Ekonomi Kadroları Kalıcı Mı ?

03.04.2015 08:58
  •  A 

         Önemli ABD Verileri!         
         Bugün tüm dünya için önemli olan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri açıklanacak. Beklentilerden kötü gelecek tarım dışı istihdam (Beklenti 245 Bin) verisi ve isşizlik verisi(beklenti % 5,5) piyasalar için olum etki yaratır. Tarım dışı kötü ama işsizlik beklentiden iyi gelirse, o zaman etki eşitlenir. Hatta işsizliğin beklentiden daha da azalmış olması FED'i faiz artışına zorlayabilir. Bu nedenle sadece tarım dışı istihdam değil, işsizlik oranı da önemli olacaktır.

         Veriler beklentilerden çok daha iyi gelirse, FED'in faiz artışı beklentisi güçleneceği için paritenin düşmesine, Dolar kurunun artmasına, faizlerin kısmen yükselişine, BIST'in değer kayıplarına şahit olabiliriz. Veri 15:30'da açıklanacak.         

         İran ile Uzlaşma Sağlandı!
         İran ile yapılan görüşmelerde anlaşmaya varıldı. İran'a uygulanan ambargoların kaldırılması, dünya petrol arzını artıracak bir gelişmedir. Bu sayede dünya petrol fiyatları bir süre daha düşük kalmaya devam edebilir. Bu da bizim gibi ülkeler için önemli bir avantajdır. 

         Teşvik Paketi Açıklandı!
         Başbakan dün yeni bir teşvik paketi açıkladı. Ekonomi üzerinde toptan ve hemen olumlu etki yaratacak çapta bir açıklama görmedim. Ama özelde bazı sektörlerin desteklenmesi, sektörel bazda olumlu yansımalar yaratabilir. Paketin detayları biraz daha netleşince daha rahat yorumlayacağız.

         Ekonomi Kadroları Kalıyor Mu? 
         Mevcut bakanların seçimlerde Ak Parti'nin üç dönem kuralı sebebi ile aday olamayacakları için, ekonomi kadrolarının seçim sonrası değişeceği belirsizliği özellikle yabancı yatırımcılarda bir süredir bir tedirginliğin oluşmasına neden olmuştu. Gelecek yeni kadroların ekonomi planlarında radikal değişiklikler yapabileceği korkusu vardı. Dün başbakanın mevcut bazı bakanların uzun süre daha görevlerinin başında kalacağı şeklindeki açıklaması ilginç oldu! Ali Babacan'nın, seçimler sonrasında meclis dışından mevcut görevine bakan olarak atanması ekonomi kadroları için duyulan belirsizlik korkularını sonlandıracak bir gelişme olur. Yabancılar ve dolayısı ile BIST ve kurlar üzerindeki etkisi olumlu olur görüşündeyim.

         Ancak 12 yıldır hala büyüme, faiz, enflasyon, istihdam, yapısal reformlar, fason sanayicilik, yetersiz katma değerli üretim ve yatırım, cari açık gibi sorunlarla uğraşıyoruz. Uzun bir süredir orta gelir tuzağına takılı kaldık. GSYH yeni bir sıçrama yapamıyor. Mevcut kadrolar görevleri başında kalırsa, yabancı yatırımcı açısından olumlu etkisini görürüz ama, saydığım sorunlar yine sürmeye devam eder mi, yoksa artık bir çözüm bulunur mu bilemiyorum! 

         Enflasyon Verisi Açıklanacak
         Saat 10:00'da enflasyon verimiz gelecek. Enflasyonun düştüğü görülürse TCMB'nın faiz indirimi beklenecektir. Kötü gelirse, faiz indirimi beklentisi yine ötelenecektir. 

          BIST için teknik olarak bir yükseliş beklentimi dün paylaşmıştım. Görüşümü koruyorum. Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.

          NOT: Yazının ilk halinde, başbakanın açıklamalarından Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in üç dönem nedeniyle yeniden milletvekili seçilemeyeceği için, meclis dışından mevcut görevlerine bakan olarak atanabilecekleri gibi bir sinyalin verilmiş olabileceğini yazmıştım. Mehmet Şimşek üç dönemi doldurmadığı için seçimlerde yeniden aday olabiliyor. Ekonom,Ticaret ve sanayi bakanlarını kast etmek isterken, yanlışlıkla Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e de yer vermişim. Gerekli düzeltmeyi yaptım. Yazının ilk halini okumuş olan arkadaşlarımızdan, yaptığım hatadan dolayı özür dilerim.
          

   Aydın Eroğlu

     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.04.2015
    08:56

    Bu görüşümün tek bir şartını özellikle belirtmek istiyorum; eğer gündemi sarsan provakatif olayların bir yenisi daha yaşanmaz ve BIST yakın vadede 80.400 seviyesinin altına inmezse, kısa bir süre içinde önce 83.748'i, sonra da 86.000 civarlarını görebilir. BIST'in ve banka hisselerinin teknikleri b... Devamı »

  • 01.04.2015
    09:17

    Türkiye Karanlığa Gömüldü! Dün Türkiye tam bir kaos yaşadı. Saat 10:36'da aniden tüm Türkiye'de elektrikler kesildi. Sanayi, üretim, yaşam büyük darbe aldı. Elektrikli sistemleri kullanan her yerde aksamalar yaşandı. Başbakan ve enerji bakanından, siber saldırılar ve terör dahil tüm ihtima... Devamı »

  • 31.03.2015
    09:07

    Bugün saat 10:00'da 2014 son çeyrek büyüme verimiz gelecek. Beklentilerde bir sürpriz olursa olumsuz yönde olabilir düşüncesi hakim. Ben ise artık 2014'ü geride bıraktım. Ne gelirse gelsin benim için 2015 daha önemli olacak. Hesapta olmayan ISİD çatışmaları nedeniyle sınır komşularımızda çetin savşl... Devamı »

  • 30.03.2015
    08:58

    Bu hafta iç ve dış piyasalar için yine önemli bir hafta. Salı günü içeride 4.çeyrek büyüme verisi ve Şubat cari açık rakamları açıklanacak. Cuma günü ise yine içeride Mart enflasyon verisi var. TCMB faiz indirim beklentileri için bu veri önemli bir veri olacak. Aynı zamanda tüm dünyanın ilgilendiği ... Devamı »

  • 27.03.2015
    08:55

    Zıt Gap Boşlukları Oluştu! 19 Mart açılışı ile 79.942 seviyesinde bir gap boşluğumuz oluşmuştu. Ama dün seans başında düşüşle açılan grafiklerimiz nedeniyle bu sefer de yukarıda kalan gap boşluklarımız oluştu. Bu gap'ler öncekilere göre zıt yönlü gap seviyeleri. Yani aşağıda kalanları kap... Devamı »