Sadece bir konu yok gerçi bu soru için, danaların kuyrukları kopacak mı desek çok daha doğru olurdu:) Bir çok riskli gelişme için çok önemli bir haftaya başlıyoruz.
Yunanistan
Geçen hafta Eurogroup görüşmeleri uzlaşmazlıkla sonuçlanan Yunanistan için bugün acil gündemli bir toplantı başlıyor. Eurogroup liderleri Yunanistan'ı görüşmek için Brüksel'de toplanıyorlar. Eğer bu toplantıdan uzlaşma haberi çıkmazsa, yarın Yunan bankaları açılmayabilir. Devamında bankalarına sermaye kontrolü uygulaması gelebilir. Bir çok Yunan bankası çalışamaz hale gelir. İflas ile karşı karşıya olurlar. Yunanistan Euro'dan çıkarak, en azından iç ödemelerini gerçekleştirmek için Drahmi'ye dönmek durumunda kalabilir. Bu Yunanistan için tam bir çöküş olur. Çünkü çok aşırı bir devalüasyon ile karşılaşırlar. AB tarafından bir çok konuda bloke yerler. Çalışanlar bir süre maaşlarını alamayabilirler. Şu an da Syrizia hükümetine AB pazarlıklarında taviz vermesin diyen Yunan halkı, olası kriz esnasında yaşayacağı çöküş sonrasında isyan edip, yeni bir seçimde Syrizia hükümetinin değişmesine neden olabilir.
Böyle bir krizin yansımaları ilk anda AB'de de görülecektir. Euro ilk anda değer kaybı yaşayabilir. Yunan bankalarında paraları kalan Avrupa'lı bankalarda sıkıntılar yaşanabilir. Ancak ECB(Avrupa Merkez Bankası)'nin desteği ile AB'nin olası böyle bir krizi çok uzamadan aşabileceği görüşündeyim. Hatta Yunan yükünü üstünden atınca daha bile rahatlamasını bekliyorum. Euro'dan çıkma kararı alacak Yunanistan ekonomisinin içine gireceği krizi gören benzer ekonomik sıkıntıları yaşayan diğer Avrupa ülkeleri, Yunanistan'ın akıbetinden çekinerek, almaları gereken tasarruf tedbirleri konusunda daha istekli olacaklardır diye düşünüyorum. Yani Yunanistan diğer ülkeri de peşinden sürükler mi korkusunu yaşamıyorum. Tam tersi AB kontrol mekanizmalarının daha sıkı uygulanmasına faydası olur görüşündeyim.
Anlaşma Çıkar Mı?
Bugün başlayacak acil konulu toplantıda, Yunanistan'ın önemli kemer sıkma politikalarını kabul ettiği haberleri ortaya atılmış durumda. Çipras hükümetinin yeni sunduğu bir planla bir çok konuda geri adım attığı söyleniyor. Bu hamleye karşılık, Eurogroup da bazı tavizler verirse Yunanistan konusunda kriz yaşanmadan son anda uzlaşma sağlanmış olabilir. Şu an için ne desek boş olur. Biliyorsunuz ki, bu ana kadar bir çok defa liderlerden görüşmelerin çok olumlu geçtiği yönünde açıklamalar olmasına rağmen, hiç bir uzlaşma olmadan bugüne gelindi. Kesin bir açıklamayı görmek lazım. Ancak, piyasalara bakınca, sanki anlaşmanın olacağı yönünde bir ortam görülüyor.
Bir taviz verilecekse sadece Yunanistan vermeyip, AB tarafı da yeni tavizler verecek olursa, bu durum diğer sıkıntılı ülkeler için de bir hak yaratabileceği için, bir süre sonra olası bu uzlaşmanın tavizleri diğer sorunlu ülkeler tarafından kendileri için de masaya getirilecektir. AB için açmaz bir durum yani. Bakalım nasıl aşacaklar.
TCMB Faiz Kararı Açıklanacak!
Yarın toplanacak PPK'nın faizlere dokunmasını beklemiyorum. Eğer bir erken seçim kararı çıkar da, kurlarda yükseliş atağı görülürse, görülen önceki yüksek kur seviyelerinin aşılıyor izlenimi oluşması halinde PPK'nın faize müdahale etmesini beklerim. Öncesinde bir değişiklik yapmasını beklemiyorum.
İç Siyasette Pozitif Gelişmeler Yaşanır Mı?
Bu konuda da sanki AK Parti-MHP konusunda koalisyon uzlaşması sağlanmış gibi açıklamalar ortalıkta dolaşmaya başladı. Hatta bakanlıkların adları bile konuşuluyor. Şimdilik bunların hepsini spekülasyon olarak görüyorum. O nedenle, önce cumhurbaşkanı Davutoğlu'na görevi bir versin de bakalım gelişmeler nasıl olacak.
Cumhurbaşkanımızın hükümet görüşmeleri için ille de 45 günlük süreyi beklemek zorunluluğu olmadığını, siyasiler bu sorunu çözemezse, halkın çözebileceğini söylemesi, Davutoğlu'nun elini güçlendirebilir. Eğer Ak Parti'ye diğer partilerden olumlu cevap gelmezse, özellikle Bahçeli'nin CHP-MHP azınlık hükümeti için yaptığı açıklamaları ileri süren cumhurbaşkanı, Davutoğlu sonrası yeni bir yetkilendirme yapmadan meclisi fesh ederek erken seçimin yolunu açabilir. En başından beri ben bu ihtimali güçlü görüyorum. Hatta yeni bir erken seçim halinde Ak Parti'nin tek başına hükümet kurmaya yetecek millet vekili sayısına ulaşmasını bekliyorum.
İşte bu risk nedeniyle, Davutoğlu görüşeceği liderlerden olumlu cevap alabilir. Çünkü bu seçim sonuçlarının yarattığı fırsatı kullanamayan muhalefet partileri, yeni bir seçimde aynı fırsatı yakalayamayabilirler. Bu düşünce üzerlerinde önemli bir baskı oluşturacaktır.
ABD Verileri
Bu hafta yeni konut satışları, dayanıklı mal siparişleri, gayrisafi yurt içi hasıla gibi veriler gelecek. Verilere göre, yine FED faiz gündemi tekrarlanabilir. En azından bu yıl bitmeden faiz artışı başlayabilir diyenlerin sesleri daha da yükselebilir. Zayıf gelecek veriler halinde ise, FED'in 2015 faiz artışı iyice rafa kalkacaktır.
Görüyorsunuz ki, bu hafta tek dananın değil, bir çok dananın kuyruğu riskte :) Umalım da piyasalarımız için en iyi neyse o olsun. Bugün haftaya koalisyon umudu ve Yunanistan konusunda yeni bir plan üzerinde uzlaşmaya varıldığı haberleri ile yükselişlerle başlanmasını ve yukarıdaki konularda yaşanacak gelişmelere göre de şekillenmesini bekliyorum. Olumlu gelişmeler halinde cuma gününe ait beklenti yazımda dikkat çektiğim BIST seviyelerini göreceğimiz bir hafta yaşanabilir.
Hepinize iyi bir hafta dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_