En Önemli Gündem Moody's Olacaktır!

06.04.2015 09:02
  •  A 

        Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verisinde yaşanan şok düşüş,gelişmekte olan piyasalar için olumlu etki yarattı. Ancak FED konusunda kimse gereğinden fazla rahatlık içine girmesin. Öyle ya da böyle FED'in faiz artışı süreci bir gün muhakkak başlayacaktır. Hatta İran petrolü piyasaya girip, petrol fiyatları daha düşse bile, FED yine de faiz artışını başlatmak zorunda kalacaktır görüşündeyim. Ama artışın başlama tarihi, oranı ve süreci daha geç, düşük ve daha uzun süreye yayılacaktır.

        Çarşamba günü sanayi üretimi rakamları ile, Cuma günü cari açık verilerini göreceğiz ama, bence en önemli gündem Moody's Türkiye değerlendirmesi olacaktır görüşündeyim. Üretimde rakamlar çok iç açıcı olmayabilir ama cari açıkta düşmenin sürmesini bekliyorum. Yani Moody's dışındaki ekonomik veriler Türkiye için sorun yaratmayacaktır.

         Peki Moody's değerlendirmesinde bir not indirimi olur mu derseniz, ben düşük petrol fiyatları sayesinde cari açığında ciddi rahatlama sağlayan Türkiye'nin not indirimini çok düşük, hatta ihtimal dışı bir gelişme olarak görüyorum. Ancak, büyüme, ihracat ve kur risklerine dikkat çekilebilir. Bankaların kur riski nedeniyle olası risklerine değinebilir. Ama Türk bankalarının sermaye riskleri olduğu görüşünde değilim. Bu nedenle belki eleştirilerin bol olacağı bir Moody's değerlendirmesi duysak da, not indirimi beklemediğimi bir kez daha belirtmek isterim.

         İran ile sağlanan uzlaşma önemli bir gelişmedir. Ama şimdilik bir ön mutabakattır. Haziran ayında resmileşecek bir anlaşmanın ön uzlaşmasıdır. Bu anlaşma bozulmaz ise, İran'a uygulanan ambargolar kademe kademe kaldırılacaktır. İran petrolü de piyasaya girecektir. Bu sayede eğer OPEC arz rakamlarında indirime gitmeyecek olursa, İran Petrolünün de piyasaya girmesi ile dünya petrol arzı artacağı için, düşük petrol fiyatı bizim için bir süre daha avantaj olmaya devam edecektir.

        2 Nisan Perşembe günü paylaştığım ''BİST Teknik Bir Yükseliş Yaşayabilir!''  başlıklı yazımdaki görüşlerimi aynı şekilde koruyorum. Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.04.2015
    08:58

    Önemli ABD Verileri! Bugün tüm dünya için önemli olan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri açıklanacak. Beklentilerden kötü gelecek tarım dışı istihdam (Beklenti 245 Bin) verisi ve isşizlik verisi(beklenti % 5,5) piyasalar için olum etki yaratır. Tarım dışı kötü ama işsizl... Devamı »

  • 02.04.2015
    08:56

    Bu görüşümün tek bir şartını özellikle belirtmek istiyorum; eğer gündemi sarsan provakatif olayların bir yenisi daha yaşanmaz ve BIST yakın vadede 80.400 seviyesinin altına inmezse, kısa bir süre içinde önce 83.748'i, sonra da 86.000 civarlarını görebilir. BIST'in ve banka hisselerinin teknikleri b... Devamı »

  • 01.04.2015
    09:17

    Türkiye Karanlığa Gömüldü! Dün Türkiye tam bir kaos yaşadı. Saat 10:36'da aniden tüm Türkiye'de elektrikler kesildi. Sanayi, üretim, yaşam büyük darbe aldı. Elektrikli sistemleri kullanan her yerde aksamalar yaşandı. Başbakan ve enerji bakanından, siber saldırılar ve terör dahil tüm ihtima... Devamı »

  • 31.03.2015
    09:07

    Bugün saat 10:00'da 2014 son çeyrek büyüme verimiz gelecek. Beklentilerde bir sürpriz olursa olumsuz yönde olabilir düşüncesi hakim. Ben ise artık 2014'ü geride bıraktım. Ne gelirse gelsin benim için 2015 daha önemli olacak. Hesapta olmayan ISİD çatışmaları nedeniyle sınır komşularımızda çetin savşl... Devamı »

  • 30.03.2015
    08:58

    Bu hafta iç ve dış piyasalar için yine önemli bir hafta. Salı günü içeride 4.çeyrek büyüme verisi ve Şubat cari açık rakamları açıklanacak. Cuma günü ise yine içeride Mart enflasyon verisi var. TCMB faiz indirim beklentileri için bu veri önemli bir veri olacak. Aynı zamanda tüm dünyanın ilgilendiği ... Devamı »