Dolar'ın küresel değerlenmesi içeride de Dolar ateşinin güçlü yanmasına neden oluyor. Zaten kendi özelimizde cari açıkta kısmi bozulma, FED faiz artışı, sonrasında önemli belirsizlikler olan bir seçim süreci, seçimlerden sonra ekonomi yönetimindeki olası belirsizliker yaşıyoruz. Bu riskler mevcut iken, yükselen Dolar endeksinin de etkisi ile yaşanan Dolar kurundaki yeni zirveler BIST'i düşürüyor.
Kim bilir belki de bu düşüş, 18 Mart'ta geride bıraktığımız 79.942 seviyesinde bulunan gap boşluğumuzu kapatmamıza neden olacaktır. Kurların ulaştığı ya da ulaşacağı seviyeler, sonrasında da artık bir daha o seviyeden aşağılara düşmeyeceğini göstermez. 1994 yılında 16.000'den 41.000'li seviyelere yükselen Dolar, bir süre sonra 28.500-TL'ye inmiş ve sonra normal çizgisinde devam etmişti. Aynı şekilde 2001'de bize özel finansal kriz yaşayarak bankalarımızın battığı günlerde 650 TL'den 1.650 TL'ye (Bugünkü değerle 1,65 TL) yükselen Dolar, 2008 senesinde 1,15 düzeyindeydi.
Türkiye'nin gerçek kur, düşük faiz politikası ile yapısal reformları desteklemek kararı da,kurdaki bu görüntüleri destekliyor olabilir. Yoksa, eski yıllarda benzer kur artışları yaşandığı zaman TCMB hemen faiz kartı ile ateşi söndürürdü. Şu an faiz artışı gibi bir hamlesi olmadığına göre, faizlere dokunmadan kurların gideceği yere gitmesinde bir sakınca görmüyor olabilirler. Bu da kur ve faiz politikalarımızda bir değişikliğe gittiğimizin işareti olabilir.
Kısacası yaklaşan seçim, seçimler sonrasındaki yeni ekonomi yönetimi gibi belirsizlikler, FED tutanaklarının faiz artışı başlayabilir şeklinde yorumlanması, dün ortaya atılan Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Suriye'ye müdahale konusunda anlaştığı gibi spekülasyonları da ekleyince Dolar ateşi iyice körükleniyor. Bu da BIST'i düşürüyor.
Anlaşılan o ki, sakin olup seçimlerin bitmesini bekleyeceğiz. Ancak, artan kurların ihracata yönelik sanayi hisselerini de ön plana çıkartabileceğini göz ardı etmemek lazım. Zaten dikkat ederseniz, düşen bankalar ve BIST'e rağmen, diğer birçok hissede de ciddi yükselişler yaşıyoruz. Sakin bir şekilde izleyecek, düşüş esnasında uygun seviyelere geldiğini düşündüğümüz hisseler için alım fırsatlarınının da çıkabileceğini unutmayacağız.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_