BIST Bankalar Destekli Yükseldi!

22.04.2015 08:58
  •  A 

         Zaten benim de bu bir süredir bu beklentide olduğumu 10 Nisan tarihinde yazdığım ''Banka Destekli BIST Yükselişi Bekliyorum!'' yazımdaki ve iki gün evvel Kanal35'de Özgür Hancıoğlu ile yaptığım Ekonomi Masası söyleşimdeki görüşlerimden biliyorsunuz. Dün bu görüşlerimin tam desteklendiğini görmüş olduk. Aynı zamanda borsadan çıkıyor denen yabancının aslında pek de öyle çıkmadığını, elindeki kur ve faiz fırsatını gerektiğinde düşük BIST seviyelerinde bir anda alıma çevirebileceğini de görmüş olduk. Dün bankalara gelen alışlar bunun güzel bir işareti oldu. Ancak yine de yukarıda linkini paylaştığım yazımdaki üst dirençlerde BIST'in takılmasını beklediğimi de unutmayın derim!

        Ttkom Avea Hissesi Almak İstiyor!
        Ttkom, Avea'nın % 10 hissesini elinde bulunduran 6 şirkete bu payları almak için bağlayıcı olmayan teklif verdi. Toplamda 820.294.269 - TL nominal büyüklüğü ifade eden bu teklifin gerçekleşme fiyatları düşünüldüğünde ilgili hisseleri ellerinde bulunduran borsa şirketlerine önemli bir katkısı olacaktır görüşündeyim. Avea'nın alıma konu olan hisseleri, Isctr, Sıse, Trkcm, Ansgr, Efes holding ve anhyt'nin ellerinde bulunuyor. Şu an tam dağılım rakamını hatırlamıyorum ama, 600 küsur milyon nominal değerin üzerindeki paylar tek başına ısctr'nin elinde bulunuyor. Kalan kısım diğer beş şirkete dağılmış durumda. İlgili tüm hisseler bugün olumlu tepkiler verecektir görüşündeyim.

         PPK Faiz Toplantısı Var!
         14:00'de TCMB Para Piyasası Kurulu'nun kararı açıklanacak. Ben faiz tartışmalarının başladığı iki ay evvelki % 7 civarındaki faiz seviyesine bakınca, bugün ulaştığı % 9.89 seviyeleri nedeniyle bir faiz indirimi olmasını beklemiyorum. Piyasa faizleri zaten bu denli yükselmişken, faizi indirmeye kalkacaklarını düşünmüyorum. Böyle bir karar yeni bir kur atağı yaratabilir. Kısacası PPK'dan piyasaları bozacak bir karar çıkacağı görüşünde değilim.

        Yunanistan'da Neler Oluyor?
        Henüz AB'ye olan kredi borçlarıyla ilgili ödemesi gereken dilimi ödemedi. Kamu kurumlarının nakitlerinin merkez bankasında toplanması yönünde karar aldılar. Bu Yunan bankalarından yeni bir para çıkışı demek. Yunanistan'ın pazarlığı zorladığını, euro'dan çıkma lüksüne sahip olmadığını düşünüyorum. Son anda uzlaşma sağlanacaktır görüşündeyim. Aksi durum Yunanistan'ı derinden sarsar. Avrupa ve bizim gibi piyaslaarda da geçici dalgalanmalar yaratır. Bu konudaki görüşlerimi son Canlı Yayın Ekonomi Masası Söyleşimimde bulabilirsiniz.

        Bilanço Dönemi Başladı!
        Üç aylık bilanço dönemi başladı. Kurlar nedeniyle döviz borcu ve Euro ihracatı olan şirketlerde ciddi kar kayıpları yaşandığını görebiliriz. Ama aynı şekilde döviz nakiti ve alacağı olan şirketlerde de ekstra kar artışları görülebilir. 

        4G İhalesi İptal Olabilir Mi?
        Cumhurbaşkanımız dün yaptığı bir açıklamasında dünyada artık 5G teknolojisinin konuşulduğunu, iki yıl daha beklenip, 5G'ye yatırım yapmanın daha doğru olacağını, aksi durumda 4G çöplüğü oluşacağını ifade etti. 4G ihalesine muhalefetini ifade eden bu sözlerden sonra, Mayıs sonuna doğru yapılması beklenen 4G ihalesi riske girebilir diye düşünüyorum! Tabi eğer bu ihale yeniden ertelenecek ya da iptal edilecekse, bu konu ile ilgili değer yükselişleri yaşayan hisselerde satış baskıları oluşabilir. Bu konudaki hükümet görüşü önemli olacaktır.

        Teknik Analiz Seviyeleri!
        Endeks için teknik destek-direnç seviyelerimi paylaştığım rakamlarda çok ince küsuratlar görebiliyorsunuz. Misal dün paylaştığım destek-direnç tablosu verilerinde vıop için verdiğim bir direnç seviyesinin 103.175 olduğunu görürsünüz. Dün Vıop kapanışı da tam bu seviyeden oldu. Kısacası yapılan işlemlerde teknik analiz görüşlerinin çok etkin olduğu düşüncesindeyim. Lütfen doğru kişilerin teknik analiz görüşlerine önem vermenin ne denli önemli olduğunu gözden kaçırmayınız. Bu nedenle bu yönde görüş açıklayan özellikle de ekranları kullanan kişilerin önceki teknik analiz görüşlerinin istatiksel gerçekleşme yüzdelerini yakından takip edin. Bu görüşlerin sizleri aşırı iyimserliğe, ya da paniğe sokmasına izin vermeyin derim. 

        BIST için bugün paylaştığım Destek-Direnç Tablosundaki teknik dirençlerin şimdilik geçilmesini beklemediğimi de belirtmek istiyorum. Yani yaşanabilecek yeni yükselişler tablodaki teknik sirenç seviyeleri aralığında kalacaktır görüşündeyim. Önümüzde bulunan riskler nedeniyle gereğinden fazla iyimserlik çok doğru olmaz kanaatindeyim.    
       
    Saygılarımla

   Aydın Eroğlu
    Stratejist
  Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.04.2015
    08:51

    ''Banka Destekli BIST Yükselişi Bekliyorum'' başlıklı yazımda ilk direnç seviyesinin 83.748 seviyesinde olduğunu, orayı geçerse 86.000 civarlarında yükselişin üst dirençlerinin bulunduğunu yazmıştım. O tarihte ilk dirence takıldık ve kar satışlarını yaşadık. Şimdi yine aynı seviyeyi test eder ve geç... Devamı »

  • 20.04.2015
    09:04

    Yunanistan için Ayrupa'dan artmaya başlayan uyarılara bakınca, Yunanistan'ın AB ile uzlaşmayı kısa sürede sağlayamaması halinde, Euro birliğinden çıkma riski yeniden gündeme gelecektir. Yunanistan'ın Euro birliğinden çıkma kararı alması halinde, Yunanistan'da finansal batışlar ve çok sert bir devalü... Devamı »

  • 16.04.2015
    09:10

    FED stresi yükseliyor, Dolar 2,73 seviyesini gördü, seçimler yaklaşıyor, cari açıkta kısmi bozulma var, gr altın rekor kırıyor, brent petrol 63 $'a yükseldi, güney doğuda provakasyonlar yaşanıyor, kur artışı nedeniyle Milli Piyango özelleştirmesinde ilk alıcı ödemeyi yapamadı çekildi, Avrupa Parlame... Devamı »

  • 15.04.2015
    09:16

    Dolar/TL karşılığındaki yükseliş baskısı sürüyor. Bakalım bu durum TCMB'nın faiz indirimi değil de, faiz artışı yapmak zorunda kalmasına neden olacak mı? Eskiden benzer kur yükselişlerinde sert faiz artışı karşılıklarını görürdük. Şimdi ise, TCMB siyasilerden gelen baskı nedeniyle faiz artışı yapmam... Devamı »

  • 14.04.2015
    09:15

    Dolar'ın küresel değerlenmesi içeride de Dolar ateşinin güçlü yanmasına neden oluyor. Zaten kendi özelimizde cari açıkta kısmi bozulma, FED faiz artışı, sonrasında önemli belirsizlikler olan bir seçim süreci, seçimlerden sonra ekonomi yönetimindeki olası belirsizliker yaşıyoruz. Bu riskler mevcut ik... Devamı »