Piyasa Her Cephede Baskı Altında!

16.06.2015 08:57
  •  A 

         Seçim sonuçlarının yarattığı ilk şok sonrasında biraz fazla iyimserliğe kapılmıştık. Cumhurbaşkanının her türlü koalisyon fikrine açık olduğu yönünde açıklamaları piyasalarda ilk anda yaşanan şokun kısa sürmesine neden olmuştu. Ancak 8 Haziran'da yazdığım ''ERKEN SEÇİME HAZIR OLUN!'' başlıklı yazımla koalisyon kurmanın zorluklarına dikkat çekmiştim. Görüyorsunuz ki, birkaç günlük pozitif hava yerini daha gerçekçi bir bakışa bıraktı. Muhalefet partilerinin 17-25 Aralık sorgulamasının yapılması, dört eski bakanın yüce divan yolunun açılması ve cumhurbaşkanının yetki sınırlarının gözden geçirilmesi yönündeki şartları ve bakanlıkların paylaşılmasındaki talepleri koalisyon kurmanın önünde önemli bir zorluk olacaktır. Dün CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu da, hükümet kurma görevinin muhalefetteki % 60'a verilmesi gerektiği yönündeki açıklamalarıyla piyasaların stresini yükseltmiş oldu. 

         Seçim sonrasındaki şok ile oluşan sayısız gap seviyesi, seçimin hemen ardından yaşanan pozitif havanın etkisi ile kapanmıştı. Ancak BIST ve kamu bankalarının gap'leri halâ açık kaldı. Yaşanan hızlı gap kapanışları ile ilgili ''Gap'ler Çok Hızlı Kapanıyor!'' yazımda sizleri  uyarmış ve gap'ler kapandıkça geri çekilip izleyin demiştim. Bu düşüncemi koruyorum. Tam bıçak sırtındayız. Her şekilde kurulacak hükümet BIST'in hızlı bir yükseliş tepki vermesine neden olacaktır. Ancak hükümet kurulamaz ve erken seçim kararı alınırsa, o takdirde yeni düşüşlere hazır olmamız gerektiğini biliyorsunuz. 

         Yine de yüreklerinize biraz su serpeyim; elinizdeki hisseler iyi olduktan sonra, yaşanacak yeni düşüşlerde düşseler bile, sonrasında ederlerine yine yükseleceklerdir. Ancak borsa psikolojilerden çok etkilenen bir piyasa olduğu için, gelişmelerle moralleri bozulanlar bir anda satışa geçebiliyorlar. Böyle ortamlarda alıcılar az olduğu için, düşük adetli işlem hacimleriyle bile düşüş oranları yüksek olabiliyor. Tüm bunlara şimdiden hazırlıklı olunuz. 
Ümid edelim de, hükümet bir an önce kurulsun. 

         Dış Baskılar da Artıyor!
         Perşembe günü Eurogroup toplantısında Yunanistan konusunda uzlaşma olmazsa Yunanistan'ın temerrüt riski kaçınılmaz olabilir. Yunanistan konusunda da her sonuca hazırlıklı olmalıyız. 

         Aynı şekilde diğer bir stres sebebi de, yarınki FED toplantısından gelecek açıklamalar ve Yellen'in konuşmalarındaki mesajlar olacaktır. Ben FED'in henüz güçlü bir faiz artışı sürecini başlatamayacağı görüşündeyim.

        Ne diyelim, tüm bu streslerin çözümlenmesini ve piyasaların düzelmesini dileyelim derim.       

              

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.06.2015
    08:57

    FED Birbirinden önemli üç konu ve olası sorun ile haftaya başlıyoruz. Ancak şu an en az öncelikli olanı FED konusu olarak görüyorum. ABD verilerine bakınca, FED'in piyasaları çok fazla bozacak bir faiz artışını yapmasını beklemiyorum. Kimbilir kaç kez tekrarlanmıştır. Enflasyonun düşük kalm... Devamı »

  • 12.06.2015
    09:03

    Seçim sonrası yaşanan sert düşüş nedeniyle BIST dahil bir çok hissede gap denen boşlukların oluştuğuna dikkat çekmiştim. Herhangi bir şekilde hükümet kurulacak olursa bu gap'lerin çok hızlı kapanabileceğine, ama erken seçim kararı alınırsa da, fiyatların daha da düşerek sonrasında gap'leri kapatığın... Devamı »

  • 11.06.2015
    09:06

    Erken Seçim riskinden çekinirken, cumhurbaşkanının daveti ile gerçekleşen Deniz Baykal görüşmesi ve ardından Baykal'ın CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu ile uzun bir değerlendirme yapması BIST ve piyasalarda güçlü koalisyon mu olacak heyecanı yarattı. Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme sonrasında, Bayka... Devamı »

  • 10.06.2015
    08:59

    Seçim sonuçlarından tek başına iktidar imkanı çıkmayınca, herkes hükümet alternatiflerini hesaplamaya başladı. Siyasi partilerin son yaptığı açıklamalara bakınca piyasalar için tam bir bıçak sırtında olduğumuzu görüyorum! Bugün çok kısa yazacağım. Eğer bir şekilde hükümet kurulur... Devamı »

  • 09.06.2015
    08:46

    Salvatore Adamo'nun seslendirdiği ''Her yerde kar var, kalbim senin bu gece!'' şarkısının namelerinde kara dikkat çektiği gibi, ben de BIST için ''Her yerde gap var'' diye hepinizin dikkatini oluşan gap'lere çekmek istiyorum! Seçim öncesinde seçimlerin risklerine ısrarla dikkat çektiğimi ... Devamı »