Gergin Bir Hafta Başlıyor!

29.06.2015 08:45
  •  A 

         Yunanistan Referandum Kararı Aldı!
         Kreditörlerle uzlaşamayan Syrizia hükümeti referandum kartını çekti. 5 Temmuz'da halka kreditörlerin tasarruf tedbirlerine evet mi, hayır mı referandumu yapacaklar. Böylece kararı halka aldırmak isteyen başbakan Çipras, aradan sıyrılıp kreditörlerle Yunan halkını karşı karşıya getirmiş oldu. Hükümet olarak ''Hayır'' kampanyası yürüteceklerini açıkladılar.

          Bu gelişme ile birlikte Yunan bankaları 6 Temmuz'a kadar kapandı. Hatta bugün banka atm'leri de para vermeyecek. Yarından itibaren de 50-60 Euro gibi sınırlı miktarlarda para çekme imkanı olacak. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası Yunan bankalarına şimdilik likidte desteği vermeyeceği için de, bankalara sermaye kontrolleri gelecek. Anlayacağınız Yunanistan'da kısmi bir panik başlamış durumda.

         Yapılan tüm görüşmelerin uzlaşmazlık ile sonuçlanmasına rağmen, hep son anda uzlaşacaklardır beklentisine sahip olanlar nedeniyle piyasalarda kısmi bir şok dalgası yaşanıyor. Dolar kuru 2,70 seviyesinde. Parite de, 1,1019 düzeyinde bulunuyor. 

         Akıbet ne olur derseniz, benim her ihtimali beklediğimi, hatta olası bir uzlaşmanın bile sadece krizi ötelemek olacağını yazdığımı biliyorsunuz. Ben AB olsam, her şeye hayır diyen Yunanistan'ı Euro birliğinden çıkartırdım düşüncemi zaten biliyorsunuz. Eğer Yunan halkı referandumda tasarruf tedbirlerine evet demezse, zaten sonucun Euro'dan çıkmak olacağını bilmek lazım. Yunanistan açısından da olaya bakınca, memurlarının maaşı için bile para bulamayınca ne yapacaklar? ECB Euro vermeyecekse mecburen Drahmi'ye dönecekler. Böylece para basma imkanını bulacaklar. İç borçları para basarak ödeyecekler. Ama Drahmi de çok ciddi bir devalüasyon yaşamış olacak. Milli gelirlerinde bir gecede en az yarı yarıya kayıp yaşayacaklar. 

          Tam bir restleşme durumu hakim yani. Eğer AB her şekilde Yunanistan'ın Euro Birliğinde kalmasını istiyorsa, bu rest karşısında geri adım atmak zorunda kalabilir. Yunanistan'ın Euro'dan çıkma kararını birlik için risk görüyorlarsa, referandumu beklemeden de şartları kolaylaştırıp, uzlaşmaya varabilirler. Ya da hemen referandum sonrasında hemen bu kararı açıklayabilirler. Çünkü artık bu işin kaçarı yok. Referandumdan da hayır çıkarsa, AB geri adım atmadığı takdirde Yunanistan Euro'dan çıkmak durumunda kalacaktır. Bu riski halka hissettirmek için de referandum kararı alınmış olabilir. Bankaların kapanması, atmlerden para çekişlerinin sınırlanması ve atm kuyruklarının oluşması ile, Yunan halkına kısmi bir kriz korkusu yaşatılarak, kendi elleriyle referanduma evet denmesi de isteniyor olabilir. Yani sıkışmış Syrizia hükümetinin halkına karşı bir kurnazlığı ile de karşı karşıya olabiliriz. Yaşayıp göreceğiz. Ben Yunanistan için Drahmi'ye dönüşü daha doğru görüyorum. Çünkü üretmeyen ekonomi olarak eninde sonunda bu sona mahkum olacaklar. En başında bu kararı almaları onlar için acı reçete olsa da, gerçekle en kısa zamanda yüzleşmek olur. Böylece, kendi tedbirlerini de geciktirmeden almaya, üreten ekonomi olmanın yollarını aramaya başlarlar. 


          Yunanistan Euro'dan çıkarsa, turizm çok ciddi ucuzlar. Bu bizim turizmcilerimiz için iyi bir durum değil. Ama Yunanistan'ı gezmek isteyenlerimiz için ucuz tatil imkanları çıkmış olur. Ayrıca, ben Yunanistan'dan emlak alabilirim diyenler için de, çok uygun fiyatlarla yatırım imkanları çıkacaktır. Nihayetinde çok derin bir krize de girseler bu kriz sonsuz olmaz. 

          Suriye Riski Artıyor!
          Cumhurbaşkanı ve başbakanımız, sınırlarımızdaki PYD baskısı ile oluşabilecek bir devlet oluşumuna karşılığı ne olursa olsun izin vermeyiz açıklaması yaptı. Yeni bir devlet oluşumuna karşıyız dedik. Ama aslında ISİD sınırlarımızın bir kısmının olduğu bölgelere hakim durumda. Kendilerini de devlet olarak tanımladıkları halde bu açıklamayı şimdi yapıyorsak, asıl karşı olduğumuzun PYD kantonlarını çoğaltarak, sınırlarımızı Kürt bölgesi haline getirmesine karşı olduğumuzu anlıyoruz. İşte böylece yanlış Suriye politikasının bizi hangi noktaya getirmiş olduğunu görüyoruz. Yoğun bir şekilde asker Suriye'ye girecek mi tartışmaları başlamış durumda. Olası risklere karşı, askerin Suriye'ye girerek, bir tampon bölge oluşturması spekülasyonları da artmış durumda. Bu riskin her an yaşanmasını kuvvetli bir ihtimal görüyorum. Umarım ülkemiz bir savaş bataklığına çekilmemiş olur. 

           Bu konuda son durum ise, sınırları geçmeden olası riskli oluşumlara bombalama ile karşılık verileceği şeklinde haberler var. Ama bunu yaparsak, bir şekilde bölgedeki savaşa bulaşmış olacağımızı ve işin boyutunun büyüyeceğini düşünüyorum. 

           TBMM Başkan Seçecek!
           Salı ve Çarşamba günleri başkanlık seçim turları başlayacak. Gizli oyla başkan oylaması yapılacak. Seçilecek başkan Ak Parti dışında birisi olursa, koalisyon konusunda bir mesaj olarak algılayacağım. Böylece hükümet kurulmasına inancım artacak. İçinde bulunduğumuz dış gelişmeler nedeniyle, ülkenin en kısa zamanda bir hükümete kavuşmasının yararı olacağı kesin. Umarım koalisyon sağlanır. Yoksa bu kadar sıkıntının içinde bir de, erken sseçim riskini yaşarsak, piyasalarımız için hiç de iyi olmaz.

            Bugün Yunanistan ve sınırlarımızdaki riskler nedeniyle haftaya düşüşle başlanmasını bekliyorum. Ama her an Yunanistan uzlaşması sağlandı haberi duyabiliriz. TBMM'de koalisyon ihtimalini güçlendiren bir başkan seçerse, bir anda sıkıntılı başlayan hafta, pozitif bir yöne de dönebilir. İyi dileklerde bulunun ki, evrene pozitif enerji verelim. Kötünün kimseye faydası olmaz çünkü.

            Hepinize iyi haftalar.

                
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.06.2015
    08:58

    Eurogroup Yunanistan'ın teklifini kabul etmedi denince neredeyse tüm dış piyasalarda düşüş yaşanmasına rağmen, BIST oralı olmuyorsa kendisi için en önemli kriter olarak iç siyaseti seçmiş diyebiliriz. Eurogroup liderleri bugün ve yarın toplanıp, Yunanistan'ı görüşecekler. Son ana kadar kurtarmak iç... Devamı »

  • 24.06.2015
    09:05

    Evet dediğim gibi hükümetin kurulma beklentisi nedeniyle genelde yaz aylarında başlayan durgunluk ve kısmi satış baskılarını şu an için çok yaşamıyoruz ancak, hükümet kuruldu dense bile, fazla yükselemeden yaz rehaveti BIST'i de etkileyecektir görüşündeyim. BIST ve hisselerinin teknik görünümlerine ... Devamı »

  • 23.06.2015
    08:53

    Bugün yeni seçilen millet vekillerinin yemin etme töreni başlıyor. TBMM başkanının kim olacağı olası koalisyon senaryoları hakkında fikir verebilir. Muhtemelen TBMM başkanının seçimi sonrasında cumhurbaşkanı hükümeti kurması için Ak Parti genel başkanı Ahmet Davutoğlu'nu görevlendirecektir. Böylece ... Devamı »

  • 22.06.2015
    09:03

    Sadece bir konu yok gerçi bu soru için, danaların kuyrukları kopacak mı desek çok daha doğru olurdu:) Bir çok riskli gelişme için çok önemli bir haftaya başlıyoruz. Yunanistan Geçen hafta Eurogroup görüşmeleri uzlaşmazlıkla sonuçlanan Yunanistan için bugün acil gündemli bir toplan... Devamı »

  • 19.06.2015
    09:09

    Dün yapılan Eurogroup görüşmelerinden de uzlaşma çıkmadı. IMF başkanı Lagarde, Yunanistan'ın borcu için öteleme yapılmayacağını, IMF'e olan borcun 30 Haziran tarihine kadar ödenmemesi halinde Yunanistan'ı temerrüte düşmüş sayacaklarını söyledi.Gördüğünüz gibi bu konuda sıkıntı iyice zirveye çıkmış d... Devamı »