Yeni Başkanın İlk PPK Sınavı!

20.04.2016 09:15
  •  A 

TCMB Erdem Başçı görevini tamamladı ve görevi devir alan yeni başkan Murat Çetinkaya bugün ilk Para Piyasası Kurulu toplantısını yapacak.Böylece piyasalar da yeni başkanın faizler konusundaki görüşlerini net bir şekilde görmüş olacaktır.

PPK Ne Yapabilir?
           Piyasada ben dahil, faizler hakkında şu kadar baz puan, bu kadar baz puan indirim yapılabilir diye tahminler uçuşuyor. Ama kimseden alınabilecek bir kararın daha olduğu  konusu dile getirilmiyor! Nedir bu ihtimal? Faiz koridoru tümden kaldırılıp, basit bir faiz ilanına geçilebilir. Yani TCMB, ''politika faizi % 7 olarak belirlenmiştir ve şu tarihten beri uygulanan faiz koridoru uygulamasından vaz geçilmiştir'' de diyebilir! Böylece faizde tam bir sadeleştirme yapılmış olur. Bu ihtimal var mıdır? Evet bence bu ihtimal de vardır ama düşük ihtimallidir diye düşünüyorum. Ama yine de böyle bir ihtimal vardır. Şimdi yapılmasa bile, bir süre sonra faiz koridoru uygulamasından vaz geçildiğini görebiliriz.

Bu beklenmeyen ama var olan alternatif ihtimali dışarıda bırakırsak, faiz koridorunun özellikle üst bantında daha yüksek bir indirim haberinin çıkacağı bir PPK bekliyorum. Benim beklentim 75 ve üzerinde bir üst bant indirimi, 25 baz puan da alt bant indirimi şeklinde. Sitemizdeki faiz anketinde de 75 ve üzerindeki şıkkı işaretleyenlerden olduğumu söyleyebilirim. 

Olası faiz indirimleri kurlar ve piyasada nasıl tepki yaratır sorusunun cevaplarını sadece dünkü yazımı okuyarak ve yazıda atıfta bulunan önceki yazılarımın linklerini tıklayarak görebilirsiniz. Bir kaç kez yazdığım için tekrarlama yapmak istemiyorum. 

Zaten aynı yazılarımdan biliyorsunuz, faizlere yine dokunulmayacak, ya da mesela sadece üst bant da 25 baz puan gibi sınırlı bir indirim ile yetinilecek olursa, bu takdirde banka hisselerinde ve dolayısı ile BIST'de bir kar realizasyonu yaşanabilir. Tabii aynı şekilde kurlarda da hızlı bir geri çekilme görülebilir. Ama böyle bir karar alınacak olursa, cumhurbaşkanı ve hükümet temsilcileri ile TCMB arasında yine sert polemikler dönemine girmiş oluruz. Açıkçası ben bu durumu tercih etmeyenlerdenim. Aynı zamanda da faiz indirimlerinin yapılması gerektiğine inanan biri olduğum için, net bir faiz indirimi olmasını bekliyorum.

Türkiye İçin Enerjide Avantajlı Bir Dönemin Başındayız!
           Türkiye fosil yakıt kaynaklı enerjide dışa bağımlı bir ülkedir. Bu nedenle de enflasyon ve cari açık baskıları yaşıyoruz. Ama bir yıldır düşen dünya petrol fiyatları sayesinde önemli bir rahatlama içerisindeyiz. Petrol üreticileri arasında fiyatların yükseltilmesi ya da üretimin sınırlanması konusunda uzlaşma sağlanamıyor.

Ben petrol fiyatlarının artık eksi fiyatlarını bir daha göremeyeceğine inanıyorum. Çünkü dünya fosil yakıt dışındaki enerji arayışlarını iyice arttırmış durumda. Hatta ABD şirketi Tesla'nın ürettiği elektrik motorlu araçlar yollara çıkmaya başladı. Çok yakında hidrojenin de yakıt ve enerji alanında yoğun kullanımına geçilmesi bekleniyor. Hidrojen kaynaklı enerji üretimi için de çok yoğun çabalar var. Bu alandaki en potansiyel ülkelerden birisi de Türkiye. 

Kısacası, bana göre artık dünya alternatif enerji kaynaklarına ve bu kaynaklarla işleyecek teknolojilere yoğunlaşmış durumda. Bu nedenle petrol üretenler için eski rahatlık döneminin sonuna geliyoruz. Küresel ısınmanın önüne geçebilmek için de bu süreç yaşanmak zorunda. O zaman, petrol üretenler için belki de ileride petrol kaynaklarını kullanamayacakları günler bile olacak. Siz böyle bir riskin olduğunu görüyorsanız ne yapardınız? Bugünden üretebildiğim kadar üretmeye ve satmaya bakardım. Fiyat artışları ile bu sürecin, yani allternatif enerji kaynaklarına geçiş sürecinin kısaltılmasına neden olacak girişimleri hızlandırmamaya çalışırdım. 

Anlayacağınız okudum araştırma raporlarına göre, Türkiye için enerji ve yeni enerji kaynakları ile çalışan teknoloji dönemini yakalama konusunda çok büyük bir ufuk belirmiştir. İşte bu yeni süreç nedeniyle ben artık petrolde eski yüksek seviyelerin bir daha görülmesini beklemiyorum. O yüzden cari açık konusunda tam da bu ortamda kalıcı adımlar atılmalı. Üretimi destekleyen hamleler hayata geçirilmeli. Ama bu hamlelerin en başında hiç şüphesiz ki, düşük faizli üretim kredileri yer alır. Bu nedenle TCMB faizleri düşürmeye başlamalıdır diyorum.

İşte bugün yeni başkanın faizler konusundaki düşüncelerini göreceğiz. Umarım ülkemiz ve piyasalar için doğru tespitlerin yapıldığı kararları görürüz.   
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.04.2016
    09:06

    TCMB yeni başkanının belli olmasından sonra, BIST ve piyasalar faiz indirimini satın almaya başladılar. Yeni başkan ile birlikte ben de hızlı bir faiz indirimi sürecine girilmesini bekliyorum. Zaten bu görüşümü çok önceden beri, yeni başkan seçildikten sonra faiz indirimleri başlayacaktır şeklindeki... Devamı »

  • 18.04.2016
    09:04

    Başkan yadımcısı olarak görev yaptığı TCMB yönetiminde, başkan Erdem Başçı'nın görev süresi dolunca başkan olarak atanan Murat Çetinkaya bu hafta başkan olarak ilk PPK toplantısını yapıyor. Faiz indirimlerine ayak direyen Başçı'nın yardımcısı olduğu için, piyasada eski para politikasını sürdürebilec... Devamı »

  • 15.04.2016
    09:13

    BIST için 84.354 seviyesindeki güçlü direnç kırıldıktan sonra endeksin teknik olarak üst hedeflerine yönelmesi teknik analiz gereği normal bir beklenti olur. Eğer yeniden 84.354 ve devamındaki 83.872 seviyesinin altına inilmezse yükseliş gücünü koruyacak ve son bir aydır yaşandığı gibi, derin bir dü... Devamı »

  • 14.04.2016
    08:57

    BIST yelkenleri şişirdi sırayla teknik dirençlerini kırmaya başladı. Benim beklentimi biliyorsunuz 83.523-83.872, hadi bilemediniz 84.354 seviyesindeki güçlü dirençler kırılmaz ve düzeltme yaşanır diye bekliyordum. Ancak gördüğünüz gibi bu beklentim gerçekleşmedi. Evet belki arada satışlar geldi, ba... Devamı »

  • 13.04.2016
    09:03

    BIST, güçlü diye gördüğüm için yakın zamanda kırılamayacaktır diye beklediğim dirençlerini zorlamaya devam ediyor. Kişisel düzeltme görüşümü halen değiştirmedim. Farklı yazılarımda dikkat çektiğim bu uyarılarımın genel birleşmesini 31/03/2016 tarihli ''BIST İçin Teknik Uyarılarım Var!'' başlıklı yaz... Devamı »