FED'de Kafalar Karışık!

09.04.2015 08:55
  •  A 

          Dün açıklanan son FED toplantısının tutanaklarına bakılınca, üyelerin Haziran ayında faiz artışı yapma konusunda kafalarının karışık olduğunu görüyoruz. Bir kısım üyeler hala Haziran ayında faiz artışı düşüncelerini korusalar da, bir kısımı ise, erken faiz artışının doğru olmadığını, faiz artışının sonraki aylara bırakılması gerektiğini ifade etmişler. Kısacası faiz artışı için ABD verileri gözlenecek. Eğer son gelen veri bozulması sürerse, faiz artışının yıl sonuna kalması ihtimali güçleniyor. Hatta 2016 yılına bile kalabileceğini ifade eden FED üyeleri var. 

          Bu konuyu çok işlemek istemiyorum. Çünkü fazlası ile yazdık. FED faiz artışının ertelenmesi bize yarayacak bir gelişme olur. En azından kur risklerinin bir süre soğumasına imkan verir. Hiç olmazsa biz de risklerimizi azaltma konusunda kendi tedbirlerimizi uygulamaya sokarız. Dün Fitch'in yaptığı açklamada da, en büyük kur riskinin Türk şirketleri üzerinde olduğu uyarısı yapılmış. Maalesef bizim şirketlerimiz döviz borçlarını döviz kontratları ile garanti altına almayı bilmiyorlar. Bu nedenle de açık döviz pozisyonlarının yarattığı riskler nedeniyle bu uyarıları alıyoruz. 

          Bu hafta söylenecekleri fazlası ile zaten yazıp, söyledik. Şimdi gözümüz-kulağımız yarın açıklama yapacak Moody's'de olacaktır. Açık öngörülerde gerçekleşmeler oldukça kapatıp, yeni öngörüler için şimdilik izleyici konumumu korumayı düşünüyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.04.2015
    09:00

    Dikkat ederseniz, piyasa yorumlarında BIST yükselişi için yeni bir hikaye gerektiği yolunda görüşler sıklıkla tekrarlanır oldu. Bu görüşlere kısmen katılıyorum. Bu bağlamda yeni bir hikaye için Dünya Enerji Ajansının açıklamasını çok önemli buluyorum! Dünya Enerji Ajansı, İran üzerindek... Devamı »

  • 07.04.2015
    09:03

    ''ABD tarım dışı istihdamda sürpriz güçlü veriler geldi. Beklentilerin çok üstünde veriler açıklandı. FED en kısa zamanda faiz artışı yapacaktır. Haydiii ver borsaya, al Dolar'ı. ABD tarım dışı istihdam verisinde şok düşüş. FED faiz artışını Aralık ayına kadar yapamaz, al BIST'i altını ver dövize!''... Devamı »

  • 06.04.2015
    09:02

    Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verisinde yaşanan şok düşüş,gelişmekte olan piyasalar için olumlu etki yarattı. Ancak FED konusunda kimse gereğinden fazla rahatlık içine girmesin. Öyle ya da böyle FED'in faiz artışı süreci bir gün muhakkak başlayacaktır. Hatta İran petrolü piyasaya girip, pe... Devamı »

  • 03.04.2015
    08:58

    Önemli ABD Verileri! Bugün tüm dünya için önemli olan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri açıklanacak. Beklentilerden kötü gelecek tarım dışı istihdam (Beklenti 245 Bin) verisi ve isşizlik verisi(beklenti % 5,5) piyasalar için olum etki yaratır. Tarım dışı kötü ama işsizl... Devamı »

  • 02.04.2015
    08:56

    Bu görüşümün tek bir şartını özellikle belirtmek istiyorum; eğer gündemi sarsan provakatif olayların bir yenisi daha yaşanmaz ve BIST yakın vadede 80.400 seviyesinin altına inmezse, kısa bir süre içinde önce 83.748'i, sonra da 86.000 civarlarını görebilir. BIST'in ve banka hisselerinin teknikleri b... Devamı »