Moody's Türkiye Notunu Değiştirecek Mi?

08.04.2016 09:04
  •  A 

Moody's, Türkiye'nin yaklaşık iki yıldır Baa3 ve negatif izlemede tuttuğu en alt seviyedeki yatırım yapılabilir notunda bir değişiklik yapacak mı, yoksa yine önceki değerlendirmelerinde olduğu gibi pas mı geçecek göreceğiz.

Bir gün önceden Basel3 kriterlerine tam uyulması halinde Türkiye'de bazı bankaların sermaye sorunu çekebileceği uyarıları yapan Moody's, bir kaç yıl boyunca Türk bankalarında sermaye ihtiyaçlarının artabileceği uyarılarında bulundu. Açıkçası dün bu konuda yaptığı açıklamalar nedeniyle, bugün yine Türkiye notu için bir açıklama yapmadan pas geçme ihtimalini yüksek buluyorum. Ama eğer pas geçmeyip bir not açıklaması yapacak olursa, bankalar için sermaye ihtiyacı uyarıları yaparak, cari açıktaki ve büyümedeki olumlu gelişmelere de değinerek mevcut notu teyitlediği açıklamasında bulunmasını bekliyorum. 

Biliyorsunuz, Moody's önceki yıllar Türkiye'nin cari açık riskine dikkat çeken uyarılar yapmış ve cari açıkta artış olabileceğini iddia etmişti. Oysa gerçekleşmeler bu beklentinin tam tersine, petrol fiyatlarının da desteği ile cari açığın çok ciddi düşmesi ve risk teşkil etmekten uzaklaşması şeklinde oldu. Yani doğru tahmin yapmadığını gördük. 

Son bankacılık sektöründeki uyarılarını bankaların kredilerinin mavduatlarından çok daha hızlı artması nedeniyle yaptığını düşünüyorum. Bu tabloya bakarak bankalar sermaye sıkıntıları çekebilir dediğini görüşündeyim. Ben yanlış bir değerlendirme olarak görüyorum. Nedeni ise kredi artışını sadece mevduatlarla kıyaslaması. Evet doğrudur kredi artışı mavduat artışının üstündedir ama bunun nedeni, bankalarımızın hızla yükselmiş kurlar nedeniyle yabancı sendikasyon kredilerine yönelmiş olmalarından kaynaklanıyor. Bu da çok doğaldır. Bana göre kur seviyeleri yükseldikçe, kredi kaynağı olarak yabancı sendikasyonların kullanılması çok daha az risk yaratır. Hatta, dünya ekonomileri de Türkiye'nin büyüme oranını destekleyecek şekilde olumluya dönmeye başlarsa, üstüne bir de siyasi gerilimleri azaltabildiğimiz anda, döviz kurlarında yeniden düşüş yaşanmaya başlar. Yani TL değerlenmesi yaşanır. Bu durumda bankaların riskleri artmaktan ziyade, tam tersi yüksek kur düzeylerinden almış oldukları sendikasyon kredilerinden dolayı, döviz kurlarında düşüş yaşanması halinde ekstra kâr yaparlar. Bir de TCMB faiz indirimi olursa, bankacılık sektörünün karında belirgin artışlar görülebilir. 

Kısacası ben Moody's'in yine yanlış kritere dikkat ederek hatalı bir uyarı yaptığı görüşündeyim. Kredi artışlarını sadece mevduat artış oranına göre değil, aynı zamanda sendikasyon kredilerine de bakarak değerlendirmesi daha doğru olurdu diyorum.

Sonuç olarak, bugün notta düşürme beklemiyorum. Böyle bir karar çıkarsa her şey çok daha kötüye döner. Ancak dünyanın ve Türkiye'nin içinde bulunduğu ortamda böyle bir indirime gerekçe göremiyorum. O zaman geriye iki alternatif kalıyor. Mevcut notu aynı şekilde bırakarak risk uyarılarında bulunması. Diğeri de mevcut notu aynı şekilde bırakarak, dünkü uyarılarının tersine bugün cari açık ve büyüme beklentilerindeki olumlu gelişmelere değinmesi olabilir. Her ikisininde de BIST olumlu tepki verir görüşündeyim. 

Dün bankalar nedeniyle ortamı gerdiği için, bugün mevcut not teyitlenirse bir rahatlama ve bu nedenle kısmi alımlar görebiliriz. Ama dünkü uyarılarının tersine bugün dediğim gibi pozitif gelişmelere de değinerek notu teyitlerse, o zaman alımlar biraz daha güçlü olur. Ama BIST için teknik riskler ve düzeltme beklentimin yine de sürdüğünün altını çizmek isterim! Yani kısmi alımlar yaşanacak olursa da, sınırlı bir yükseliş sonrasında kar satışları yine devam edebilir. 

Dikkat ederseniz tüm dünya borsalarında düzeltmeler görüyoruz. Yani bir hafta evvel sanki herşey toz pembe iken, bir kaç gündür hem gelişmiş borsalarda, hem de BIST'de yaşanan kar realizasyonlarını yaşıyoruz. Yapılan açıklamalara bakınca da herşey toz pembe değilmiş diye görülüyor. İşte ben de dirençlere geldiğimizde uyarılarımı yaparken, bunları söylemek istiyordum! O anki yansıtılan havaya kanmayın, bir anda açıklamaların terse döndüğünü görebilirsiniz diye sizleri uyarıyordum. 

Neyse, hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.04.2016
    09:17

    BIST için önemli dirençler olarak gördüğüm seviyelerden kar satışları gelmeye devam ediyor. BIST'in 83.500-84.500 civarlarındaki önemli iki direncini yeniden yukarı kırması halinde bu satışlar yerini yeni ve güçlü alışlara bırakır. Ama özellikle 80.121 seviyesindeki desteğini aşağıya kırması halinde... Devamı »

  • 06.04.2016
    09:09

    Dün BIST'de yaşanan küçük bir kar satışıdır. Dax'da yaşanan daha ciddi bir düzeltme diye görülebilir ama BIST için henüz ciddi bir düzeltme göremedik. Gelişmiş ülke borsalarında yaşanan düşüşlerin de etkisi ile kısmi bir kar satışı yaşadık. Benim BIST'de düzeltme yaşanmasını beklediğimi biliyorsunuz... Devamı »

  • 05.04.2016
    08:55

    Arkadaşlar, Dün akşam saatlerinde çocukluktan gelen bir arkadaşımızı kalp krizi nedeniyle kaybettiğimiz haberini aldım. Bugün öğle namazından sonra kalkacak cenazesine katılmak için Söke'ye gideceğim. Bu nedenle aranızda olmayacağım. Hepimizin hayatta çeşitli nedenlerle stres ve sıkın... Devamı »

  • 04.04.2016
    08:46

    10:00'da TUIK Mart ayı ve yıllık enflasyon verileri açıklanacak. Açıklanacak enflasyon verisi TCMB'nın faiz kararları üzerinde referans teşkil edebilir. Düşen petrol ve kurlar nedeniyle, enflasyonda kısmi düşüş yönünde bir açıklama kişisel beklentimdir. Genel beklenti de kısmi düşük gelmesi yönünde.... Devamı »

  • 01.04.2016
    08:45

    Ben Söyleyeceğimi Söyledim! Bugün beklenti yazım olmayacak. BIST için nasıl ki 70.000 civarlarında ve altında düştükçe alım öngörüsünde bulunduysam, o zaman nasıl ki bu bir algı yönetimidir, bir anda açıklamaların pozitife döndüğünü görebilirsiniz dediysem. Bir süredir de BIST olarak öne... Devamı »