BIST Dirençleri Yeniden Zorluyor!

13.04.2016 09:03
  •  A 

BIST, güçlü diye gördüğüm için yakın zamanda kırılamayacaktır diye beklediğim dirençlerini zorlamaya devam ediyor. Kişisel düzeltme görüşümü halen değiştirmedim. Farklı yazılarımda dikkat çektiğim bu uyarılarımın genel birleşmesini 31/03/2016 tarihli ''BIST İçin Teknik Uyarılarım Var!'' başlıklı yazımda bulabilirsiniz. Özellikle yeni üye olduğu için bu uyarılarımı okumamış arkadaşlarımızın ilgili linkini verdiğim yazımı okumalarını tavsiye ediyorum. 

Evet, dediğim gibi ben düzeltme yaşanmasını bekliyorum. Neden bu düşüncede olduğumu da yazılarımda detaylı olarak belirttim. Ancak ben beklediğim için BIST düzeltme yapacak değil. İlgili linkte BIST'in beklediğim düzeltmeyi yapmayıp da, dikkat çektiğim dirençlerini kırması halinde ekstra bir yükseliş ile gidebileceği üst seviyeleri görüyorsunuz. BIST'in 84.354 seviyesindeki yakın ve son güçlü direncini kırması haline teknik dikkat çektiğim sert yükselişi yaşamamız çok kuvvetli bir ihtimal olur. Bunun yaşanması için de şartlar var, yaşanmaması ve düzeltmeyi görmemiz için de şartlar var. Önemli olan hangisinin ön planda tutulacağı, algıların hangi gelişmeye uygun şekillendirilmek isteneceğidir. 

TCMB'nın yeni başkan sürecinin hızlı gerçekleşmesi BIST ve Türkiye için iyi bir gelişmedir. Başkan belirsizliği yaşanmayacaktır. Ancak başkanın faiz politikasındaki görüşleri henüz bilinmiyor. Faizlere dokunmaz ve Başçı gibi temkinli gidecek olursa, TCMB üzerindeki faiz polemikleri ve baskıları sürecektir. Bu ayrı bir gerginlik nedeni olur. Faiz yeni başkanla birlikte düşecektir düşüncesi yüzünden alınmış banka hisselerinde hızlı bir geri çekilme yaşanır. Banka hisselerinde yaşanacak bir geri çekilme halinde, BIST de buna uymak ve düşmek durumunda kalır.

Ancak yeni başkan ile birlikte, olağanı 20 Nisan'da olan PPK(Para Piyasası Kurulu) toplantısında ya da öncesinde bir faiz indirimi kararı çıkacak olursa, buradaki tepkiler farklı olabilir. 25-50 baz arasındaki haftalık politika faizi indirimlerinin karşılığı banka hisselerinin fiyat artışları ile bana göre zaten alınmıştır. Bu oranda bir indirim kısmi bir banka hisse fiyatı yükselişi yaşatır belki ama, devamında kar satışları görülür. Bu esnada kur tepkisi de Dolar için 2,90 seviyesini geçmeyecek şekilde sınırlı olur. Ancak 50 baz puan üzerindeki faiz indirimleri ne kadar yüksek olursa, buna farklı tepkilerin boyutu da farklı olur. Banka hisselerine yeniden bir alım gelir ve BIST bu esnada direncini kırarak sonraki hedeflerine doğru yeni bir yükselişe geçer. Ama eğer 100 veya üstünde bir faiz indirimi yapılacak olursa ki, bu risk vardır. Bu takdirde kurlarda dediğim seviyeleri de geçecek bir tepki yükselişi görülebilir.

Kısacası bankalar faiz indirimi ne kadar yüksek olursa, ellerindeki kamu kağıtlarından ekstra kar yapacaklardır diyerek banka hisselerinde ilk anda sert bir yükseliş görebiliriz. Ama devamında eğer Dolar da 3,00 TL ve üzerindeki direncini zorlayacak bir tepki verecek olursa, bu takdirde bankaların döviz cinsinden almış oldukları yabancı kaynaklı kredilerinden maliyet artışları söz konusu olur. Bu gelişmeler FED'in yeniden faiz artışı yapabilir konuşmalarının yapıldığı bir ana denk gelirse, Türkiye'den yeni bir döviz çıkışını tetikleyebilir. Bu da döviz ödemelerinde risklerin gündem olmasına neden olur. Bankalar için kamu hisselerinden elde edecekleri kardan daha fazla sendikasyon kredisi zarar riski demek olur. Bu risk gündeme gelirse, hemen akabinde BIST nereye yükselmişse yükselsin daha derin bir kar satışı görür. 

Anlayacağınız, ben bir faiz indirimi bekliyorum. Bu indirimlerin 50 baz puandan da fazla olması gerektiğine inanıyorum. Ama dış piyasa gündemlerinin o esnada ne olacağını bilemediğim için de, böyle bir indirimin tam yansımasının ne olacağını tahmin etmek zor olacaktır diyorum. FED ve ECB politikalarına göre faiz indirimleri risk de yaratabilir. Hiç risk de yaratmayabilir. Eğer faiz indirimlerini başlattığımız bir ortamda, FED faiz artışını uzun süre yapmayacağı açıklamalarını sürdürecek olursa, o zaman korkum yine yersiz olur ve BIST hızlı bir şekilde ilgili linkte dikkat çektiğim en üst hedefine doğru yükselmeye devam eder.

İşte sorun da burada yatıyor ya! Şimdi yine çok bilinmeyenli bir denklem ile karşı karşıya olduğumuz için, BIST'in 84.354 direncini kırması halinde normalde teknik olarak alıma geçilmesi gerekir. Ama hemen akabinde diğer etkenlerin olumsuza dönmesi halinde yaptığımız yeni alımlar son dönemin en yüksek fiyatlarından olmuş olur. Üstüne de alıglar daha da kötü olsun diye bir hava yaratılırsa, uzun süre yüksek maliyetlerle beklemeye geçmek zorunda kalabiliriz. Ya da düşüyor diyerek satıp, zarar realizesi yapmak zorunda kalabiliriz.

Açıkçası ben çok ciddi tereddütler yaşıyorum. Unutmayalım ki, halen anayasa, yeni bir seçim, ve olası can yakabilecek yeni patlama risklerini yaşıyoruz. Bu konulardaki risklerin ortaya çıkması da sıkıntı yaratacak gelişmelerdir. Bu nedenle benden dirençler kırılacak olursa da yeni öngörü görmeyebilirsiniz. Ya da böyle bir durumda yeni öngörü adedim çok az olabilir. 

Ayrıca teknikte bir yeni bir riske daha dikkat çekmek istiyorum! Eğer 80.121 seviyesi aşağıya kırılsaydı ikili tepe riskine dikkat çekiyordum. Şimdi de yeni grafik oluşumu omuz baş omuz denen farklı bir düşüş formasyonu riskinin de olabileceği görüntülerini veriyor. Eğer endeks 84.354 seviyesini kırmaz ve yeniden düşmeye başlarsa, bu takdirde BIST omuz baş omuz denen ikinci bir düşüş formasyonunun da etkisine girer. Bunları gördüğüm için maalesef tedbirli durmak gereğini hissediyorum. İşte bu yüzden tek tük yeni öngörü görüyorsunuz. Bu nedenle yaşanan yükselişe genelde yeni öngörüden ziyade,  açık öngörü fiyatlarını yukarı çekerek katılmayı tercih ediyorum. Bu durum bir süre böyle gidebilir.

Görüyorsunuz ki, petrol fiyatları yukarı hareketlenme yaşıyor. Düşmesi bize yararken, dünya ekonomileri için sıkıntı yaratıyordu. Ama yükselmesi de dünya ekonomileri için iyi algılanırken, FED'in faiz artışı riskini öne çekecek konuşmalarını da erkene alacağı, ayrıca da cari açığımız açısından olumsuz etki yaratacağı için bizim aleyhimizde bir baskının doğmasına sebep olacaktır. Brent petrol fiyatı yeniden 42.50$ altına inerse ateşi söner ve bize yaratacağı sıkıntı şimdilik ortadan kalkar. Ama brent yükselişini sürdürecek olursa, sırası ile 46,50 - 48,30 ve 50.84$ düzeylerine doğru yükselebilir. 70 $ altındaki tüm fiyatlar yine de Türkiye için iyi bir fiyattır. Bu nedenle cari açık sorunu bir anda büyümez. Ama FED'in faiz artışı kararını uygulamasına neden olabilir. Bu durum bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için satış baskılarının oluşması demek olur.

Tüm bunları göz önünde tutmanızı istiyorum.

Bu Hisselere Dikkat Ediniz!
           Dünya ekonomilerinin düzelme yolunda devam etmesini beklediğimi biliyorsunuz. Ama BIST için de teknik dirençlerden ve düzeltme riskinden korktuğumu da biliyorsunuz. BIST ne yapar bilemiyorum ama dünya büyümesi ve talep artışı sürecek olursa, beyaz eşya- perakende sektörü, teksil, otomotiv, kimya, demirçelik, teknoloji sektörleri de büyür. Şu anki bilançolarına göre ucuz bulmasam da, gelecek beklentileri için üç cam şirketini, arclk, asels, froto, petkm, thyao, tuprs, kchol, sahol, otkar, ttkom, tcell, ateks, gubrf alctl, netas, logo, gibi hisselerin fazla düzeltme yapmadan da yollarına devam ettiklerini görebiliriz.

Bu hisselerin çoğunun uzun vadeli yatırım hisseleri listesinde de olduğunu biliyorsunuz. Belki yeni öngörü yapmaya cesaret edemiyorum ama ellerinde bu hisse olanlar için, gelişmiş dünya ekonomileri yeni bir kriz ve resesyona girmezse ki, ben bunun olmayacağını ve büyümenin süreceğini bekliyorum. O zaman ellerindeki bu hisselerin dinamik olmaya devam edeceklerini söyleyebilirim. İlgili hisseler ile ilgili uzun vadeli beklentilerim gerçekleşip bittikçe, bu hisseleri uzun vadeli yatırım hisseleri listesinden çıkartacağım. 

Çok zor bir dönemdeyiz. Öngörü yapamadan BIST yükselişine devam edebilir. Tam kırdı diyerek yeni öngörü yapıp, ciddi bir düzeltmeye de yakalanabiliriz. Ne diyelim, umarım doğru kararlar almaya ve doğru uyarıları yapmaya devam ederim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.04.2016
    09:13

    Son iki başkan seçiminde yaşanan belirsizlik sürecinin bu dönem yaşanmayacağı netleşmiş oldu. Dün yeni MB başkanı ataması yapıldı. TCMB yeni başkanı mevcut MB başkan yardımcısı Murat Çetinkaya olacak. Yeni başkanın adının açıklanması ile birlikte borsa ve kur karşılıklarında pozitif bir tepki yaş... Devamı »

  • 11.04.2016
    08:58

    Moody's, Türkiye'nin mevcut notu ve görünümünde yine güncelleme yapmadı. Baa3 ve negatif izleme olan not ve görünümümüz aynen devam ediyor. Zaten bir değişiklik olmayacağını beklediğimizi biliyordunuz. Perşembe bankalar için yaptığı uyarılar nedeniyle düşen BIST ve bankalar, bir değişiklik yapılmay... Devamı »

  • 08.04.2016
    09:04

    Moody's, Türkiye'nin yaklaşık iki yıldır Baa3 ve negatif izlemede tuttuğu en alt seviyedeki yatırım yapılabilir notunda bir değişiklik yapacak mı, yoksa yine önceki değerlendirmelerinde olduğu gibi pas mı geçecek göreceğiz. Bir gün önceden Basel3 kriterlerine tam uyulması halinde Türkiye'de bazı b... Devamı »

  • 07.04.2016
    09:17

    BIST için önemli dirençler olarak gördüğüm seviyelerden kar satışları gelmeye devam ediyor. BIST'in 83.500-84.500 civarlarındaki önemli iki direncini yeniden yukarı kırması halinde bu satışlar yerini yeni ve güçlü alışlara bırakır. Ama özellikle 80.121 seviyesindeki desteğini aşağıya kırması halinde... Devamı »

  • 06.04.2016
    09:09

    Dün BIST'de yaşanan küçük bir kar satışıdır. Dax'da yaşanan daha ciddi bir düzeltme diye görülebilir ama BIST için henüz ciddi bir düzeltme göremedik. Gelişmiş ülke borsalarında yaşanan düşüşlerin de etkisi ile kısmi bir kar satışı yaşadık. Benim BIST'de düzeltme yaşanmasını beklediğimi biliyorsunuz... Devamı »