FED, Yunanistan ve İç Siyaset Üçlüsü!

15.06.2015 08:57
  •  A 

        FED
        Birbirinden önemli üç konu ve olası sorun ile haftaya başlıyoruz. Ancak şu an en az öncelikli olanı FED konusu olarak görüyorum. ABD verilerine bakınca, FED'in piyasaları çok fazla bozacak bir faiz artışını yapmasını beklemiyorum. Kimbilir kaç kez tekrarlanmıştır. Enflasyonun düşük kalması nedeniyle FED'in faiz artışı kararı devamlı öteleniyor. Enflasyonda istenen yükseliş yaşanmazsa, FED'in faiz artışı konusunu ötelemesi yine kaçınılmaz olabilir. Ya da enflasyon düşük iken de faiz artışı yapmaya kalkarsa, bu artış oranı çok düşük, uzun süreli bir süreç ve kademeli olacaktır. Bu yüzden de piyasaları FED yüzünden ekstra bozacak bir sorun yaşanmasını beklemiyorum. FED'in Haziran ayında faiz artışı yapıp-yapmayacağından ziyade, FED başkanı Yellen'in söyleyeceklerinden çıkacak mesajlar izlenecektir.

        Yunanistan&AB
        Tam bir yılan hikayesi oldu. Son olarak taraflar yine masadan uzlaşma olmadan kalktılar. Sorun Euro birliğinin dağılması senaryolarının bile konuşulmasına neden oluyor. Ama ben sadece Yunanistan'ın Euro'dan çıkması ile birliğin dağılmasını beklemem. Hatta öncesinde de yazmıştım. Euro birliği için Yunanistan'ın para birliğinden çıkartılması AB için daha hayırlı bir sonuç olur görüşündeyim. Yoksa bu işin bir sonu yok. Yunanistan üstüne düşen tasarruf tedbirleri ile ilgili hiç birşey yapmadan, aynı şekilde hazırcılığı sürmedk istiyor. Bunun bir sonu olmalı. Yoksa, Yunanistan'a verilen tavizler diğer sorunlu birlik ülkeleri için daha kötü bir görüntü yaratıyor. Ancak, sorumluluklarını yerine getirmeyen, gerekli tasarruf tedbirlerini almayan bir Yunanistan'ın para birliğinden çıktığı takdirde başına gelecekleri gördükten sonra, diğer her ülkenin daha ciddi olacağını düşünüyorum.

        Kısacası Yunanistan'ın para birliğinden çıkma kararı alması, ilk anda parite ve AB piyasaları için olumsuz bir tepki yaratacaktır. Ancak sonrasında AB'nin daha çabuk toparlanmasını beklerim. Boş yere enerjilerini harcamaktan kurtulmuş olurlar. Ben Yunanistan'ın son anda da olsa, AB'nin şartlarına uymasını bekliyorum. Yoksa Euro'dan çıkıp, Drahmi'ye dönüyorum demesi halinde, çok büyük bir kriz yaşarlar. Yaşanacak kriz sadece finans alanında kalmaz. Muhakkak siyasi sonuçları da olur. Panikle Yunan bankalarından kaçışlar had safhaya ulaşır. Muhtemelen bankalardaki paraları bir süreliğine boke edebilirler. Yoksa bir çok Yunan bankası batabilir diye düşünüyorum. O nedenle halâ Yunanistan'ın son anda şartlara ''Tamam'' demesini bekliyorum. Karşılıklı kumar oynuyorlar. Ama AB'nin masada daha kuvvetli pozisyonda olduğu düşüncesindeyim. Buna rağmen, Yunanistan Euro'dan çıkıyorum derse, belirli bir süre parite ve AB piyasalarında yaşanacak belirsizlikler nedeniyle kısmi bir kriz yaşanır. Ama bunun çabuk atlatılmasını beklerim. Bu konudaki fikrim belli, Yunanistan konusu çok abartılıyor. Yunanistan'ın çıkması AB'yi dağıtmaz, daha da güçlendirir. Ancak, uzun vadede AB kendisini koruyabilsecek olsa da, Euro birliği dağılabilir. Çünkü çok başlı bir sistemin tek parasının ve tek merkez bankasının olması çok da kolay bir iş değildir. 

         İç Siyaset
         Bizim için işte en önemli konu bu! Yani seçim sonrası hükümet kurulabilecek mi sorusunun cevabı bizim için en önemli konu olacaktır. Her şekilde kurulacak bir hükümet ilk anda pozitif piyasa tepkileri yaratır. Ancak olası koalisyon hükümeti olası azınlık hükümetinden daha olumlu tepki yaratacaktır.

         Fakat eğer bir hükümet kurulamayacak olursa, bu takdirde alınacak erken seçim kararından piyasalar olumsuz etkilenecektir diye düşünüyorum. Erken seçim kararının açıklanması halinde, döviz ve faizde bir baskı oluşursa, TCMB'nın hızla devreye girmesi gerekir. Ben gerekecek olursa, TCMB'nın yapması gerekenleri bu sefer yapacağına inanıyorum. Umalım da, bunlara gerek kalmadan Türkiye'yi rahatlatacak bir hükümet kurulsun.

         Bazı Konular İçin Hükümetin Kurulmasını Beklemeye Gerek Yok! Ne mi demek istedim? Şunu demek istedim; millet vekilleri mazbatalarını alıp, yemin ettikten sonra, hükümet kurulmasını beklemeden mecliste verilecek soru önergeleri ile eski dört bakanın yüce divan yolunu açabilirler. Yasa teklifi ile, seçim barajını % 5'e indirebilirler. Bunları oylamak için, cumhurbaşkanının hükümet kursun diye birini görevlendirmesini beklemek zorunda değiller. 

         Neyse, bakalım neler olacak göreceğiz. Erken seçim olursa ne olur, hükümet kurulursa ne olur seçim sonrasındaki yazılarımızda yazdığımız için zaten biliyorsunuz. Yazarak tekrarlamaya gerek yok. Merak edenler seçim sonrası yazılarımı okuyabilirler. 

         FED stresi ve Yunanistan konusundaki uzlaşmazlık nedeniyle haftaya satış baskısı ile başlayabiliriz. Ama hükümet kurulması konusunda yaşanacak gelişmelere göre dış piyasalardan ayrışma yaşayabiliriz. 

         Hepinize iyi bir hafta diliyorum.          

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.06.2015
    09:03

    Seçim sonrası yaşanan sert düşüş nedeniyle BIST dahil bir çok hissede gap denen boşlukların oluştuğuna dikkat çekmiştim. Herhangi bir şekilde hükümet kurulacak olursa bu gap'lerin çok hızlı kapanabileceğine, ama erken seçim kararı alınırsa da, fiyatların daha da düşerek sonrasında gap'leri kapatığın... Devamı »

  • 11.06.2015
    09:06

    Erken Seçim riskinden çekinirken, cumhurbaşkanının daveti ile gerçekleşen Deniz Baykal görüşmesi ve ardından Baykal'ın CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu ile uzun bir değerlendirme yapması BIST ve piyasalarda güçlü koalisyon mu olacak heyecanı yarattı. Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme sonrasında, Bayka... Devamı »

  • 10.06.2015
    08:59

    Seçim sonuçlarından tek başına iktidar imkanı çıkmayınca, herkes hükümet alternatiflerini hesaplamaya başladı. Siyasi partilerin son yaptığı açıklamalara bakınca piyasalar için tam bir bıçak sırtında olduğumuzu görüyorum! Bugün çok kısa yazacağım. Eğer bir şekilde hükümet kurulur... Devamı »

  • 09.06.2015
    08:46

    Salvatore Adamo'nun seslendirdiği ''Her yerde kar var, kalbim senin bu gece!'' şarkısının namelerinde kara dikkat çektiği gibi, ben de BIST için ''Her yerde gap var'' diye hepinizin dikkatini oluşan gap'lere çekmek istiyorum! Seçim öncesinde seçimlerin risklerine ısrarla dikkat çektiğimi ... Devamı »

  • 08.06.2015
    09:17

    Koalisyonlar Dönemine Alışmalıyız! 13 yıldır unuttuğumuz siyasi krizler ve koalisyon hükümetleri dün itibarıyla yeniden gündemimize girmiştir. Türkiye bir süre ya da bir kaç seçim koalisyonlara hazır olmalıdır. Dün gerçekleşen seçim sonrasında Ak Parti % 40.8 ile 258 millet vekili çıkartar... Devamı »