BIST Faizlere Oynuyor!

19.04.2016 09:06
  •  A 

TCMB yeni başkanının belli olmasından sonra, BIST ve piyasalar faiz indirimini satın almaya başladılar. Yeni başkan ile birlikte ben de hızlı bir faiz indirimi sürecine girilmesini bekliyorum. Zaten bu görüşümü çok önceden beri, yeni başkan seçildikten sonra faiz indirimleri başlayacaktır şeklindeki görüşlerimden de biliyorsunuz.

Dediğim gibi faizler inecektir diye, banka ve gayrimenkul hisseleri çok dinamik durumdalar. Böyle olacağını 12/04 tarihli ''TCMB Yeni Başkanı Piyasadan Onay Aldı!'' başlıklı yazımda izah etmiş ve bu yöndeki görüşümü izah etmiştim. Banka ve gayrimenkul hisseleri gecikmeden atağa geçtiler. Aynı yazımda hedef gösterdiğim otomotiv sektörü henüz ekstra bir hareketi başlatmadılar. Otomotiv ihracatının zaten iç piyasa kredi faizi ile ilgisi yok. O nedenle ihracat artışı değil de, iç piyasa talep artışı halinde ekstra bir hareket yaşanacaktır. Politika faizlerinde ciddi bir indirim olursa, konut ve taşıt kredileri dahil tüm kredi kalemlerinde indirimler başlayacaktır. Bu durum ilgili sektörlere ciddi talep artışı demek olur. Kısacası yakında otomotiv sektöründe de bir yükseliş başlayabilir. 

Faiz İndirimine Dövizin Tepkisi Ne Olur?
           Düne ait beklenti yazımı(Yeni Başkanın Faiz Kararı Merak Ediliyor!) lütfen okuyunuz. Faiz-döviz tepkileri hakkındaki görüşlerimi bu yazımda bulacaksınız. Özellikle bir kez daha belirtmek istiyorum ki, faiz indirimlerinin oranına göre dövize tepkileri daha fazla olabilir. Ama sonrasında döviz kurlarında yine düşüş yaşanmasını bekliyorum. Kontrolsüz bir kur artışını, kurların gördüğü zirveleri yeniden görmelerini ve bu yıl içinde bu zirveleri geçmelerini beklemiyorum.

Suudi Arabistan Kralının ABD'ye Resti!
           Suudi Arabistan Kralı Selman'ın Obama'ya 750 Milyar Doları çekeriz resti ilginç bir durum. Böylece cumhurbaşkanımızın Suudi krala ekstra ev sahipliği yapmasının nedenini de daha iyi anlayabiliriz! ABD'de Suudilerin ABD'deki saldırılarla ilgisi olduğu yönündeki görüşlere karşılık, kraldan sert bir tepki gelmiş. Tabii Suudi Arabistan'ın bu restini tam anlamıyla devreye sokabilmesi öyle kolay bir iş değil. Ya da şunu söyleyebilirim; eğer Suudiler bu yönde bir tepki yapmaya kalkarlarsa, Suudi krallığının devamının da sallantıya gireceğini söyleyebilirim. Bir anda ülkede demokrasi taleplerinin arttığı eylemleri görmeye başlarız düşüncesindeyim! 

Ama çok büyük çaplı değil, kısmen bile ABD'deki Suudi sermayesinden Türkiye'ye bir yöneliş olmaya kalkarsa, işte bu ortamda faiz indirimine rağmen bile, kurlarda ciddi düşüşler görülebilir. Gerçi ihracat ve üretimi desteklemek için, kurların fazla düşmesi iyi değildir. Faiz kesinlikle düşük olmalıdır ama kurlar ithalatı destekleyecek şekilde gereğinden fazla düşmemelidir.

Neyse, Suudi parası için söylediklerim şimdilik sadece bir fantazi. Henüz böyle bir gelişme yok. Yani şimdilik böyle bir fikre yatırım yapılmaz. Ayrıca, Suudiler ABD'den paralarından kısmi bir çekme yapıp, bunu Türkiye'ye yöneltecek olurlarsa, bu durum ABD yönetimine rest mahiyetinde olur. Böyle bir restleşme sonrası Türkiye için de baş ağrısı yapacak olumsuz gelişmeler tetiklenir. Misal Zarrab davası ile ilgili ekstra gelişmeleri duymaya başlayabiliriz. Yani olası para gelişine sevinmekten daha büyük risklerimiz de söz konusu olabilir. 

Sonuç olarak, piyasanın yönü şimdilik yarınki TCMB PPK toplantısı sonrası daha netleşecektir. Ancak, bizim için iyimser bir hava olsa da, her şeyi toz pembe görmek doğru olmaz. Bir süre evveline kadar dikkat çektiğimiz risklerimiz halen yerinde duruyor. O nedenle ABD ile ilişkilerin de piyasanın gidişatı ile yakın ilgisi olacağını da bilmenizi isterim.

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.04.2016
    09:04

    Başkan yadımcısı olarak görev yaptığı TCMB yönetiminde, başkan Erdem Başçı'nın görev süresi dolunca başkan olarak atanan Murat Çetinkaya bu hafta başkan olarak ilk PPK toplantısını yapıyor. Faiz indirimlerine ayak direyen Başçı'nın yardımcısı olduğu için, piyasada eski para politikasını sürdürebilec... Devamı »

  • 15.04.2016
    09:13

    BIST için 84.354 seviyesindeki güçlü direnç kırıldıktan sonra endeksin teknik olarak üst hedeflerine yönelmesi teknik analiz gereği normal bir beklenti olur. Eğer yeniden 84.354 ve devamındaki 83.872 seviyesinin altına inilmezse yükseliş gücünü koruyacak ve son bir aydır yaşandığı gibi, derin bir dü... Devamı »

  • 14.04.2016
    08:57

    BIST yelkenleri şişirdi sırayla teknik dirençlerini kırmaya başladı. Benim beklentimi biliyorsunuz 83.523-83.872, hadi bilemediniz 84.354 seviyesindeki güçlü dirençler kırılmaz ve düzeltme yaşanır diye bekliyordum. Ancak gördüğünüz gibi bu beklentim gerçekleşmedi. Evet belki arada satışlar geldi, ba... Devamı »

  • 13.04.2016
    09:03

    BIST, güçlü diye gördüğüm için yakın zamanda kırılamayacaktır diye beklediğim dirençlerini zorlamaya devam ediyor. Kişisel düzeltme görüşümü halen değiştirmedim. Farklı yazılarımda dikkat çektiğim bu uyarılarımın genel birleşmesini 31/03/2016 tarihli ''BIST İçin Teknik Uyarılarım Var!'' başlıklı yaz... Devamı »

  • 12.04.2016
    09:13

    Son iki başkan seçiminde yaşanan belirsizlik sürecinin bu dönem yaşanmayacağı netleşmiş oldu. Dün yeni MB başkanı ataması yapıldı. TCMB yeni başkanı mevcut MB başkan yardımcısı Murat Çetinkaya olacak. Yeni başkanın adının açıklanması ile birlikte borsa ve kur karşılıklarında pozitif bir tepki yaş... Devamı »