BIST Neden Pozitif Ayrışıyor?

07.07.2015 08:46
  •  A 

         Yunanistan! 
         Yunanistan referandumu sonrası düşen Avrupa borsalarına aldırmayan bir BIST görüyoruz. Referandum öncesi Yunanistan için ne risk varsa, referandum sonrası bu riskler azalmış değil, bilakis daha da artmış durumda. Yunanistan ciddi borç silinmeden ve yeni borç verilmeden yüzdürülecek bir gemi değil. Öyle ya da böyle, yıllardır su alan bu gemi batacaktır. Borç silmesi yapılsa, yeni kredi sağlansa bir süre sonra Yunanistan yine ödeme sıkıntısına düşecektir. Peki böyle bir durum varken, AB geçen hafta hafifletmediği şartları, bu hafta hafifletir mi? Ben sanmıyorum. Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasının AB için benim hesaplayamadığım bir riski yoksa, AB daha da ağır şartlar sürerek masaya oturabilir. Bir-iki gün içinde yeni şartların ne olacağını hep birlikte göreceğiz. Benim asıl dikkat çekmek istediğim, referandum öncesi Yunanistan için mevcut risklerin azalmadan sürdüğüdür.

          Yunanistan konusunun BIST için en az etkili risk olacağını yazmış olduğum için BIST'in bundan çok etkilenmemesini çok yadırgamıyorum. Ancak yine de bu kadar hafif atlatmamızı beklemiyordum. 

          Bugün Eurogroup Yunanistan gündemli yeniden toplanıyor. Akşam da 19:00 sonrası AB liderler zirvesinin toplanacağı açıklandı. Yunanistan yeni tedbir kararları açıklamazsa, bu toplantılardan olumlu sonuç çıkmasını beklemek aşırı iyimserlik olabilir. 

          Hükümet Süreci!
          Halâ cumhurbaşkanı hükümet kurma görevini vermiş değil. Hala hükümet mi kurulacak, kurulacaksa ne şekilde olacak, yoksa erken seçim mi olacak bilmiyoruz. Sadece meclis başkanı seçilmiş durumda ama, diğer belirsizlikler aynen sürüyor.

          Suriye Riski!
          TSK sınır boyuna yığınak yapmayı sürdürüyor. Bu konuda da risk azalacağına, daha da artmış durumda.          

          Peki Ozaman İyi Olan Ne Var?
          Bizi çok etkileyen, kendi başına normal zamanda notumuzun bile artmasına yarayacak brent potrol fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Brent petrolün varil fiyatı 57,11 $ seviyesine inmiş durumda. İran petrolünün pazara girme beklentisi bu düşüşe neden oluyor. Brent petrolde ne sebeple olursa olsun yaşanacak düşüşler BIST'i ve ekonomik göstergelerimizi pozitif etkileyecek bir gelişmedir. Tekniklerine bakınca, brent eğer 58,25$ üzerine çıkamazsa, 54,00$ ve hatta 52,55$ seviyelerine kadar da düşüş yaşandığını görmemiz mümkün olabilir. 

         Tabii tüm dünya borsaları için iyi olan bir diğer gösterge de, düşük faiz ve bol likiditenin halen sürüyor olmasıdır. Düşük faiz ve bol likidite sürdükçe sadece BIST değil, tüm gelişmişekonomilerin borsalarındaki hareketlilik sürecektir. Ancak, FED faiz artışına başlayıp da, % 3'leri geçmeye kalkarsa(günün birinde), işte o zaman  borsalar için riskli bir süreç başlayacaktır. 

         Neyse, nihayetinde geçen cumaya kadar mevcut risklerimiz neyse, petrol dışında hepsini aynen koruyoruz. Bu nedenle bu risklerdeki gelişmelerin netleşmesine göre, BIST için 80.713 ve 83.546 seviyesinde bulunan iki gap boşluğunun arasında işlem yapmayı sürdüreceğiz diye düşünüyorum. Bu seviyelerden biri kırılmadan o yönde hareketinin devamını beklemeyip, hareket planını buna göre yapmak doğru olabilir. Yani alt gap'a yaklaşınca al, üst gap'a yaklaşınca sat. Alttan aldıklarını üst gap'e yaklaşırken sat, üstten verdiklerini alt gap'e yaklaşınca yerine koy. İşte basit mantık bu olmalı diyorum. Çünkü sahip olduğumuz riskler öyle kolay çözülecek gibi durmuyor.

         Bu nedenle hisse bazlı düşünmek daha doğru olacaktır. Böyle bir ortamda gördüğünüz riskler aynen sürdüğü için de, yeni öngörü sayım çok sınırlı kalıyor. Bir süre daha böyle sürecektir.
      
               

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.07.2015
    08:53

    Pazar günü Yunanistan'da yapılan referandumda kreditörlerin önlemler paketine hayır kararı çıktı. Şimdi iş çok daha ciddi oldu. Syrizia hükümeti başbakanı Tsipras bu referanduma dayanarak halkın desteğini arkasına almış oldu. Eğer AB ve kreditörler geri adım atmazlarsa, Yunanistan'ın Euro'dan çıkara... Devamı »

  • 03.07.2015
    09:17

    TBMM başkanlık seçimi sonrasında, Suriye riski birinci sıraya çıkacaktır diye düşünüyorum! Yani hükümet kurulmaması riski ikinciliğe inecektir. Çünkü eğer hükümet kurulmadan seçime gidilirse, seçim hükümeti kurulması zorunlu olur! Anayasaya göre, cumhurbaşkanı geçici bakanlar kurulunu kurmak üzere b... Devamı »

  • 02.07.2015
    09:28

    Dün TBMM başkanı seçildi. Üçüncü turda da 276 bulunamayınca yapılan dördüncü turda Ak Parti adayı İsmet Yılmaz 258 oyla TBMM başkanı seçildi. Bu seçimde bana göre sadece TBMM'nin yeni başkanı seçilmedi. Bence olası bir erken seçimin de tek başına iktidarı seçilmiş oldu! Aylardır iktida... Devamı »

  • 01.07.2015
    09:11

    Meclis Başkanı ve Hükümet Bağlantısı! Dün yapılan iki tur oylamada seçilemeyen meclis başkanı bugün belli olacak. Üçüncü tur oylamada istenen 276 oyu alan bir aday olursa başkan seçilmiş olacak. Eğer üçüncü turda gerekli olan 276 oyu alan bir aday olmazsa, bu takdirde üçüncü turun en yüks... Devamı »

  • 30.06.2015
    09:05

    Dün Yunanistan'ın referandum kararı ile bir anda piyasalara şok yaşatan Yunanistan krizi nedeniyle BIST güne sert düşüşle başlamıştı. Ama sonrasında, Avrupa'da eksiler azalırken BIST'in kapanışa doğru eksisi daha da büyüdü. Bunun nedeninin Suriye gerilimi olduğunu düşünüyorum. Yoksa eğer bir anda ar... Devamı »