Evet, bana göre dün TCMB'nın yaptığı faiz indirimi tam olarak bu anlama geliyor. Çünkü hatırlarsanız eğer Ocak enflasyonunda % 1 üzerinde bir düşüş yaşansaydı PPK'yı 4 Şubat'ta olağan üstü toplayarak erken bir faiz indirimi yapacağını ilan etmişti. Muhtemelen de 25 baz puan indirim için PPK'yı olağan üstü toplamayacaktı! Ama Ocak enflasyonu % 0,93 düşüş gösterip de, TCMB'nın beklentisine göre % 0,07'lik daha az düşüş yaşayınca olağan üstü toplantı da, indirim de yapılmamıştı. Peki o zaman soruyorum! Ocak enflasyonunda gerçekleşmiş olan % 0,93'lük düşüşün karşılığı 25 baz puana mı denk geliyor?
Ben TCMB'nın faizde ayak diremeye devam ettiğini görüyorum. Piyasaya göstermelik bir faiz indirimi yaparak, indirimlere enflasyona bakarak devam edeceğiz mesajı vermiş oldu. Bu doğru ama, gizli mesajında ise, Şubat enflasyonunda arada yaratılan % 10'u aşan kur spekülasyonu, faiz oynamaları ve brent petrol artışı nedeniyle kötümser olduğunu ve Şubat enflasyonunda düşüş görülmezse faiz indirimi yapılmayacağını anlıyorum!
Maalesef uluslar arası yeni bir ucuz para dönemine gireceğimiz bu dönemde bile, TCMB'nın tutumu nedeniyle faiz yükümüzü hafifletme fırsatını yeterince kullanamıyoruz!
FED Başkanı Yellen Piyasalara Moral Verdi!
Dün konuşan FED başkanı Yellen, faiz artışının muhakkak olacağını söyledi ama, bunun startı için bir kaç şarta da dikkat çekti! Öncelikle enflasyonda % 2 seviyesini faiz artışları için önemli buluyor. Ama petrol fiyatlarında yaşanan düşük seyir nedeniyle ABD enflasyonu % 2'ye yaklaşacağı yerde % 1,4'lere düşmüş durumda. Demek ki, eğer petroldeki düşüş sürmeye devam ederse, ABD enflasyonunun % 2 seviyesini yakalaması gecikebilir. Ama enflasyon petrol fiyatlarının düşük kalmasına rağmen bile bir süre sonra talepteki artış nedeniyle de artabilir! Fakat şimdilik ABD enflasyonu % 2'den önemli oranda düşük. Bu da piyasaları rahatlatıyor.
Yellen'in diğer bir faiz artışı habercisi ise, tutanaklarda yer alan sabırlı olmak ifadesi. Diyor ki, faiz artışı yapmadan evvel bu ifade tutanaklardan kaldırılacaktır. Sonrada makul bir süre beklenecektir. Bu makul süre en az iki toplantı olacaktır. Yani bir sonraki toplantıda bu ifadeyi kaldırsalar bile, en erken Haziran olur. ABD enflasyonu henüz % 2'nin altında kaldığı için, sabırlı olmak ifadesinin bir süre daha kalacağını ve bu nedenle de FED faiz artışının başlangıcının bile sonbahara doğru öteleneceğini söyleyebiliriz. Zaten gelişmeler sonrasında yazdığım son dönem yazılarımdaki beklentilerim de bu yöndeydi.
BIST Ne Olur?
İşte Yellen'in bu ifadeleri nedeniyle de gelişmiş borsalarda çoşku ve yeni rekorlar yaşanıyor. Biz ise kendi ayağımıza çelmeyi kendimiz taktığımız için bu yükselişlerden yararlanamadık. Ancak özellikle Yellen'in ifadelerindeki rahatlatıcı unsurlar sonrasında BIST'in de yükseliş tepkisi vermesini bekliyorum. Bu yükselişin direncinin 88.000 civarı olacağı görüşündeyim. Eğer bu seviye geçilebilirse bir sonraki direnç 90.000 olacaktır. Faiz indirimlerindeki sınırlı tutum nedeniyle, yeni rekorlara şimdiden gitmeyi beklemediğimi bir kere daha söylemek istiyorum. TCMB yeni rekorların önündeki en büyük engelleyicimiz olarak duruyor. Şubat enflasyonu görülsün, görüşüm değişecekse o zaman değiştireceğim. Ama genel kurul beklentileri nedeniyle hisse bazlı hareketler sürecektir.
Ayrıca bugünü yine de dünden daha iyi beklediğimi anlamışsınızdır!
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_