Güçlü Koalisyon İhtimali Heyecan Yarattı!

11.06.2015 09:06
  •  A 

          Erken Seçim riskinden çekinirken, cumhurbaşkanının daveti ile gerçekleşen Deniz Baykal görüşmesi ve ardından Baykal'ın CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu ile uzun bir değerlendirme yapması BIST ve piyasalarda güçlü koalisyon mu olacak heyecanı yarattı. Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme sonrasında, Baykal'ın ''Sayın Cumhurbaşkanı koalisyona olumlu bakıyor'' açıklaması yapması da bu heyecanı zirveye taşımış durumda.

          Bu sabah dün gerçekleşen bu görüşmelerin açıklamalarında ise, cumhurbaşkanının her türlü azınlık hükümetine karşı olduğu, koalisyona sıcak baktığı ama erken seçimi tercih ettiği açıklamalarını görüyoruz! Yani nasıl bir spekülasyon ortamındayız görüyorsunuz değil mi? Gerçekten de dün yazdığım gibi''Tam Bıçak Sırtındayız!''  

         Doğal olarak tahmin ve stratejilerimiz liderlerin seçim öncesi ve sonrası açıklamalarından etkileniyor. Başbakan; eğer tek başına iktidar yeter sayısının altında kalırsam istifa ederim diyordu. Kılıçdaroğlu da; eğer % 26'nın altında kalırsam bırakırım diyordu. İkisi de bu açıklamalarını unutmuş gözüküyorlar. Ama eğer bir Ak Parti-CHP hükümeti kurulmazsa, bu sözlerinin karşılarına gelmesini bekliyorum. İşte bu risk nedeniyle de ortak bir koalisyonu görüşebilirler. Her iki partinin üyelerinde de, muhakkak kurulacak hükümette olmalıyız şeklindeki düşünceleri hakim görülüyor.

         Kısacası seçim öncesi, Ak Parti ile koalisyon yapmayız diyenlerin çok çabuk çark ettikleri gibi bir ortam görüyoruz. Seçim sonrası erken seçim riskinin yüksek olduğu görüşlerimi yazarken, her türlü hükümetin BIST'i ve hisseleri çok hızlı yükselteceğini yazmıştım. Seçim sonrası düştüğümüz 75.000 seviyesinden dün 80.000'li seviyelere yükselmiş olmamız da işte bu koalisyon beklentisi ndeniyle yaşandı. İki gün evvel dikkat çektiğim gap seviyelerinin bir kısmı bu iki gün içinde kapandı. Açıkçası ilk anda bu kadar çabuk koalisyon çarkının oluşmasını beklemediğim için, en diplerdeki gayet güzel fiyatları kaçırmış oldum. 

        Sonuç olarak dün bir çok hissede yeni öngörülerde bulundum. Yaratılan koalisyon kuruluyor havasına daha fazla kayıtsız kalmak istemedim. Yoksa, seçim öncesi risklerini ve düşüşü çok iyi yakalamış biri olarak, ortaya çıkan gap'lerin hepsini kaçırmak istemedim. Öncesinde de dediğim gibi, hükümet kurulursa, bu gaplerin hemen hepsinin aynı hızla kapandığına şahit olabiliriz. Ancak koalisyon konusunda pazarlıklar tıkanırsa, Ak Parti'nin cuhurbaşkanı gibi erken seçimi tercih etme riskinin halâ masada olduğunu unutmamak lazım. Nihayetinde biraz daha ılımlı seçim mesajlarıyla, yeniden tek başına iktidara yetecek 276 sayısına ulaşabilirler. İşte bu nedenle, erken seçim tehditi ile uzlaşmalı bir koalisyonu zorlayabilirler. Dediğim gibi, eğer CHP hükümette yer alamazsa, parti içinden genel başkan değişikliği konusunda sesler yükselmeye başlayacaktır. Aynı şekilde Davutoğlu da, hükümet kuramazsa, aynı sıkıntı ile karşı karışya kalacaktır görüşündeyim.

        Bir birinden çelişkili yapılan açıklamalar nedeniyle benim de kafam iyice karışmış durumda. Umarım doğru kararlar alırız. 

        Büyüme Sürpriz Yaptı!
        Sanayi üretimi, ihracat düşmüş, ama tüketim harcamaları sayesinde beklentilerin üzerinde % 2.3 büyüme oranı açıklandı. Sonuçta nasıl olursa olsun büyümenin yüksek gelmesi iyidir. Otomotiv grevleri nedeniyle belki Haziran zayıf gelebilir ama, Temmuz ayı ile birlikte, eğer otomotiv grevleri tekrarlanmazsa, bu sektörün büyümeye destek verdiğini görebiliriz.

       Cari Denge Rakamları açıklanacak!
       Nisan ayı cari açık verisi açıklanacak. Veri ne olursa olsun, yakın vadeli en önemli yönlendirici hükümet kurulecek mı, yoksa erken seçim mi olacak gelişmeleridir.

        Kanal 35'de Canlı Yayında Olacağım!
        15:15'de Kanal 35'de Özgür Hancıoğlu'nun Ekonomi Masası Programında olacağım. İzlemek isteyenlerinizin bilgisine... 

        Yunanistan Konusu Yılan Hikayesi Oldu!
        Bizim seçim spekülasyonlarının bir benzeri de Yunanistan görüşmelerinde yaşanıyor. Görüşmeler kopuyor havası esince dış piyasalar bozuluyor. Sonra uzlaşmaya yakınız deniyor bir anda yükseliş yaşanıyor. İşimiz spekülasyonlara kalmış yani. 
   

        BIST Bugün Ne Yapar?
        Dünkü açıklamalarda sadece koalisyon hevesi söylenmişti. Bugün ise, koalisyon olmazsa erken seçim isteğinden de bahsediliyor. Anlayacağınız, dünkü görüşmelerin gerçek içerikleri neyse BIST de ona göre davranacaktır. Bu nedenle bugün ilk anda, kısmen satış baskısını görebiliriz. Sonrasında ise, yine spekülasyonların gelişimi hangi yönde yoğunlaşırsa, BIST de o yöne yönelecektir. 
         
                  

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.06.2015
    08:59

    Seçim sonuçlarından tek başına iktidar imkanı çıkmayınca, herkes hükümet alternatiflerini hesaplamaya başladı. Siyasi partilerin son yaptığı açıklamalara bakınca piyasalar için tam bir bıçak sırtında olduğumuzu görüyorum! Bugün çok kısa yazacağım. Eğer bir şekilde hükümet kurulur... Devamı »

  • 09.06.2015
    08:46

    Salvatore Adamo'nun seslendirdiği ''Her yerde kar var, kalbim senin bu gece!'' şarkısının namelerinde kara dikkat çektiği gibi, ben de BIST için ''Her yerde gap var'' diye hepinizin dikkatini oluşan gap'lere çekmek istiyorum! Seçim öncesinde seçimlerin risklerine ısrarla dikkat çektiğimi ... Devamı »

  • 08.06.2015
    09:17

    Koalisyonlar Dönemine Alışmalıyız! 13 yıldır unuttuğumuz siyasi krizler ve koalisyon hükümetleri dün itibarıyla yeniden gündemimize girmiştir. Türkiye bir süre ya da bir kaç seçim koalisyonlara hazır olmalıdır. Dün gerçekleşen seçim sonrasında Ak Parti % 40.8 ile 258 millet vekili çıkartar... Devamı »

  • 07.06.2015
    20:52

    Henüz sandıklar açılmaya devam ediyor. Ancak görünen o ki, meclis dört partiden oluşacak. Böyle bir sonuç beklediğimi bu nedenle de ısrarla seçim sonucunu görene dek en az % 50 nakit pozisyon korunmasının tedbirli bir davranış olacağını yazmıştım. Bir aydır yaptığım bu uyarıda haklı çıkmış oldum. Şu... Devamı »

  • 04.06.2015
    09:03

    En hoşlanmadığım durum nedir biliyor musunuz? Bir gerekçeye dayanarak yaptığım bir stratejide, gerekçe aynı kalmasına rağmen faklı gelişmelerle yaşanan BIST hareketlerinin yaşanması pek de hoşnut olmadığım konulardır:) Seçimlerin sonuçlarını görmek istediğimi ve riskli sonuçlar görmekt... Devamı »