Yeni Başkanın Faiz Kararı Merak Ediliyor!

18.04.2016 09:04
  •  A 

Başkan yadımcısı olarak görev yaptığı TCMB yönetiminde, başkan Erdem Başçı'nın görev süresi dolunca başkan olarak atanan Murat Çetinkaya bu hafta başkan olarak ilk PPK toplantısını yapıyor. Faiz indirimlerine ayak direyen Başçı'nın yardımcısı olduğu için, piyasada eski para politikasını sürdürebileceği şüpheleri de var. Açıkçası ben bu görüşte değilim. Tam tersi, piyasanın da genel kanaati olan faiz indirimlerini başlatmasını bekleyenlerdenim. Hatta 75 baz puan ve üstünde bir faiz indirimi ile başlangıç yapmasını bekliyorum. 

Eğer yeni başkan ile birlikte, PPK'dan 75 baz puan ile sınırlı bir indirim söz konusu olursa, Dolar kurunda faiz indirim oranına göre ilk etapta 2,89 seviyesine doğru bir atak görülebilir. Eğer olası faiz indirimi 75 baz puan üstünde olacak olursa, o takdirde Dolar kurunda 2,93 seviyesini de görebiliriz. Ancak 200 baz puanı bulacak bir radikal faiz indirimi olmadığı takdirde, Dolar kurunun 3,00 seviyesini şimdilik görmesini ve geçmesini beklemiyorum. Olası faiz indirim oranına göre Dolar kuru ya 2,89, ya da 2,93 seviyesini gördükten sonra yeniden gevşeceyektir görüşündeyim. 

Ama yeni başkan ile yapılacak ilk PPK toplantısından da faiz indirimi kararı çıkmayacak olursa, bu takdirde Dolar kurunda 2,81 seviyesinin hızla kırılmasını ve 2,77 - 2,75 seviyesine doğru sert bir gevşeme olmasını beklerim. Benim görüşüm yeni başkan ile faiz indirimleri başlayacak ve kurlarda yukarı tepkiler görüleceğidir.

75 puan ve üstünde faiz indirimi yönünde bir karar banka hisselerinin yükselişlerle BIST'i de tutmasına, hatta kısmen yükselişini sürdürmesine neden olabilir. Zaten dikkat ederseniz, banka hisselerini sırası ile alarak, BIST'in düşmesine fren koymaya çalışıyorlar. İlk akbnk ve ykbnk ile yükselişi başlattılar. Sonra garan, halkb ve vakbn ile devam ettiler. Ondan sonra ısctr alındı. Şimdi yeniden garan alınıyor. Yani bankalardan biri ya da ikisi ile BIST'i fazla gevşetmeden olası faiz indirimi kararını bekliyorlar. Bu hafta bu kararı öğrenmiş olacağız.

Doha'dan Beklenen Karar Çıkmadı!
           Petrol üretici ülkelerin petrol bakanları ile yaptıkları Doha toplantısına İran katılmadı. Dolayısı ile de üretim sınırlaması konusunda bir karar çıkmadı. Bu sonuçla birlikte petrol fiyatlarında sert bir gevşeme görülüyor. Petrol yükseliyor diye gelişmiş borsalarda yükseliş yaşandı ise, haftaya sert bir düşüşle başlayan petrol kontratları sonrasında gelişmiş borsalarda da kar satışları ile haftaya başlamamız yüksek ihtimal olabilir. 

BIST Ne Yapacak?
           Petrol fiyatının düşmesi Türkiye olarak bize yarıyor. Bu nedenle BIST için petrol fiyatının düşmesi değil, de PPK faiz toplantısı daha önemli olacaktır.Olası sonuçları hakkındaki görüşlerimi yazımın başında paylaştım. Ama yine de petrolün etkisi ile kısmı bir düşüş ile haftaya başlayabiliriz. Çok emin değilim. Ama 84.354 ve 83.872 seviyesinin altına inmediğimiz takdirde, sıradaki yeni hedeflere doğru yükselişler sürecektir. 

Hepinize bol kazançlı, iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.04.2016
    09:13

    BIST için 84.354 seviyesindeki güçlü direnç kırıldıktan sonra endeksin teknik olarak üst hedeflerine yönelmesi teknik analiz gereği normal bir beklenti olur. Eğer yeniden 84.354 ve devamındaki 83.872 seviyesinin altına inilmezse yükseliş gücünü koruyacak ve son bir aydır yaşandığı gibi, derin bir dü... Devamı »

  • 14.04.2016
    08:57

    BIST yelkenleri şişirdi sırayla teknik dirençlerini kırmaya başladı. Benim beklentimi biliyorsunuz 83.523-83.872, hadi bilemediniz 84.354 seviyesindeki güçlü dirençler kırılmaz ve düzeltme yaşanır diye bekliyordum. Ancak gördüğünüz gibi bu beklentim gerçekleşmedi. Evet belki arada satışlar geldi, ba... Devamı »

  • 13.04.2016
    09:03

    BIST, güçlü diye gördüğüm için yakın zamanda kırılamayacaktır diye beklediğim dirençlerini zorlamaya devam ediyor. Kişisel düzeltme görüşümü halen değiştirmedim. Farklı yazılarımda dikkat çektiğim bu uyarılarımın genel birleşmesini 31/03/2016 tarihli ''BIST İçin Teknik Uyarılarım Var!'' başlıklı yaz... Devamı »

  • 12.04.2016
    09:13

    Son iki başkan seçiminde yaşanan belirsizlik sürecinin bu dönem yaşanmayacağı netleşmiş oldu. Dün yeni MB başkanı ataması yapıldı. TCMB yeni başkanı mevcut MB başkan yardımcısı Murat Çetinkaya olacak. Yeni başkanın adının açıklanması ile birlikte borsa ve kur karşılıklarında pozitif bir tepki yaş... Devamı »

  • 11.04.2016
    08:58

    Moody's, Türkiye'nin mevcut notu ve görünümünde yine güncelleme yapmadı. Baa3 ve negatif izleme olan not ve görünümümüz aynen devam ediyor. Zaten bir değişiklik olmayacağını beklediğimizi biliyordunuz. Perşembe bankalar için yaptığı uyarılar nedeniyle düşen BIST ve bankalar, bir değişiklik yapılmay... Devamı »