Yunanistan ''HAYIR'' dedi!

06.07.2015 08:53
  •  A 

          Pazar günü Yunanistan'da yapılan referandumda kreditörlerin önlemler paketine hayır kararı çıktı. Şimdi iş çok daha ciddi oldu. Syrizia hükümeti başbakanı Tsipras bu referanduma dayanarak halkın desteğini arkasına almış oldu. Eğer AB ve kreditörler geri adım atmazlarsa, Yunanistan'ın Euro'dan çıkarak Drahmi'ye dönmesi ihtimali çok güçlenmiş durumda. Bugün ve yarın önce Merkel ve Hollande'ın telefon görüşmesi ve hemen ardından da yarın AB liderlerinin konu hakkındaki toplantısı olacak. 

          Son dakika haberi olarak Yunanistan'ın maliye bakanı Varoufakis'in istifa ettiği haberi var! Bu haber de çok ilginç. Çünkü maliye bakanı eğer evet sonucu çıkarsa istifa ederim derken, referandumdan hayır çıkmasına rağmen yine istifa etmiş olması beklenmeyen bir sonuç oldu. Anlayacağınız Yunanistan konusu iyice tedirgin edici bir durum almış durumda. Şimdi eğer AB geri adım atarsa, o zaman Yunanistan'a verdikleri tavizlerin aynısını birlik içindeki sıkıntılı İspanya, İtalya, Portekiz gibi diğer ülkeler de isteyecektir.

           AB ve kreditörler Yunanistan'a yeni kaynak vermezlerse; Yunanistan'ın Euro'dan çıkışı kesin olur. Drahmi basıp yollarına kendi içlerinde devam etmek zorunda kalırlar. Drahmi çok ciddi değer kaybı yaşar. Milli gelirleri bir kaç günde yarı yarıya erir. Muhtemelen banka batışlarını duyarız. Bir süre sonra Drahmi'nin hayat standartlarını düşürdüğünü gören Yunan halkı isyan etmeye başlar. Bu işin devamında yeni seçimler muhakkak olur kanaatindeyim.

           AB ve kreditörler Yunanistan'a yeni kredi imkanı tanırlarsa; bu takdirde şimdi ödenmeyen mevcut borçlar daha da artarak daha sonrasında yine ödenmeyecektir. Bunu bile bile AB'nin taviz vermesini beklemiyorum. Yoksa bu işin sonu yoktur. Önceki yazılarımızda Euro'dan çıkma kararının yansımalarını daha geniş yazmıştık.

           Bugün bu sonuç sonrasında AB borsalarında ve paritede düşüş görülecektir ki paritede bu yansıma zaten başlamış durumda. Ama bu etkinin sınırlı olmasını bekliyorum. Aynı şekilde BIST'in de düşerek haftaya başlamasını bekliyorum. Muhtemelen 80.713 gap'inin kapandığına şahit olabiliriz. Destek-direnç tablosunda daha alt seviyelerdeki teknik destekleri de görebilirsiniz. 

           Suriye konusunda da risk artıyor. TSK Suriye sınırına yığınak ve asker kaydırması yapmaya devam ediyor. Her an Suriye sınırlarını geçtiğimiz haberlerini alabiliriz. Anlayacağınız zor bir haftaya başlıyoruz.

           Cumhurbaşkanı bu hafta Ak Parti genel başkanına hükümeti kurma görevini verecek. Görüşmelerden hızlı bir hükümet sonucu elde edilir mi bilemiyorum. Ama bu hafta ilk tur yapılır ve muhtemelen ikinci tur görüşmelerini beklemek durumunda kalırız gibi geliyor. O konuda da düşüncemi biliyorsunuz. Ben her şekilde bir erken seçim olmasını bekliyorum. Ama Ak Parti'nin bu seçimlere en azından koalisyon ya da Ak Parti azınlık hükümeti ile giderek bakanlıkları ve devlet imkanlarını diğer partilerle paylaşmak istemeyeceğini düşünüyorum. Lakin diğer partiler Ak Parti'ye bu imkanı meclis başkanı seçimde yaptıkları gibi yine verirler mi bilemiyorum! Eğer bu imkan verilmezse, o zaman seçim hükümeti ile yeni bir erken seçim yaşarız. Yani, hükümet kurma konusunda kısmi bir hükümet ihtimali var ama, o kısımda da stresleri günlerimiz olacak görüşündeyim.

           Bu riskleri öncesinde hep yazıyorduk. Şimdi yüzleşme zamanı. Yaşayalım görelim bakalım nasıl gelişecek. Üç belirsizlikten kaçı açmaza girecek BIST için çok önemli olacaktır. Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.07.2015
    09:17

    TBMM başkanlık seçimi sonrasında, Suriye riski birinci sıraya çıkacaktır diye düşünüyorum! Yani hükümet kurulmaması riski ikinciliğe inecektir. Çünkü eğer hükümet kurulmadan seçime gidilirse, seçim hükümeti kurulması zorunlu olur! Anayasaya göre, cumhurbaşkanı geçici bakanlar kurulunu kurmak üzere b... Devamı »

  • 02.07.2015
    09:28

    Dün TBMM başkanı seçildi. Üçüncü turda da 276 bulunamayınca yapılan dördüncü turda Ak Parti adayı İsmet Yılmaz 258 oyla TBMM başkanı seçildi. Bu seçimde bana göre sadece TBMM'nin yeni başkanı seçilmedi. Bence olası bir erken seçimin de tek başına iktidarı seçilmiş oldu! Aylardır iktida... Devamı »

  • 01.07.2015
    09:11

    Meclis Başkanı ve Hükümet Bağlantısı! Dün yapılan iki tur oylamada seçilemeyen meclis başkanı bugün belli olacak. Üçüncü tur oylamada istenen 276 oyu alan bir aday olursa başkan seçilmiş olacak. Eğer üçüncü turda gerekli olan 276 oyu alan bir aday olmazsa, bu takdirde üçüncü turun en yüks... Devamı »

  • 30.06.2015
    09:05

    Dün Yunanistan'ın referandum kararı ile bir anda piyasalara şok yaşatan Yunanistan krizi nedeniyle BIST güne sert düşüşle başlamıştı. Ama sonrasında, Avrupa'da eksiler azalırken BIST'in kapanışa doğru eksisi daha da büyüdü. Bunun nedeninin Suriye gerilimi olduğunu düşünüyorum. Yoksa eğer bir anda ar... Devamı »

  • 29.06.2015
    08:45

    Yunanistan Referandum Kararı Aldı! Kreditörlerle uzlaşamayan Syrizia hükümeti referandum kartını çekti. 5 Temmuz'da halka kreditörlerin tasarruf tedbirlerine evet mi, hayır mı referandumu yapacaklar. Böylece kararı halka aldırmak isteyen başbakan Çipras, aradan sıyrılıp kreditörlerle Yunan... Devamı »