Moody's Pas Geçti!

13.04.2015 08:53
  •  A 

         Cuma günü Türkiye değerlendirmesi yapması beklenen Moody's, yine pas geçerek, üçüncü defa değerlendirme yapmayıp notu ve görünümü aynı bıraktı. Zaten seçim öncesinde ve mevcut cari açık-petrol fiyatları görünümü nedeniyle bir değişiklik yapmasını beklemediğimizi biliyorsunuz. Önemli bir risk daha sırasını savmış oldu. 

         Banka Köstekli BIST Düşüşü Yaşadık!
         Cuma beklenti yazımda bunun tam tersini beklerken, açıklanan cari açık verisinde beklentiden daha kötü bir rakam çıkması, üstüne de dünya genelinde Dolar'a talep gelmesi nedeniyle BIST'in düştüğünü gördük. Evet ilk anda banka destekli bir yükseliş bekliyorum görüşüme tam ters bir tablo oluştu ama, benim o yazımdaki görüşümde bir değişiklik olmadı. Cuma gelen satışlar yine aynı yazımda dikkat çektiğim 83.748 ilk direnç seviyesine denk geldiği için, biraz da teknik bir gelişme oldu diyebiliriz.  

         Türkiye olarak ihracatımızın büyük kısmını Euro, ithalatımızın da büyük kısmını Dolar olarak yaptığımız için cari açıkta kısmi bozulma yaşadık. Son dönem düşen parite bu duruma neden oldu. Eğer bu tablo, yani Dolar'ın yükselmesi yüksek petrol fiyatları ile yaşansaydı, o zaman cari açıkta çok ciddi bir bozulma yaşanır ve bıze etkisi de çok daha büyük olurdu. En basiti not için pas geçen kredi kurumlarından not indirimi riskleri daha artmış olurdu. Ancak şu an için parite aleyhimize çalışsa da, düşük petrol fiyatları ekstra sıkıntılar yaşamamıza mani oluyor. 

          Ayrıca bir başka gelişme var ki, cari açık sorunumuzda bize destek oluyor! O da ödemeler dengesindeki Net Hata ve Noksan rakamı! Cari açıkta parite nedeniyle yaşanan bozulmadan çok daha fazlası net hata ve noksan kaleminde giriyor. Bu ne demek? Ülkeye bir şekilde gelen döviz girişi demek. 4 Milyar Dolar'ın üzerinde bir giriş var. Son bir yılda bu rakam 15 Milyar Dolar'a ulaşmış durumda. Türkiye'den para çıkışı yaşanacak diye korkulan bir dönemde, tam tersi yaşanan para girişi ayrı bir çelişki oluyor. Ama çevre ülkelerimizde yaşanan gelişmeler nedeniyle Türkiye'ye çevre ülkelerden ve Ortadoğu'dan para girişi olmasını beklediğimizi zaten çok önceden beri yazılarımızdaki görüşlerimizden biliyorsunuz. 

          Her neyse, sonuçta ben cari açığı risk olarak görmesem de, Cuma günü BIST'in düşmesine olumsuz katkı yapan nedenlerden birisi oldu. Fakat ben yine de risk olarak görmüyorum.

          FED Algısında Farklılıklar Var! 
          Cuma günü asıl düşme nedenimiz, FED'in açıklanan tutanaklarının farklı yorumlanması. Tutanaklara göre faiz artışı bekleyenler nedeniyle Dolar'da uluslar arası bir talep oluştu. Bu konudaki ''FED Beklenti Komedisi Sürüyor!''  yazımı biliyorsunuz. Lütfen az önceki linki tıklayarak yeniden okuyunuz. FED faiz artışı konusu yaşanan spekülasyonların en büyük nedeni oluyor. Ben ABD verileri ve açıklanan tutanaklardan Haziran'da faiz artışı olmayıp, bu konunun ötelenmesi ihtimalinin güçlendiği sonucunu çıkartmıştım. Ya da faiz artışı başlasa da, bunun çok düşük bir oranla ve uzun vadeye yayılacak bir süreç anlayışıyla olabileceğini düşünüyordum. Ama BIST'in düşmesi ise, faiz artışı beklentisine bağlandı. 

           Neyse ben görüşlerimi aynen koruyorum. Küresel borsalarda yine rekorlar yaşandığına bakarsak, FED'in faiz korkusunun gelişmiş ülkelerde pek olmadığını görüyoruz. Bu haftanın sonunda daha yüksek BIST seviyeleri ile borsayı kapatmayı bekliyorum. Ancak, seçimlere kadar aradaki sürede, toplumsal infial yaratabilecek gelişmeler bu görüşlerimi her an bozabilecek riskler olur. Umalım da, seçimlere kadar üzücü gelişmeler yaşamayalım!

           Hepinize iyi bir hafta dilerim. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.04.2015
    08:49

    Moody's ve Cari Açık Piyasayı Bozar Mı? Benim bu görüşte olmadığımı biliyorsunuz. Hatta BIST'in teknik bir yükseliş yaşayabileceği beklentimi yazmıştım. O yazımdaki ilk olarak görülmesini beklediğim 83.748 düzeyine geldiğimizi görüyorsunuz. Önemli olan, bu direnç geçilecek ve 86.000 seviy... Devamı »

  • 09.04.2015
    08:55

    Dün açıklanan son FED toplantısının tutanaklarına bakılınca, üyelerin Haziran ayında faiz artışı yapma konusunda kafalarının karışık olduğunu görüyoruz. Bir kısım üyeler hala Haziran ayında faiz artışı düşüncelerini korusalar da, bir kısımı ise, erken faiz artışının doğru olmadığını, faiz artışının ... Devamı »

  • 08.04.2015
    09:00

    Dikkat ederseniz, piyasa yorumlarında BIST yükselişi için yeni bir hikaye gerektiği yolunda görüşler sıklıkla tekrarlanır oldu. Bu görüşlere kısmen katılıyorum. Bu bağlamda yeni bir hikaye için Dünya Enerji Ajansının açıklamasını çok önemli buluyorum! Dünya Enerji Ajansı, İran üzerindek... Devamı »

  • 07.04.2015
    09:03

    ''ABD tarım dışı istihdamda sürpriz güçlü veriler geldi. Beklentilerin çok üstünde veriler açıklandı. FED en kısa zamanda faiz artışı yapacaktır. Haydiii ver borsaya, al Dolar'ı. ABD tarım dışı istihdam verisinde şok düşüş. FED faiz artışını Aralık ayına kadar yapamaz, al BIST'i altını ver dövize!''... Devamı »

  • 06.04.2015
    09:02

    Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verisinde yaşanan şok düşüş,gelişmekte olan piyasalar için olumlu etki yarattı. Ancak FED konusunda kimse gereğinden fazla rahatlık içine girmesin. Öyle ya da böyle FED'in faiz artışı süreci bir gün muhakkak başlayacaktır. Hatta İran petrolü piyasaya girip, pe... Devamı »