PPK ve Yellen Haftası!

23.02.2015 08:47
  •  A 

         Yunanistan Krizi Ötelendi!
         Yunanistan bugün açıklayacağı önlemler paketi karşılığında dört aylık uzatma hakkı elde etti. Kısacası Yunanistan & Eurogroup gerilimi Haziran ayına ötelenmiş oldu. Bu gelişme sonrasında ABD borsalarında ve Almanya Dax endeksinde rekorlar görüldü. Bu gelişme nedeniyle BIST'in de pozitif etkilenmesini bekliyorum. 

         PPK ve Yellen Etkisi Ne Olur?
         Yarın PPK faiz toplantısı var. Aynı zamanda da FED başkanı Yelllen'in konuşması olacak. Ben PPK'da her şekilde 50-75 baz puanlık bir faiz indirimi yapılması gerektiğine inanıyorum. Bu yapılır mı bilmem ama benim beklentim bu yönde. 75 baz puanı aşmayacak bir faiz indirimi halinde kurlara etkisi önceden gerçekleştiği için geçen hafta görülen zirve seviyeleri ($ 2,52) yeniden görmesini, ya da bu seviyeleri geçecek etki yaratmasını beklemiyorum. Ama PPK 25 baz puanlık bir faiz indirimi ile yetinirse, ya da faizlere hiç dokunmazsa, bu takdirde kurlar üzerindeki baskı daha da azalır diye düşünüyorum. Ama faiz indirimi konusu önümüzdeki günlerin de en önemli tartışma konusu olmaya devam edecektir. 

         Yarın aynı zaman da FED başkanı Yellen'in yarı yıl sunumu olacak. Yellen sunumunda faizler, ABD enflasyonu ve olası faiz artışı süreci ile ilgili program için söyleyeceği sözler, piyasalardaki rehaveti daha da artırabileceği gibi, bir nebze ayar da çekebilir. Yani Yellen'in sözleri de piyasalar için önemli olacaktır. 

         Bu haftanın diğer önemli gelişmeleri Euro bölgesi enflasyon verileri ve ABD büyüme verileri olacaktır. Özellikle ABD büyüme verileri daha etkili olabilir. Ancak bizim için en önemli gelişme yine de PPK kararları olur diye düşünüyorum. 

         Süleyman Şah Türbesi'nin Taşınması!
         Bu konunun BIST için bir etkisi olmasını beklemiyorum. Karar doğru mudur, yanlış mıdır yorumu yapmak istemiyorum. Sadece siyasiler artık ''sabrımızı zorlamasınlar, gücümüzü sınamasınlar!'' gibi sözleri artık bıraksınlar. Yoksa bu sözlerin hepsi gördüğünüz gibi gün geliyor lafta kalabiliyor!
 
         Siyasetin bir çelişkisine de dikkat çekmek istiyorum! Hatırlarsanız üç-beş ay evvel suni bir nedenle Türkiye'nin Süleyman Şah türbesini savunmak için Suriye'ye asker sokacağından bahsediliyor ve buna karşı çıkılıyordu. Şimdi ise, aynı türbe yıkılıp daha yakın yere taşındığı için toprak kaybından bahsediliyor! Yani kim ne diyor anlamak mümkün değil.   

         Haftaya BIST'in yükseliş tepkisi ile başlamasını, ama yükselişin geçen hafta dikkat çektiğim dirençlerle sınırlı kalmasını bekliyorum. Faiz konusundaki kararlar BIST'in yönünde ekstra etkili olabilir. Kısacası genel gelişmeler BIST için olumlu. Bir tek bir spekülasyon var. Burada detayını yazmak istemiyorum. İktidar tarafından da gündeme getirilen bir twetçinin bir finans kurumumuz için attığı bir twet rahatsız edici. İlgilenenler araştırıp kendileri bulsunlar. Tweetin içeriği piyasaları ciddi boyutta bozabilecek bir risk taşıyor. Bu tip spekülasyonlara sitede yer vermem ama önceki twetlerinin gerçekleşmesine bakınca, bu riski pas geçmek istemedim! Diğer olumlu gelişmelere rağmen eksi viop açılışını görünce, bu konuya bu kadarla da olsa dikkat çekmek istedim!

         Hepinize iyi bir hafta dilerim.         
 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.02.2015
    09:04

    Dün açıklanan FED tutanaklarında önceki güvercin görünüm hala sürüyor. Enflasyonun düştüğü ortamda faiz nasıl artırılacak tereddütleri var. Sabır kelimesi kaldırıldığında piyasaların buna sert olumsuz tepkiler vermesinden çekiniliyor. Dünya merkez bankalarının yaptığı faiz indirimleri olumlu görülüy... Devamı »

  • 18.02.2015
    09:18

    Gün içinde ABD sanayi üretim rakamları ve gün bitince FED tutanakları açıklanacak. FED için görüşlerimi biliyorsunuz. Yunanistan ve Euro Grup arasındaki gerilim sürüyor. Cuma'ya kadar Yunanistan'a süre tanınmış. Anlaşma olur mu olmaz mı yakında göreceğiz. Ben anlaşma olmasını bekliyorum... Devamı »

  • 17.02.2015
    09:00

    Yıl sonu bilançolar açıklanıyor. Vergi dairesine sunulan bilançolar sonrasında, bir kaç gün içinde bilançoların son halleri netleşmiş olur. Hemen sonrasında Mart sonuna kadar da şirketlerin genel kurul beklentileri devreye girer. Ancak, genel kurul beklentileri tüm borsanın genelinde değil de, hisse... Devamı »

  • 15.02.2015
    02:07

    İnsanlıktan çıkmış, sapık canilerin kıydığı kızımız Özgecan'a Allah'tan rahmet diliyorum. Nur içinde yat güzel kızım. Kendini korurken yüzünde bıraktığın tırnak izlerindeki DNA'ları silmek için ellerini kesip yakan o sapık ruhlular, hiç sönmeyecek bir ateşle hem bu dünyada, hem de öbür dünyada yanar... Devamı »

  • 13.02.2015
    09:10

    Bu soruya 10/02 tarihli ''Gap Destekli Düzeltme Sürüyor!'' başlıklı yazımın bir kesiti ile cevap vermek istiyorum; '' Kısacası BIST'in artık alım seviyelerine yaklaştığını düşünüyorum. 80.820 bu düzeltmede görülecek mi bilemiyorum. Çünkü arada 83.500 ve 82.500 destekleri de var. Dün gör... Devamı »