BIST Hükümet Beklentilerine Odaklanmış Durumda!

25.06.2015 08:58
  •  A 

           Eurogroup Yunanistan'ın teklifini kabul etmedi denince neredeyse tüm dış piyasalarda düşüş yaşanmasına rağmen, BIST oralı olmuyorsa kendisi için en önemli kriter olarak iç siyaseti seçmiş diyebiliriz.  Eurogroup liderleri bugün ve yarın toplanıp, Yunanistan'ı görüşecekler. Son ana kadar kurtarmak için çalışıyorlar. Bakalım akıbet ne olacak göreceğiz. Umarım kimsenin beklemediği bir son ile karşılaşmayız.

           Bizde ise her gelişmede bir hükümet umudu aranıyor. Baykal CHP adına meclis başkanı adayı olarak açıklanınca, hemen AK Parti-CHP koalisyonu, İhsanoğlu açıklanınca, yine AK Parti-CHP koalisyonu akla geliyor. Tabii Ak Parti-MHP beklentileri zaten en güçlü ihtimal olarak hep akıllarda duruyor. Ancak Bahçeli'nin PKK'nın silah bırakıp, teslim olmaları yönündeki ön şartı nedeniyle olası koalisyon ortaklığına kapalı bir tutum çiziyor olması, en güçlü koalisyon seçeneğini zayıflatıyor.

           Herneyse, yaşayıp göreceğiz. Fakat piyasalar tamamen hükümeti fiyatlayan bir tutum içinde. Ben bunu biraz tedbirsiz bir davranış olarak görüyorum. Umalım da, Yunanistan'daki şok riski gibi, biz de bir şok yaşamayalım. Eğer hükümet kurma konusunda olumsuz bir sonuç yaşanırsa, bu takdirde başlayacak erken seçim süreci nedeniyle BIST'in seçim sonrası yaşanan sert düşüşleri tekrarlaması kaçınılmaz olabilir.

          BIST'in bu yükselişinde yabancı yatırımcı ağırlığının arttığı yorumlarını çok haklı bir gerekçe görmüyorum. Çünkü düşen seviyelerde de % 63 civarının biraz üzerindeyken, şu an % 64 yabancı payını görüyoruz. Yani yabancının çok güçlü bir alımından bahsetmek çok da doğru olmaz. Ayrıca bir uyarı da yapmak istiyorum. Beklentisi varken borsada sakin olan yabancı, umudunu yitirince bir anda çok ciddi satıcı olabiliyor. Önceki krizler esnasında yabancının ellerindeki hisseleri verdikleri düşük fiyatları kimse unutmasın!

          Kısacası şu, bizler risklerden bahsedip tedbirli durarak aşırı alım yönünde olmamak istiyoruz. Hisse öngörüleri gerçekleştikçe izlemede kalmayı yeğliyoruz ama BIST hükümet kurulması beklentisi ile yükselmeye devam ediyor. Acaba kaçırdık mı psikolojilerinin oluştuğuna eminim. Ama gerekirse kaçırmalı, fakat ters bir gelişme halinde oluşabilecek riske yakalanmanın maliyetini gözardı etmemeliyiz diyorum. Hatırlarsanız seçim öncesinde de benzer beklentilerle BIST tutunmaya çalışıyordu. Ama seçim sonucu bir anda şok yaşandı.

          Kobani Yine Karıştı!
          ISİD'in bu sabah yeniden Kobani'ye saldırdığı ve çok sayıda ölü ve yaralı olduğu haberleri son dakika gelişmeleri olarak ajanslarda geçiyor. Sınırlarımızdaki gelişmelerin yaratabileceği özel risklerimizi bile görmüyoruz. Sadece hükümet kurulması beklentisi tüm bunları görmezden gelme cesaretini vermemesi lazım. Unutmayın ki, zamanında Suriye tarafından havan atıldığında bir hükümetimiz olmasına rağmen BIST sert düşüş yaşamıştı.

          Ne diyelim, bu ülke bizim. Bir an önce ülkemiz ve piyasalar için en hayırlı olan sonuç neyse o yaşansın diyorum.  

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.06.2015
    09:05

    Evet dediğim gibi hükümetin kurulma beklentisi nedeniyle genelde yaz aylarında başlayan durgunluk ve kısmi satış baskılarını şu an için çok yaşamıyoruz ancak, hükümet kuruldu dense bile, fazla yükselemeden yaz rehaveti BIST'i de etkileyecektir görüşündeyim. BIST ve hisselerinin teknik görünümlerine ... Devamı »

  • 23.06.2015
    08:53

    Bugün yeni seçilen millet vekillerinin yemin etme töreni başlıyor. TBMM başkanının kim olacağı olası koalisyon senaryoları hakkında fikir verebilir. Muhtemelen TBMM başkanının seçimi sonrasında cumhurbaşkanı hükümeti kurması için Ak Parti genel başkanı Ahmet Davutoğlu'nu görevlendirecektir. Böylece ... Devamı »

  • 22.06.2015
    09:03

    Sadece bir konu yok gerçi bu soru için, danaların kuyrukları kopacak mı desek çok daha doğru olurdu:) Bir çok riskli gelişme için çok önemli bir haftaya başlıyoruz. Yunanistan Geçen hafta Eurogroup görüşmeleri uzlaşmazlıkla sonuçlanan Yunanistan için bugün acil gündemli bir toplan... Devamı »

  • 19.06.2015
    09:09

    Dün yapılan Eurogroup görüşmelerinden de uzlaşma çıkmadı. IMF başkanı Lagarde, Yunanistan'ın borcu için öteleme yapılmayacağını, IMF'e olan borcun 30 Haziran tarihine kadar ödenmemesi halinde Yunanistan'ı temerrüte düşmüş sayacaklarını söyledi.Gördüğünüz gibi bu konuda sıkıntı iyice zirveye çıkmış d... Devamı »

  • 18.06.2015
    09:04

    FED Açıklanan FED kararları ve Yellen'in açıklamaları FED'in Haziran ayını da pas geçtiğini gösteriyor. Ekonominin düzelmesinin faiz artışından daha önemli olduğuna dikkat çekildi. Büyüme beklentileri kısmen aşağıya çekilmiş durumda. Zaten FED konusunun yakın zamanda önemli bir risk yaratma... Devamı »