Yunanistan ve Merkez Bankaları Gündem Olacak!

20.04.2015 09:04
  •  A 

        Yunanistan için Ayrupa'dan artmaya başlayan uyarılara bakınca, Yunanistan'ın AB ile uzlaşmayı kısa sürede sağlayamaması halinde, Euro birliğinden çıkma riski yeniden gündeme gelecektir. Yunanistan'ın Euro birliğinden çıkma kararı alması halinde, Yunanistan'da finansal batışlar ve çok sert bir devalüasyon yaşamasını bekliyorum. Böyle bir gerçekleşme olursa, erken bir seçim kaçınılmaz olur. Yunanistanın olası erken seçiminin galibi ise, bu sefer Syriza olmaz görüşündeyim. Çünkü dediğim gibi bir süreç yaşanırsa, bunun faturası en çok Yunan halkına kesilecektir. Ama son ana kadar Yunanistan'ın borçları konusunda bir uzlaşma çıkarsa, o zaman bu gündemler yaşanmadan, Yunanistan krizi ötelenecektir. Fakat bana göre sadece ötelenecektir. Eninde sonunda, Yunanistan acı bir krizle yüzleşmek zorunda kalacaktır. 

        TCMB ve FED Toplantıları Var!
        22 Nisan tarihinde TCMB Para Piyasası Kurulu (PPK)toplanacak. İçinde bulunduğumuz ortamda, seçimlere de bu kadar yaklaşmışken, PPK'nın faiz indirimi yapması çok zor olur görüşündeyim. 

        Bir sonraki hafta da, FED toplantısı yapılacak. Ben ABD verilerine bakarak, FED'in Haziran ayında bir faiz artışı yapmasını da güç buluyorum. FED'in faiz artışının başlangıç tarihi son bahara kalacaktır görüşündeyim. Önümüzdeki hafta bu yönde bir açıklama yapılırsa, kurlarda gevşeme ve BIST'de yükseliş tepkisi görebiliriz.

       Haftaya son ABD verileri nedeniyle yükselişle başlanmasını bekliyorum. Haziran başındaki seçimlerimize kadar, endeks olarak değil de, hisse bazlı düşünmenin daha doğru olacağını düşünüyorum. Tüm bu riskler varken, BIST'in yükelişleri sınırlı kalabilir. Hisselerde yakaladığımız fırsatları aşırı hırsa ve beklentiye kapılmadan değerlendirmeyi de bilmeliyiz! 
 

        Canlı Yayındayım!
        Bugün 15:15'de Kanal 35 tv'de Özgür Hancıoğlu'nun program konuğu olacağım. İzlemek isteyenlerin bilgisine...      

        Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.04.2015
    09:10

    FED stresi yükseliyor, Dolar 2,73 seviyesini gördü, seçimler yaklaşıyor, cari açıkta kısmi bozulma var, gr altın rekor kırıyor, brent petrol 63 $'a yükseldi, güney doğuda provakasyonlar yaşanıyor, kur artışı nedeniyle Milli Piyango özelleştirmesinde ilk alıcı ödemeyi yapamadı çekildi, Avrupa Parlame... Devamı »

  • 15.04.2015
    09:16

    Dolar/TL karşılığındaki yükseliş baskısı sürüyor. Bakalım bu durum TCMB'nın faiz indirimi değil de, faiz artışı yapmak zorunda kalmasına neden olacak mı? Eskiden benzer kur yükselişlerinde sert faiz artışı karşılıklarını görürdük. Şimdi ise, TCMB siyasilerden gelen baskı nedeniyle faiz artışı yapmam... Devamı »

  • 14.04.2015
    09:15

    Dolar'ın küresel değerlenmesi içeride de Dolar ateşinin güçlü yanmasına neden oluyor. Zaten kendi özelimizde cari açıkta kısmi bozulma, FED faiz artışı, sonrasında önemli belirsizlikler olan bir seçim süreci, seçimlerden sonra ekonomi yönetimindeki olası belirsizliker yaşıyoruz. Bu riskler mevcut ik... Devamı »

  • 13.04.2015
    08:53

    Cuma günü Türkiye değerlendirmesi yapması beklenen Moody's, yine pas geçerek, üçüncü defa değerlendirme yapmayıp notu ve görünümü aynı bıraktı. Zaten seçim öncesinde ve mevcut cari açık-petrol fiyatları görünümü nedeniyle bir değişiklik yapmasını beklemediğimizi biliyorsunuz. Önemli bir risk daha sı... Devamı »

  • 10.04.2015
    08:49

    Moody's ve Cari Açık Piyasayı Bozar Mı? Benim bu görüşte olmadığımı biliyorsunuz. Hatta BIST'in teknik bir yükseliş yaşayabileceği beklentimi yazmıştım. O yazımdaki ilk olarak görülmesini beklediğim 83.748 düzeyine geldiğimizi görüyorsunuz. Önemli olan, bu direnç geçilecek ve 86.000 seviy... Devamı »