Gap'ler Çok Hızlı Kapanıyor!

12.06.2015 09:03
  •  A 

          Seçim sonrası yaşanan sert düşüş nedeniyle BIST dahil bir çok hissede gap denen boşlukların oluştuğuna dikkat çekmiştim. Herhangi bir şekilde hükümet kurulacak olursa bu gap'lerin çok hızlı kapanabileceğine, ama erken seçim kararı alınırsa da, fiyatların daha da düşerek sonrasında gap'leri kapatığına şahit olabileceğimizi yazmıştım. 

          Nihayetinde siyasilerin açıklamalarına bakarak tahminlerde bulunmaya çalışıyorum. Bu nedenle ilk gelen tepkilere göre erken seçimin daha kuvvetli bir ihtimal olduğu görüşündeydim. Ancak sonrasında liderler ve cumhurbaşkanından gelen açıklamalar nedeniyle piyasanın hükümet kurulmasına inancı bir anda yükseldi. BIST de bu hava sayesinde düştüğü yerden beş bin puan yukarıya çıkmış durumda. 

          Yaşanan bu hızlı toparlanma ile Destek-Direnç Tablomuzda dikkat çektiğim hemen hemen bir çok hisse gap seviyelerini kapatmak üzereler. İçlerinde en ağır tepki verenler kamu bankaları oldular ki, seçim sonrasındaki yazılarımda bu riske dikkat çekmiştim(Erken Seçime Hazır Olun yazımın son kısmı).

          Peki Gap'ler Kapanınca Ne Olacak?
          Her şeyden önce oluşan bu gap'lerin kapanacağına oynayanlar gayet güzel kazançlar elde etmiş olacaklar. Bir çok hisse için gap'ler dediğim gibi kapandı ya da kapanmak üzereler. Ancak kamu bankalarının tepkileri sınırlı kaldığı için, BIST henüz gap'ini kapatamadı. BIST için gap seviyesi 81.943'de bulunuyor. Koalisyon kurulacak havası biraz daha sürecek olursa bu gap de kapanabilir. 

          Ancak hemen uyarmak istiyorum! Ilımlı açıklamalarla hızlı bir toparlanma yaşadık ama henüz daha hükümet çalışmaları için kimseye yetki verilmiş değil. Cumhurbaşkanı dahil herkes her alternatife hazırmış gibi mesajlar veriyorlar ancak, iş görüşmelere gelince bunun böyle olmadığını ve her partinin olası koalisyon için şartlarının olduğunu duyacağız. Eğer bu şartlarda uzlaşabilirlerse koalisyon hükümetleri kurulabilir. Uzlaşmanın o kadar da kolay olmayacağını bilmenizi isterim. Şu an herkes oyun bozan kendisi görünmesin diye pozitif mesajlar veriyor. Ancak hepsinden ciddi şartlar gelecektir. En basiti, cumhurbaşkanı için CHP ve MHP cumhurbaşkanlığı sarayından çıkmasını bile şart koşuyor. Sizce cumhurbaşkanı bu şartı kabul eder mi? Bu istek bence en basit olanı. Diğer olası şartları söylemiyorum bile. Ayrıca şarta bakınca, tarafların sadece siyasi parti liderleri olmadığını ve cumhurbaşkanını da taraf olarak gördüklerini görüyorsunuz ki, seçim öncesindeki açıklamaları ve davranışları ile cuhurbaşkanı da aynı görüntüyü çizmiştir. 

         Neyse, ben hızlı yaşanan toparlanma fazlası ile iyimserliğe kapılmanıza neden olmasın, gapler kapandıkça kenara çekilin izleyin derim. Çünkü bu hızlı toparlanma sonrasında kar realizasyonlarının gelmesini ve seçmene karşı pozitif görüntü verenlerin iş pazarlıklara gelince, o kadar da mülayim olmayacakalarını düşünüyorum. Umarım yanılırım ve çok hızlı bir şekilde hükümetin kurulduğunu görürüz. 

        IMF Heyeti Yunanistan'dan Ayrıldı!
        Bu konudaki orta oyunu da sürmeye devam ediyor. Şu an için uzlaşma yok. Ben Yunanistan ile ilgili her türlü riske herkesin hazırlıklı olmasını tavsiye ediyorum.

         Okullar Tatile Giriyor!
         Bugün ilk ve orta dereceli okullarda karneler alınacak ve yaz tatili başlayacak. Tüm öğretmen ve öğrencilerimize yılın yorgunluğunu üzerlerinden atacakları, güzel bir tatil diliyorum. Ayrıca, hafta sonu üniversite sınavı için ter dökecek tüm gençlerimize de başarılar diliyorum. Önümüzdeki sene bizim de bu heyecanımız olacak. Evimizde bir teog, bir de üniversite adayı sınavlara hazırlanacak. Umarım tüm evlatlarımız gönüllerindeki yerleri kazanırlar. Ben hepsi için hayırlısını diliyorum.

        Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim. 
              

             

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.06.2015
    09:06

    Erken Seçim riskinden çekinirken, cumhurbaşkanının daveti ile gerçekleşen Deniz Baykal görüşmesi ve ardından Baykal'ın CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu ile uzun bir değerlendirme yapması BIST ve piyasalarda güçlü koalisyon mu olacak heyecanı yarattı. Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme sonrasında, Bayka... Devamı »

  • 10.06.2015
    08:59

    Seçim sonuçlarından tek başına iktidar imkanı çıkmayınca, herkes hükümet alternatiflerini hesaplamaya başladı. Siyasi partilerin son yaptığı açıklamalara bakınca piyasalar için tam bir bıçak sırtında olduğumuzu görüyorum! Bugün çok kısa yazacağım. Eğer bir şekilde hükümet kurulur... Devamı »

  • 09.06.2015
    08:46

    Salvatore Adamo'nun seslendirdiği ''Her yerde kar var, kalbim senin bu gece!'' şarkısının namelerinde kara dikkat çektiği gibi, ben de BIST için ''Her yerde gap var'' diye hepinizin dikkatini oluşan gap'lere çekmek istiyorum! Seçim öncesinde seçimlerin risklerine ısrarla dikkat çektiğimi ... Devamı »

  • 08.06.2015
    09:17

    Koalisyonlar Dönemine Alışmalıyız! 13 yıldır unuttuğumuz siyasi krizler ve koalisyon hükümetleri dün itibarıyla yeniden gündemimize girmiştir. Türkiye bir süre ya da bir kaç seçim koalisyonlara hazır olmalıdır. Dün gerçekleşen seçim sonrasında Ak Parti % 40.8 ile 258 millet vekili çıkartar... Devamı »

  • 07.06.2015
    20:52

    Henüz sandıklar açılmaya devam ediyor. Ancak görünen o ki, meclis dört partiden oluşacak. Böyle bir sonuç beklediğimi bu nedenle de ısrarla seçim sonucunu görene dek en az % 50 nakit pozisyon korunmasının tedbirli bir davranış olacağını yazmıştım. Bir aydır yaptığım bu uyarıda haklı çıkmış oldum. Şu... Devamı »