Dolar Ateşi Sönmüyor!

14.04.2015 09:15
  •  A 

         Dolar'ın küresel değerlenmesi içeride de Dolar ateşinin güçlü yanmasına neden oluyor. Zaten kendi özelimizde cari açıkta kısmi bozulma, FED faiz artışı, sonrasında önemli belirsizlikler olan bir seçim süreci, seçimlerden sonra ekonomi yönetimindeki olası belirsizliker yaşıyoruz. Bu riskler mevcut iken, yükselen Dolar endeksinin de etkisi ile yaşanan Dolar kurundaki yeni zirveler BIST'i düşürüyor. 

         Kim bilir belki de bu düşüş, 18 Mart'ta geride bıraktığımız 79.942 seviyesinde bulunan gap boşluğumuzu kapatmamıza neden olacaktır. Kurların ulaştığı ya da ulaşacağı seviyeler, sonrasında da artık bir daha o seviyeden aşağılara düşmeyeceğini göstermez. 1994 yılında 16.000'den 41.000'li seviyelere yükselen Dolar, bir süre sonra 28.500-TL'ye inmiş ve sonra normal çizgisinde devam etmişti. Aynı şekilde 2001'de bize özel finansal kriz yaşayarak bankalarımızın battığı günlerde 650 TL'den 1.650 TL'ye (Bugünkü değerle 1,65 TL) yükselen Dolar, 2008 senesinde 1,15 düzeyindeydi. 

        Türkiye'nin gerçek kur, düşük faiz politikası ile yapısal reformları desteklemek kararı da,kurdaki bu görüntüleri destekliyor olabilir. Yoksa, eski yıllarda benzer kur artışları yaşandığı zaman TCMB hemen faiz kartı ile ateşi söndürürdü. Şu an faiz artışı gibi bir hamlesi olmadığına göre, faizlere dokunmadan kurların gideceği yere gitmesinde bir sakınca görmüyor olabilirler. Bu da kur ve faiz politikalarımızda bir değişikliğe gittiğimizin işareti olabilir.

         Kısacası yaklaşan seçim, seçimler sonrasındaki yeni ekonomi yönetimi gibi belirsizlikler, FED tutanaklarının faiz artışı başlayabilir şeklinde yorumlanması, dün ortaya atılan Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Suriye'ye müdahale konusunda anlaştığı gibi spekülasyonları da ekleyince Dolar ateşi iyice körükleniyor. Bu da BIST'i düşürüyor. 

          Anlaşılan o ki, sakin olup seçimlerin bitmesini bekleyeceğiz. Ancak, artan kurların ihracata yönelik sanayi hisselerini de ön plana çıkartabileceğini göz ardı etmemek lazım. Zaten dikkat ederseniz, düşen bankalar ve BIST'e rağmen, diğer birçok hissede de ciddi yükselişler yaşıyoruz. Sakin bir şekilde izleyecek, düşüş esnasında uygun seviyelere geldiğini düşündüğümüz hisseler için alım fırsatlarınının da çıkabileceğini unutmayacağız.  

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.04.2015
    08:53

    Cuma günü Türkiye değerlendirmesi yapması beklenen Moody's, yine pas geçerek, üçüncü defa değerlendirme yapmayıp notu ve görünümü aynı bıraktı. Zaten seçim öncesinde ve mevcut cari açık-petrol fiyatları görünümü nedeniyle bir değişiklik yapmasını beklemediğimizi biliyorsunuz. Önemli bir risk daha sı... Devamı »

  • 10.04.2015
    08:49

    Moody's ve Cari Açık Piyasayı Bozar Mı? Benim bu görüşte olmadığımı biliyorsunuz. Hatta BIST'in teknik bir yükseliş yaşayabileceği beklentimi yazmıştım. O yazımdaki ilk olarak görülmesini beklediğim 83.748 düzeyine geldiğimizi görüyorsunuz. Önemli olan, bu direnç geçilecek ve 86.000 seviy... Devamı »

  • 09.04.2015
    08:55

    Dün açıklanan son FED toplantısının tutanaklarına bakılınca, üyelerin Haziran ayında faiz artışı yapma konusunda kafalarının karışık olduğunu görüyoruz. Bir kısım üyeler hala Haziran ayında faiz artışı düşüncelerini korusalar da, bir kısımı ise, erken faiz artışının doğru olmadığını, faiz artışının ... Devamı »

  • 08.04.2015
    09:00

    Dikkat ederseniz, piyasa yorumlarında BIST yükselişi için yeni bir hikaye gerektiği yolunda görüşler sıklıkla tekrarlanır oldu. Bu görüşlere kısmen katılıyorum. Bu bağlamda yeni bir hikaye için Dünya Enerji Ajansının açıklamasını çok önemli buluyorum! Dünya Enerji Ajansı, İran üzerindek... Devamı »

  • 07.04.2015
    09:03

    ''ABD tarım dışı istihdamda sürpriz güçlü veriler geldi. Beklentilerin çok üstünde veriler açıklandı. FED en kısa zamanda faiz artışı yapacaktır. Haydiii ver borsaya, al Dolar'ı. ABD tarım dışı istihdam verisinde şok düşüş. FED faiz artışını Aralık ayına kadar yapamaz, al BIST'i altını ver dövize!''... Devamı »