TBMM Başkanını Seçiyor!

01.07.2015 09:11
  •  A 

         Meclis Başkanı ve Hükümet Bağlantısı! 
         Dün yapılan iki tur oylamada seçilemeyen meclis başkanı bugün belli olacak. Üçüncü tur oylamada istenen 276 oyu alan bir aday olursa başkan seçilmiş olacak. Eğer üçüncü turda gerekli olan 276 oyu alan bir aday olmazsa, bu takdirde üçüncü turun en yüksek oyu alan iki adayı dördüncü tura geçecek ve dördüncü tur oylamada ikisinden hangisi daha yüksek oy alırsa yeni başkan o seçilmiş olacak. Bu konudaki görüşümü biliyorsunuz, eğer meclis başkanı bir başka partinin adayı olursa koalisyon ile hükümet umudum artacaktır. Ama meclis başkanı dördüncü turda Ak Parti'li aday olursa, bu takdirde en başından beri en yüksek ihtimal olarak gördüğüm erken seçim riski yine güçlenmiş olacaktır. Bu mantıkla değerlendirdiğimiz zaman, Ak Parti adayı seçilirse, erken seçim riski artacağı için satış baskısı yaşanabilir. Ama bir başka partiden başkan seçilmesi halinde, hükümet kurulacak diye alımların arttığını görebiliriz.

          Yunanistan İflas Etti Mi?
          Aslında dün IMF'e olan borcunu ödeyemeyince teknik olarak iflasa girdi ama ilanını referandumu gördükten sonra yapmak istiyorlar. Böylece son ana kadar, hatta referanduma kadar bile bir uzlaşma aranıyor. Ancak görünen o ki, referandum öncesi uzlaşma ancak kreditörlerin daha çok taviz vermesi ile sağlanacak gibi duruyor. Eğer bu olmazsa, Yunan hükümeti referanduma gitme konusunda kararlı görünüyor. Bugün Eurogroup yine Yunanistan gündemi ile toplanacak. AB tarafından uzlaşma yolu bulabiliriz açıklamaları yapılmaya devam ediyor. Ben her iki itimale de açığım. 

          Suriye'ye Girer Miyiz?
          Önümüzdeki önemli risklerden birisi de bu olmuş durumda. Türkiye kendi başına Suriye'ye bir askeri müdahale yapar mı konusu önemli bir soru. Çünkü bu ihtimal gerçekleşirse, dünyanın etkin ülkelerinin tavrı çok önemli olacaktır. Tabii aynı zamanda askerimizin göreceği mukavamet de önemli olacaktır. Bu riski de gerçekleşmesi yüksek bir risk olarak görüyorum. 

          İşte yukarıdaki üç konuda da risk sürdüğü için yeni öngörülerimi neredeyse hiç göremiyorsunuz. Bu konulardaki netleşmelere göre sessizliğim sürebilir ya da bir anda yeni öngörülerim gelmeye başlayabilir. 

          BIST Bugün güne daha olumlu bir başlangıç yapabilir. Sonrasında ise, yukarıdaki risklerin gelişimine göre tavır izleyecektir. Ama görünen o ki, BIST yükselmek istiyor. Bu nedenle her fırsatı yükselişe dönerek kullanmaya çalışıyor. Ancak özellikle hükümet kurulması ve Suriye konularında riskler bizim için öncelikli olacaktır. Olumlu gelişmeler halinde BIST genelinde yükseliş yaşanabilir. Ama olumsuz gelişmelere BIST'in genel düşüş yaşamasına neden olur. Genel diyorum, çünkü görüyorsunuz ki seçimlerden sonra BIST'den bağımsız davranan bir çok hisse var. Ki, zaten bunun olabileceğine dikkat çekerek her hisseden çekinmemeniz gerektiğini belirtmiştik. Önümüzdeki dönemde de özellikle otomotiv sektörünün ihracat artışının yeniden hızlanmasını bekliyorum. Bu nedenle sektör hisselerinin yine pozitif ayrışmalar yaşadığını görebiliriz.             
          

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 30.06.2015
    09:05

    Dün Yunanistan'ın referandum kararı ile bir anda piyasalara şok yaşatan Yunanistan krizi nedeniyle BIST güne sert düşüşle başlamıştı. Ama sonrasında, Avrupa'da eksiler azalırken BIST'in kapanışa doğru eksisi daha da büyüdü. Bunun nedeninin Suriye gerilimi olduğunu düşünüyorum. Yoksa eğer bir anda ar... Devamı »

  • 29.06.2015
    08:45

    Yunanistan Referandum Kararı Aldı! Kreditörlerle uzlaşamayan Syrizia hükümeti referandum kartını çekti. 5 Temmuz'da halka kreditörlerin tasarruf tedbirlerine evet mi, hayır mı referandumu yapacaklar. Böylece kararı halka aldırmak isteyen başbakan Çipras, aradan sıyrılıp kreditörlerle Yunan... Devamı »

  • 25.06.2015
    08:58

    Eurogroup Yunanistan'ın teklifini kabul etmedi denince neredeyse tüm dış piyasalarda düşüş yaşanmasına rağmen, BIST oralı olmuyorsa kendisi için en önemli kriter olarak iç siyaseti seçmiş diyebiliriz. Eurogroup liderleri bugün ve yarın toplanıp, Yunanistan'ı görüşecekler. Son ana kadar kurtarmak iç... Devamı »

  • 24.06.2015
    09:05

    Evet dediğim gibi hükümetin kurulma beklentisi nedeniyle genelde yaz aylarında başlayan durgunluk ve kısmi satış baskılarını şu an için çok yaşamıyoruz ancak, hükümet kuruldu dense bile, fazla yükselemeden yaz rehaveti BIST'i de etkileyecektir görüşündeyim. BIST ve hisselerinin teknik görünümlerine ... Devamı »

  • 23.06.2015
    08:53

    Bugün yeni seçilen millet vekillerinin yemin etme töreni başlıyor. TBMM başkanının kim olacağı olası koalisyon senaryoları hakkında fikir verebilir. Muhtemelen TBMM başkanının seçimi sonrasında cumhurbaşkanı hükümeti kurması için Ak Parti genel başkanı Ahmet Davutoğlu'nu görevlendirecektir. Böylece ... Devamı »