Piyasa PPK Kararını Beğenmedi!

24.04.2015 09:09
  •  A 

         Anlaşılan o ki, piyasada TCMB Para Piyasası Kurulu'nun faiz artırabileceği yönünde bir beklenti oluşmuş. PPK bu kararı vermeyince Dolar ve faizin birlikte yükseliş tepkisi vermesi bu nedenle oldu diye düşünüyorum. Maalesef üç ay önce durduk yerde başlattığımız faiz kavgasının bize ciddi bir zararı oldu. Görüyorsunuz ki, o tarihte 2,25 civarı Dolar şu an 2,72 seviyesine, % 6,70 seviyesinde olan tahvil faizi de % 10,12 seviyesine yükselmiş durumda. Ayrıca da ciddi bir güven erozyonu yaşanıyor. İşte bunun nedeni iç siyasetteki yetki kargaşasından kaynaklanıyor. Başbakan mı, yoksa Cumhurbaşkanı mı siyasetin karar vericisi olacak bu sorunun yarattığı belirsizlikler bu tabloyu yaratıyor. 

         Bu durum başka konularda da sürüyor. Misal Ak Parti seçim beyannamesinde 4G'nin yaygınlaştıracağı vaadleri yer alırken, Cumhurbaşkanımız ise bu konuya karşı olduğunu, 5G'ye yatırım yapılması gerektiğini açıkladı. Ama Asels, netas gibi bazı firmalar 4G alanında milli baz istasyonu gibi daha bir çok yatırımlar yapıyorlardı. Ayrıca 4G ihalesinden 2.3 Milyar Euro gibi bir gelir hedefleniyordu. Bir çok şirket bu alanda yatırım planı yapıyordu. Şimdi acaba ne düşünüyorlar, ne yapacaklar, son anda ortaya çıkan bu çelişkili durum nasıl yansıyacak çok merak ediyorum!

        İşte bu yetki sıkıntısının yarattığı belirsizlikler nedeniyle, yerli-yabancı büyük yatırımcılar tarafında seçimler sonrası görülmek istenecektir. Ekonomi kadroları nasıl şekillenecek çok önemlidir. Seçim sonrasında parlamenter sistem içinde meclise hakim hükümet iktidarı mı, yoksa başkanlık sistemi mi uygulanacak bu da belli değildir. Hatta tek başına iktidar sona mı erecektir kuşkuları bile başlamış olabilir. Bu belirsizlikler nedeniyle döviz, faiz BIST üzerinde riskler sürecektir. Kısacası seçimler bitene dek, BIST için yazılarımda verdiğim üst seviyelerin direnç olacağı görüşündeyim. Bu seviyeler kırılmadan ekstra beklentiler fazla iyimserlik olabilir. Demek ki, BIST genelinde bu belirsizlik varken, endeks olarak değil de, hisse bazlı düşünmek bu dönem için daha doğru olacaktır. 

       Tabii böyle bir ortamda, doğal olarak öngörü adetleri de düşecektir. Para kaybetmektense, nakit durmak sizleri rahatsız etmesin. Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 23.04.2015
    15:31

    Bayramınız Kutlu Olsun! ''Bırakın Çocuklar Konuşsun!'' diyen Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm çocuklarımıza armağan ettiği ve uzun süredir bir çok ülkenin çocuklarnın katılımı ile kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun! “Kü... Devamı »

  • 22.04.2015
    08:58

    Zaten benim de bu bir süredir bu beklentide olduğumu 10 Nisan tarihinde yazdığım ''Banka Destekli BIST Yükselişi Bekliyorum!'' yazımdaki ve iki gün evvel Kanal35'de Özgür Hancıoğlu ile yaptığım Ekonomi Masası söyleşimdeki görüşlerimden biliyorsunuz. Dün bu görüşlerimin tam desteklendiğini görmüş old... Devamı »

  • 21.04.2015
    08:51

    ''Banka Destekli BIST Yükselişi Bekliyorum'' başlıklı yazımda ilk direnç seviyesinin 83.748 seviyesinde olduğunu, orayı geçerse 86.000 civarlarında yükselişin üst dirençlerinin bulunduğunu yazmıştım. O tarihte ilk dirence takıldık ve kar satışlarını yaşadık. Şimdi yine aynı seviyeyi test eder ve geç... Devamı »

  • 20.04.2015
    09:04

    Yunanistan için Ayrupa'dan artmaya başlayan uyarılara bakınca, Yunanistan'ın AB ile uzlaşmayı kısa sürede sağlayamaması halinde, Euro birliğinden çıkma riski yeniden gündeme gelecektir. Yunanistan'ın Euro birliğinden çıkma kararı alması halinde, Yunanistan'da finansal batışlar ve çok sert bir devalü... Devamı »

  • 16.04.2015
    09:10

    FED stresi yükseliyor, Dolar 2,73 seviyesini gördü, seçimler yaklaşıyor, cari açıkta kısmi bozulma var, gr altın rekor kırıyor, brent petrol 63 $'a yükseldi, güney doğuda provakasyonlar yaşanıyor, kur artışı nedeniyle Milli Piyango özelleştirmesinde ilk alıcı ödemeyi yapamadı çekildi, Avrupa Parlame... Devamı »