FED Beklenti Komedisi Sürüyor!

07.04.2015 09:03
  •  A 

        ''ABD tarım dışı istihdamda sürpriz güçlü veriler geldi. Beklentilerin çok üstünde veriler açıklandı. FED en kısa zamanda faiz artışı yapacaktır. Haydiii ver borsaya, al Dolar'ı. ABD tarım dışı istihdam verisinde şok düşüş. FED faiz artışını Aralık ayına kadar yapamaz, al BIST'i altını ver dövize!''

        Gördüğünüz gibi ABD FED toto tahminleri sürüyor. Çoğu kişinin nedenini detaylandırmadan, üstün körü anlık stratejiler yaptığını görüyoruz. Yorumcular bu hafta çok kötü tablolar çizerken, bir bakıyorsunuz bir hafta sonra tam tersi beklentiler anlatılıyor.

         Sevgili Dostlar, stratejisiz anlık kararlarla borsa yatırımcılığı olmaz. Gelişmeleri yakından takip ederek, kararlarınızı bir strateji çerçevesinde almanız doğru bir yatırımcı davranışı olur. Lütfen içi dolu izahatleri olan stratejileri dikkate alınız. Yoksa sert düşüşler sonrasında satış yapar, dirençlere gelirken de yüksek maliyetli alıcılar olursunuz. Bu duruma düşmemek için sürü psikolojisinden kurtulmanız, kararlarınızı doğru gerekçelerle almaya özen göstermeniz sizler için daha az riskli sonuçlar doğuracaktır.

         FED totoda sadece bizdeki yorumcular değil farklı farklı konuşan! FED yetkililerinin de aynı kafa karışıklığı içinde olduğunu görürsünüz. Herneyse FED konusunda strateji yazılarımda yer alan görüşlerimi koruyorum. Petrol fiyatlarının düzeyi, ABD enflasyon oranı FED için önemli kriterler olacaktır. Bu sene yüksek oranlı bir faiz artışı beklemiyorum. Kaldı ki, olsa da bunun dünyanın sonu olmadığının, tam tersi dünya ekonomilerinin düzelmeye başlaması nedeniyle gerçekleşeceğinin bilinmesi lazım. ''FED Faiz artışının Riskleri Kadar Fırsatları da Var!'' , ''Altın İçin Dip Neresi?''   başlıklı strateji yazılarım gibi, başlıklarından bile fikir sahibi olacağınız strateji yazılarımın içeriklerini dikkatlice okuyunuz. Dikkat ederseniz gelişmelerin bu yazıların içeriklerine uygun sürdüğünü göreceksiniz. 

        Her rüzgara göre yön değiştirirseniz, savrulur gidersiniz. Gelişmelerdeki sebep sonuç ilişkilerini herkes kendi başına gayet rahat bir şekilde takip edebilir. Lütfen takip ettiğiniz kişileri, yapılan yorumları çok iyi analiz edin. Zaman zaman bu konuda sizleri uyarıyorum. Ekranlarda ve benzer iletişim alanlarında ehil olmayan, teknik analiz ve hatta temel stratejik analiz alt yapıları bile olmadığı halde alakasız yorum yapan bir çok kişi var. Balık hafızalı olmayın. Kim öncesinde ne demiş, sonra gelişmeler nasıl olmuş iyi takip edin. Devamlı ilgisiz fikirleri savunanları ayrıştırın. Piyasadaki gelişmeleri önceden tahmin edenler dururken, gerçekleşmiş olayları yeni bir haber okur gibi anlatanların dümen suyuna kapılmayın. Gerçekten öngörü sahibi olanları dikkate alın. 

         Neden Yeni Öngörü Yapmıyorum?          
         Aslında bir çok yeni öngörü yapıyorum. Sadece zamanlamamın farklı olduğunu görmelisiniz. Düşen ortamda yeni öngörüleri daha çok yaptığımı ve sonraki yükselişlerde de, bu öngörülerimi gerçekleşmelerle kapattığımı fark etmiş olmalısınız. Beni eskiden beri tanıyan arkadaşlarımız tarzıma artık iyice alışmıştır. Yeni arkadaşlarımıza fikir olsun diye söylüyorum. Yükseliş trendinde yükselirken de bir çok öngörü yapılır. Ancak son dönem yaşadığımız gibi ani düşüşleri de sık sık yaşadığımız dönemlerde, düşerken yeni öngörü yapmak daha az risk taşır.

         BIST'in alt gapini yazmıştım. BIST hızlı bir şekilde bu seviyeye inerken, yukarıda bıraktığı gap'e dikkat çektim. Alt gap'e çok yakın seviyeden döndük. Yukarıda kalan gap'i de kapattık. ''BIST Teknik Bir Yükseliş Yaşayabilir!'' başlığı attığım yazımda, o tarihteki öngörülerimi paylaşmıştım. Düşerken açtığım yeni öngörüleri, yükseliş esnasında gerçekleşmelerle kapattığımı görüyorsunuz. Genel görüşlerimi koruyorum. Teknik seviyeler hakkındaki düşüncelerimi de, Destek-Direnç Tablosundaki paylaşımlarımdan takip edebilirsiniz.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.04.2015
    09:02

    Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verisinde yaşanan şok düşüş,gelişmekte olan piyasalar için olumlu etki yarattı. Ancak FED konusunda kimse gereğinden fazla rahatlık içine girmesin. Öyle ya da böyle FED'in faiz artışı süreci bir gün muhakkak başlayacaktır. Hatta İran petrolü piyasaya girip, pe... Devamı »

  • 03.04.2015
    08:58

    Önemli ABD Verileri! Bugün tüm dünya için önemli olan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri açıklanacak. Beklentilerden kötü gelecek tarım dışı istihdam (Beklenti 245 Bin) verisi ve isşizlik verisi(beklenti % 5,5) piyasalar için olum etki yaratır. Tarım dışı kötü ama işsizl... Devamı »

  • 02.04.2015
    08:56

    Bu görüşümün tek bir şartını özellikle belirtmek istiyorum; eğer gündemi sarsan provakatif olayların bir yenisi daha yaşanmaz ve BIST yakın vadede 80.400 seviyesinin altına inmezse, kısa bir süre içinde önce 83.748'i, sonra da 86.000 civarlarını görebilir. BIST'in ve banka hisselerinin teknikleri b... Devamı »

  • 01.04.2015
    09:17

    Türkiye Karanlığa Gömüldü! Dün Türkiye tam bir kaos yaşadı. Saat 10:36'da aniden tüm Türkiye'de elektrikler kesildi. Sanayi, üretim, yaşam büyük darbe aldı. Elektrikli sistemleri kullanan her yerde aksamalar yaşandı. Başbakan ve enerji bakanından, siber saldırılar ve terör dahil tüm ihtima... Devamı »

  • 31.03.2015
    09:07

    Bugün saat 10:00'da 2014 son çeyrek büyüme verimiz gelecek. Beklentilerde bir sürpriz olursa olumsuz yönde olabilir düşüncesi hakim. Ben ise artık 2014'ü geride bıraktım. Ne gelirse gelsin benim için 2015 daha önemli olacak. Hesapta olmayan ISİD çatışmaları nedeniyle sınır komşularımızda çetin savşl... Devamı »