Meclis Hareketleniyor!

23.06.2015 08:53
  •  A 

          Bugün yeni seçilen millet vekillerinin yemin etme töreni başlıyor. TBMM başkanının kim olacağı olası koalisyon senaryoları hakkında fikir verebilir. Muhtemelen TBMM başkanının seçimi sonrasında cumhurbaşkanı hükümeti kurması için Ak Parti genel başkanı Ahmet Davutoğlu'nu görevlendirecektir. Böylece koalisyon beklentilerinin gerçekleşip-gerçekleşmeyeceğini göreceğiz. Spekülasyonların yerini gerçekler almaya başlayacak. 

          Her şekilde hükümetin kurulması halinde kur ve faizlerin düşmesini ve BIST'in de yükselmesini beklediğimi biliyorsunuz. Olası BIST yükselişindeki teknik beklentilerimi 19 Haziran tarihinde yazmış olduğum beklenti yazımın ''BIST Gap Kapattı'' paragrafında bulabilirsiniz. Hükümet kurma sürecinde yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlanması haberleri satışların gelmesine, koalisyon kuruluyor yönündeki spekülasyonlar da alımların yaşanmasına neden olacaktır. Yani gelişmelere göre zikzaklar yaşanabilir. Ama hükümet kurulursa da, hemen sınırsız ya da önceki zirveleri geçmemize neden olacak bir yükseliş beklentisine girmek doğru olmaz.Hükümet kurulsa da, BIST realizeleri yaşanacaktır. Yaz ayının klasik realizasyonlarını muhtemelen bu sene de göreceğiz diye düşünüyorum. Sadece kar realizesi seviyesini hükümetin kurulması ya da erken seçime gidilmesi kararı belirleyecektir. Yukarıda paylaştığım linkteki olası BIST hedefi, hükümet kurulması halinde görmeyi beklediğim üst seviyedir. Sonrasında hükümet kurulsa da, kar satışlarının gelmesini bekliyorum. Eğer hükümet kurulacak olursa, seçim sonrası hisselerde oluşan gap'lerin hemen hemen hepsinin kapandığını da (Zaten şu an bile çoğu kapandı) görmeyi bekliyorum. Bu nedenle henüz gap'ini kapatmamış hisselerde sabırlı olmanın doğru olacağını düşünüyorum. 

          Yunanistan Sorunu Sürüyor!
          Geçen cuma yaşanan Eurogroup görüşmeleri sonrasındaki kriz havası, Yunanistan'ın sunduğu son bir teklif nedeniyle umutlu bir sürece dönüşmüş gibi görülüyor. Ancak henüz daha anlaşma olmadığını bilmenizi isterim. Perşembe günü taraflar yine görüşecekler. Yunan hükümeti erken emeklilik, kdv oranlarında artış gibi bir kaç konuda açıkladığı tasarruf önlemleri ile kendisine bir soluk alma fırsatı kazandı. Ancak uzlaşmanın olup-olmayacağını perşembe günü yeniden konuşacağız. Bu konuda söylediğimi biliyorsunuz, çok ciddi tedbirler alınmazsa bu sorun kalıcı çözülemez. Sadece potansiyel kriz ya da iflas ötelenir. Ben özellikle AB'nin Yunanistan'ı Euro birliğinden çıkartmayı tercih etmesinin kendisi için daha doğru olacağını düşünenlerdenim. Anlaşmazlık halinde tüm Avrupa piyasalarında ve Euro'da satışları görebiliriz. Uzlaşma halinde ise, pozitif hava sınırlı olacaktır. Zaten anlaşma olacağı beklentisi ile bir kısım değerleme yaşanmıştır. Uzlaşma sağlandı dense bile, beklenti bitti diyerek, gelen olası alımların hemen arkasından kar satışlarını beklemek doğru olur kanaatindeyim. 

            TCMB PPK toplantısı Var!
            Mevcut ortamda PPK'nın faizlerde değişiklik yapmasını beklemiyorum. Olası faiz indirimi banka hisselerini ve BIST'i yükseltici etki yaratır. Faiz artışı da tam tersi etkiyi. Ben bu ay da, bu konuda pas geçileceği görüşündeyim. 

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.06.2015
    09:03

    Sadece bir konu yok gerçi bu soru için, danaların kuyrukları kopacak mı desek çok daha doğru olurdu:) Bir çok riskli gelişme için çok önemli bir haftaya başlıyoruz. Yunanistan Geçen hafta Eurogroup görüşmeleri uzlaşmazlıkla sonuçlanan Yunanistan için bugün acil gündemli bir toplan... Devamı »

  • 19.06.2015
    09:09

    Dün yapılan Eurogroup görüşmelerinden de uzlaşma çıkmadı. IMF başkanı Lagarde, Yunanistan'ın borcu için öteleme yapılmayacağını, IMF'e olan borcun 30 Haziran tarihine kadar ödenmemesi halinde Yunanistan'ı temerrüte düşmüş sayacaklarını söyledi.Gördüğünüz gibi bu konuda sıkıntı iyice zirveye çıkmış d... Devamı »

  • 18.06.2015
    09:04

    FED Açıklanan FED kararları ve Yellen'in açıklamaları FED'in Haziran ayını da pas geçtiğini gösteriyor. Ekonominin düzelmesinin faiz artışından daha önemli olduğuna dikkat çekildi. Büyüme beklentileri kısmen aşağıya çekilmiş durumda. Zaten FED konusunun yakın zamanda önemli bir risk yaratma... Devamı »

  • 17.06.2015
    09:21

    Türk siyasi hayatında çok önemli bir yeri olan 9'ncu cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 91 yaşında vefat etti. Allah'tan rahmet diliyorum. Şu an yaşadığımız bir çok siyasi stres konusunu rahmetli Demirel'in aktif siyasi hayatı esnasında da yaşadık. AP ve CHP'nin 12 Eylül 1980 darbesi öncesi birbirlerine... Devamı »

  • 16.06.2015
    08:57

    Seçim sonuçlarının yarattığı ilk şok sonrasında biraz fazla iyimserliğe kapılmıştık. Cumhurbaşkanının her türlü koalisyon fikrine açık olduğu yönünde açıklamaları piyasalarda ilk anda yaşanan şokun kısa sürmesine neden olmuştu. Ancak 8 Haziran'da yazdığım ''ERKEN SEÇİME HAZIR OLUN!'' başlıklı yazıml... Devamı »