiğim bu uyarılarımın genel birleşmesini 31/03/2016 tarihli ''BIST İçin Teknik Uyarılarım Var!'' başlıklı yaz... Devamı »

  • 12.04.2016
    09:13

    Son iki başkan seçiminde yaşanan belirsizlik sürecinin bu dönem yaşanmayacağı netleşmiş oldu. Dün yeni MB başkanı ataması yapıldı. TCMB yeni başkanı mevcut MB başkan yardımcısı Murat Çetinkaya olacak. Yeni başkanın adının açıklanması ile birlikte borsa ve kur karşılıklarında pozitif bir tepki yaş... Devamı »

  • 11.04.2016
    08:58

    Moody's, Türkiye'nin mevcut notu ve görünümünde yine güncelleme yapmadı. Baa3 ve negatif izleme olan not ve görünümümüz aynen devam ediyor. Zaten bir değişiklik olmayacağını beklediğimizi biliyordunuz. Perşembe bankalar için yaptığı uyarılar nedeniyle düşen BIST ve bankalar, bir değişiklik yapılmay... Devamı »

  • 08.04.2016
    09:04

    Moody's, Türkiye'nin yaklaşık iki yıldır Baa3 ve negatif izlemede tuttuğu en alt seviyedeki yatırım yapılabilir notunda bir değişiklik yapacak mı, yoksa yine önceki değerlendirmelerinde olduğu gibi pas mı geçecek göreceğiz. Bir gün önceden Basel3 kriterlerine tam uyulması halinde Türkiye'de bazı b... Devamı »